Cum se ajunge in Londra

In Londra, legaturile de transport intern, continental sau international sunt foarte bune. Indiferent de mijlocul de transport ales, exista suficiente optiuni pentru a satisface orice buzunar.

Londra se afla in zona Greenwich Mean Time (GMT), de unde se masoara timpul pe tot globul. Ceasurile se dau inainte pe timpul verii, intre sfarsitul lui martie si sfarsitul lui octombrie. Diferentele de fus orar fata de GMT sunt:

Romania + 2 ore
Europa de Vest + 1 ora pana la + 2 ore
SUA - 5 ore (Coasta de est), pana la - 8 ore (Coasta de vest)
Australia + 8 ore (Coasta de vest), pana la + 11 ore (Coasta de est)
Canada - 31/2 ore (Newfoundland), pana la - 5 ore (Coasta de est) si - 8 ore (Coasta de vest).
Noua Zeelanda + 13 ore
Africa de Sud + 2 ore

Calatoria cu avionul la Londra

In Londra exista cinci aeroporturi pe care puteti ateriza la sosire. Toate aceste aeroporturi sunt bine conectate de centrul orasului prin mijloace de transport public.

Aeroportul Heathrow se afla la aproximativ 19 km vest de centrul Londrei. Linia de metrou Piccadilly leaga aeroportul de centrul orasului. Calatoria dureaza aproximativ o ora si costa 4 £. Metroul circula intre orele 05.30-23.45, zilnic. Cumparati bilete in statie, inainte sa va urcati in metrou. Metroul Heathrow Express merge de la aeroport direct la Gara Paddington, iar calatoria dureaza circa 15-20 de minute. Aceste trenuri circula la fiecare 15 minute de la orele 05.10-00.08. Biletul costa 14 £ dus si 26 £ dus-intors. Este necesar sa faceti o rezervare pentru a beneficia de reducere. Autocarele National Express au capatul la Gara Victoria si pleaca la fiecare 30 minute intre orele 05,35-21.35. Calatoria dureaza in jur de 90 de minute, depinzand de trafic si costa 10 £ dus si 15 £ dus-intors. Taxiurile se afla in fata terminalului sosiri, iar calatoria de o ora pana in centru costa intre 50 si 100 £.

Aeroportul Gatwick se afla la circa 50 de km sud de centrul Londrei. Diferite linii de metrou leaga orasul de Gatwick, dar cel mai rapid si mai facil este Gatwick Express, care pleaca din Gara Victoria. Acesta incepe sa circule de la orele 03.30 sau 04.30. iar apoi la fiecare 15 minute de la ora 05.00 si pana la 23.45, ultimul metrou fiind la ora 00.30. Calatoria dureaza 30 de minute si costa 13 £ dus si 24 £ dus-intors (un bilet este valabil 30 de zile). Un taxi va costa intre 80-100 £, iar calatoria dureaza intre o ora si doua ore, in functie de trafic.

Aeroportul London City se afla la circa 14 km est de centrul orasului. Este foarte folosit de oamenii de afaceri, avand camere de conferinte si alte facilitati pentru afaceri. Aeroportul are propria statie pe linia de tren Dockland Light Railway, Trenurile circula de la 05,30-00,30 in timpul saptamanii si intre 7.00-23.30 in week-end. Calatoria dureaza 20 de minute pana in centru. Naveta speciala Blue Shuttlebus pleaca la fiecare 15 minute de la 6.30 la 21.30. Calatoria pana la statia Liverpool Street dureaza 25 de minute, via Canary Wharf, si costa 6,50 £. Platiti soferului cand va urcati (numerar). Un taxi pana in centrul Londrei costa intre 20-30 £.

Aeroportul Luton se afla la 50 km nord de oras si este utilizat de mai multe linii aeriene low-cost. Exista un serviciu de transport feroviar de ia King's Cross pana la Gara Luton Airport Parkway, iar de acolo exista un autobuz care face naveta spre aeroport. Trenurile circula aproximativ la fiecare 30 de minute, iar calatoria dureaza 35-45 de minute. Biletul costa 10,70 £ dus si 19,70 £ dus-intors. Greenline opereaza un serviciu non-stop de transport cu autocarul intre aeroport si diferite puncte convenabile din centrul Londrei, cu plecare la fiecare 20-30 de minute in orele de varf. Biletele costa 10,50 £ dus, 15 £ dus-intors, iar calatoria dureaza 60-90 de minute. Taxiurile fac intre o ora si jumatate si doua ore si costa minim 50 £.

