Informatii utile Londra

Date generale


Moneda: Lira sterlina (GBP)
Limba oficiala: Galeza, Engleza
Fus orar: GMT 00:00

Londra este recunoscuta pentru


muzee
arhitectura
cultura
puncte de interes
atractii inedite
plimbari in aer liber

Informatii generale pentru vacanta in Londra

Nu va fi necesar sa luati masuri speciale de precautie atunci cand vizitati Londra. Apa de la robinet este potabila si are gust bun, pe de alta parte, apa plata la sticla se gaseste peste tot.

In cazul in care cautati o farmacie, va recomandam, lantul Boots - reprezentat cam pe fiecare artera principala. Farmaciile sunt indicate printr-o cruce verde.  Supermarketuri, cum sunt Tesco si Sainsbury's, au farmacii cu program prelungit. Majoritatea farmaciilor functioneaza dupa un program normal si opereaza un sistem prin rotatie pentru orele peste program - acestea sunt afisate pe usa sau in ziarul local.

Serviciul National de Sanatate - National Health Service (NHS), asigura serviciile medicale in Marea Britanie la cel mai inalt standard. Consultul medical este gratuit pentru cei cu un Card European de Sanatate, totusi se percepe o taxa modica pentru reteta si alte servicii. Nu uitati sa solicitati un bon, pentru a putea recupera banii de la asigurator. In cazul in care aveti nevoie de asistenta medicala, personalul hotelului ar trebui sa va ajute sa gasiti cel mai apropiat medic sau institutie medicala. In centrul Londrei, exista mai multe policlinici NHS. Pentru probleme care nu reprezinta urgente, puteti de asemenea contacta NHS Direct, pentru a primi sfaturi avizate prin telefon, de la o asistenta medicala calificata (telefon: 0845 4647)

In ceea ce priveste siguranta turistilor in Londra, se poate spune ca in general acesta este un oras sigur, dar ca in orice oras mare turistii trebuie sa fie atenti si sa-si ia masuri de precautie. Nu crimele violente sunt cele care ingrijoreaza, ci furturile marunte. Este recomandat sa va paziti obiectele de valoare si sa va tineti portofelele si posetele la loc sigur, mai ales in metrourile si autobuzele aglomerate, in piete sau in alte locuri publice aglomerate, unde opereaza hotii de buzunare. Seara tarziu nu stati singuri in compartimentul de tren, metrou sau in partea de sus a autobuzelor. Incuiati intotdeauna masina si nu lasati obiecte de valoare in interior. Zonele turistice sunt in general sigure si noaptea, dar evitati strazile si pasajele intunecoase. Exista cateva zone de care trebuie sa va feriti, asa ca intrebati la hotel care sunt acestea. Daca stati pana tarziu in oras, luati un Black Cab sau un taxi cu licenta ca sa ajungeti acasa. Ofiterii de politie poarta uniforme si sepci de culoare albastra. Ce care patruleaza strazile sunt foarte amabili, va pot da informatii si va pot arata pe unde sa o luati daca e necesar. Politia rutiera se gaseste in gari si la metrou.

Posta este deschisa de luni pana vineri, de la 09.00-17,30 si sambata intre 09.00-12.00. Unele oficii postale au pauza de pranz intre 13.00-14.00.

Magazinele sunt deschise de luni pana sambata, de la 09.00 sau 09.30 pana la 17.00 sau 17.30, dar orarul poate varia mult. Magazinele din centrul Londrei raman deschise pana ia 18.00 sau 19.00, cu program prelungit o zi pe saptamana (de obicei joia), pana la ora 20.00. Librariile sunt deseori deschise pana la ora 22.00. Chioscurile de ziare din Londra deschid de la 07.00 pana la 20.00 si sunt deschise si duminica pana la ora 15.00. Magazinele mixte de cartier sunt deschise pana tarziu.

Muzeele si atractiile turistice sunt in general deschise intre 10.00-17.00 luni-sambata si duminica intre 12.00-17.00, dar orele variaza. Multe muzee sunt inchise o zi pe saptamana, in general lunea. Ultima intrare pentru majoritatea atractiilor turistice, mai ales la palatele mari, muzee, etc, se face cu o ora inainte de inchidere.

Cand este indicat sa vizitati orasul Londra

Avand in vedere ca in Londra sunt multe de vazut si facut, este un oras ce poate fi vizitat tot timpul anului, majoritatea atractiilor sale netinand cont de vreme.

Turistii prefera sa viziteze Londra vara, cand temperaturile sunt mai ridicate ( 20-22°C), iar ziua este mai lunga, Vacantele de la mijlocul lui iulie pana la inceputul lui septembrie, maresc si ele volumul de turisti, Mai, septembrie si octombrie sunt luni mai linistite si totusi mai calde. Din decembrie pana in februarie este cel mai frig ( 6-7°C). Cazarea poate fi mai ieftina in aceasta perioada si preturile mai mici la atractiile turistice majore, desi magazinele vor fi foarte aglomerate inainte si dupa Craciun.

Temperaturi medii lunare in Londra, Anglia

Vremea in Londra este destul de temperata pe tot parcursul anului cu exceptia catorva zile din august, rareori se face prea cald, si desi iarna este frig, mercurul termometrelor nu prea coboara sub zero grade, iar zapada este un fenomen rar.

Ce sa luati in bagaj

Londra este intotdeauna un oras mai frumos cand e soare, insa datorita climatului, acesta nu poate fi garantat niciodata. In Londra poate ploua frecvent si pe timpul verii, asa ca va recomandam sa veniti pregatiti cu  haine impermeabila si umbrela. Nu uitati camera de fotografiat pentru a imortaliza cele mai frumoase momente ale vacantei si obiectivele turistice deosebite.