Aeroportul Stansted se afla la 56 km nord-est de Londra, in Essex. Serviciul de transport feroviar, Stansted Express circula intre aeroport si Gara Liverpool Street din Londra, la fiecare 15-45 de minute. Primul tren pleaca la 04.30 sau 04.55, iar ultimul la 22.55 sau 23.25. Calatoria dureaza 40-45 de minute si costa 15 £ dus si 25 £ dus-intors. Serviciul de transport cu autocarul Airbus functioneaza non-stop de la Gara Victoria. Autocarele pleaca la fiecare 30 de minute, iar calatoria dureaza cam o ora si jumatate sau mai mult; biletele costa 10 £ dus si 15 £ dus-intors. Un taxi de la Stansted costa in jur de 80 £ si face 1-2 ore pana in centru.

Zborurile interne dinspre alte orase din Marea Britanie s-au mai ieftinit, mai ales daca faceti rezervare cu suficient timp in avans, si au devenit o optiune rezonabila pentru a ajunge la Londra. Este in general mai ieftin sa faceti rezervare pe internet, decat la o agentie sau companie aeriana. Cateva companii aeriene care merita incercate sunt:

  1. bmi zboara la Londra din Aberdeen, Belfast, Edinburgh, Glasgow, Leeds si Manchester. Tel: 0870 6070 555. www.flybmi.com
  2. British Airways ofera calatorii cu pret redus de la Londra spre Aberdeen. Edinburgh, Glasgow, Manchester si Newcastle. Tel:  0870 850 9850.  www.britishairways.com
  3. easyJet zboara spre Londra din Aberdeen, Belfast, Edinburgh. Glasgow, Inverness si Newcastle, Tel:   0871 244 2366. ©www.easyjet.com
  4. Ryanair zboara la Londra din Blackpool si Glasgow. Tel:  0871  246 0000  www.ryanair.com
    Aceste companii aeriene au zboruri cu pret redus si spre o varietate de orase europene.

Multe companii zboara din Bucuresti catre Londra. Printre acestea se numara:
Blue Air  (Bucuresti). Tel:  021 208 86 86. www.blueair-web.com
Tarom (Bucuresti). Tel:   021 204 13 55. www.tarom.ro
British Airways (Bucuresti). Tel:   021 303 22 22.  www.britishairways.ro

Calatoria cu trenul la Londra

Calatoriile pe calea ferata sunt in general scumpe, dar cateodata se pot gasi bilete ieftine catre Londra, venind din alte orase mari din Marea Britanie, asta daca sunteti dispusi sa faceti rezervare cu o saptamana sau chiar mai mult in avans si sa rezervati anumite trenuri si ore. Veti obtine de asemenea un tarif mai mic, in cazul in care calatoriti in afara orelor de varf. Puteti compara preturile si puteti gasi reduceri daca rezervati pe internet.

National Rail Enquiries este locul unde trebuie sa verificati traseele, mersul trenurilor si alte informatii cu privire la intreaga retea de cale ferata din Marea Britanie. Tel:  0845 748 4950 © www.nationalrail.co.uk

Eurostar ajunge in gara Waterloo din Londra venind dinspre Franta si Belgia (www.eurostar.com) Trenurile Eurostar din Franta si Belgia sosesc in Gara Waterloo din Londra, unde pasagerii trebuie sa treaca printr-un punct de control vamal al pasapoartelor. Metroul londonez, autobuzele, taxiurile si trenurile suburbane leaga gara de restul capitalei.

Trenurile leaga de asemenea porturile de feribot de centrul Londrei. Pasagerii din porturile de pe coasta sudica vor ajunge la Gara Victoria, pasagerii din Harwich vor ajunge la Liverpool Street.

Trenurile din diferite parti ale tarii sosesc in cele 11 gari principale din Londra: Charing Cross. Euston, Fenchurch Street, King's Cross, Liverpool Street, London Bridge, Marylebone, Paddington, St, Pancras, Victoria si Waterloo. Toate au legaturi de autobuz, taxi, metrou sau tren pentru continuarea calatoriei, iar in 30-60 de minute, sau chiar mai putin, se poate ajunge in majoritatea zonelor din capitala. Exista birouri de informatii pentru turisti in Victoria, Liverpool Street si Waterloo.

Calatoria cu masina la Londra

Daca veniti din alte tari europene, cel mai convenabil mod de a ajunge in Londra este via Eurotunel, cu serviciul de transport feroviar prin Canalul Manecii. Conducatorii auto si pasagerii raman in masini pentru calatoria dintre Calais si Folkestone, care dureaza 20 de minute. Din Folkestone, urmati M20 spre nord (jonctiunea 11a). Drumul spre Londra dureaza aproximativ o ora si jumatate.

Daca veniti spre Londra tot din Marea Britanie, nu uitati de Taxa de congestie (8 £) care este incasata zilnic la intrarea cu masina in zona centrala, intre orele 07.00 si 18.30 luni-vineri, intr-un perimetru cu latura de 8 mile. Chiar daca masina este doar parcata in aceasta zona si nu conduceti, taxa se plateste. Semnele de circulatie si litera „C" vopsita cu rosu pe carosabil indica faptul ca intrati in zona centrala. Prin telefon se poate plati cu carte de credit ( tel: 0845 900 1234), de asemenea, se poate plati  pe internet (www.cclondon.com). Abonamentele pot fi obtinute si de la chioscurile de ziare sau garaje. Se poate plati in avans sau in orice moment al zilei in care intrati in zona centrala, dar faceti acest lucru inainte de ora 22,00, altfel platiti o suprataxa de 2 £. Daca nu platiti pana la miezul noptii, vi se va aplica o amenda de 100 £.

Calatoria cu autocarul la Londra

In Londra vin autocarele de cursa lunga din majoritatea capitalelor europene, ca si din alte orase din tara. Acestea sosesc si pleaca din autogara Victoria Coach Station.
Adresa: 164 Buckinghar Palace Road. Telefon: 020 7730 3499
National Express este principalul transportator pentru rutele interne si continentale.
Telefon: 0870 580 8080, www.nationalexpress.com
E-rolines opereaza servicii de transport cu autocarul spre Europa.
Telefon: 01582 404511. www.eurolines.com

Cerinte de viza turistica pentru Londra

Pentru a intra in Anglia, turistii din majoritatea tarilor europene, inclusiv Romania, nu au nevoie de viza si pot sta pe teritoriul Regatului Unit timp de 3 luni. Exceptie fac persoanele din  Croatia, Macedonia, Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, si Serbia.

Cetatenii Uniunii Europene au nevoie doar de un pasaport valid si pot sta pe o durata nelimitata.

Turistii din Canada, Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda nu au nevoie de viza si pot sta pana la 6 luni, atata timp cat au fonduri suficiente si un bilet de intoarcere.

Vama

Turistii care viziteaza Londra au dreptul sa aduca obiecte pentru consum personal, dar nu si pentru vanzare.

Dintr-o alta tara membra UE pot fi introduse pe teritoriul Marii Britanii, pentru folosinta personala, urmatoarele bunuri, scutite de taxe vamale: 800 de tigarete, 200 de tigari, 1 kg de tutun, 10 litri de bauturi spirtoase (concentratie peste 22%), 20 litri de bautura aperitiv, 90 litri de vin (din care 60 l pot fi vin spumos), 110 litri de bere. Pasagerii sub 17 ani nu au dreptul sa aiba asupra lor alcool si tutun.

Asigurarea de calatorie in Londra

Turistii din celelalte tari ale UE beneficiaza de scheme reciproce de sanatate atunci cand viziteaza Marea Britanie. Un Card European de Sanatate este acum necesar pentru a beneficia de servicii medicale. Aceste acorduri reciproce nu acopera toate cheltuielile, asa ca este indicat sa achizitionati o polita de asigurare privata. Toti turistii din afara UE trebuie sa se asigure complet inainte sa calatoreasca in Marea Britanie. Sunt recomandate politele de asigurare de calatorie care acopera si pierderea sau furtul bunurilor personale, anularea zborurilor etc.