Preturi in Londra

Moneda oficiala a Marii Britanii este lira sterlina (£), emisa in bacnote de 5 £, 10 £, 20 £ si 50 £. Fiecare lira are 100 de penny (p), iar monedele sunt emise in valori de 1 p, 2 p, 5 p, 1 £ si 2 £. Unele hoteluri, magazine si restaurante accepta cecuri de calatorie. Cecurile de calatorie  sunt mai convenabile. Birourile de schimb sunt ceva obisnuit in centrul Londrei, dar, de cele mai multe ori, ofera un curs de schimb slab. Cartile de credit si de debit sunt larg acceptate.

Bancomatele reprezinta cel mai rapid si mai simplu mod de a procura bani gheata,  fiind foarte raspandite in aeroporturi, gari, in centrul orasului si pe arterele principale din Londra. Majoritatea bancomatelor accepta o varietate de carduri si o lista a cardurilor acceptate este afisata pe fiecare bancomat, instructiunile sunt in engleza si in alte limbi europene importante.

Facilitati de schimb valutar se gasesc in fiecare aeroport, in garile importante si la bancile de pe strazile principale, ca si la multe oficii postale. Mai exista si alte facilitati, Cashpoint spre exemplu, care ofera servicii de schimb valutar 24 de ore, in centrul Londrei. Comisioanele pentru retragere de numerar si pentru cecurile de calatorie, ca si comisioanele de schimb valutar trebuie sa fie afisate clar. Comisioane variaza, asa ca merita sa mergeti in mai multe locuri inainte sa face schimbul valutar, in general, bancile au comisioanele mai ridicate.

Cartile de credit sunt acceptate cam peste tot in Londra, desi cafenelele, magazinele si puburile mai mici s-ar putea sa accepte numai cash. In general sunt acceptate Visa si Mastercard/Eurocard dar in majoritatea locurilor se poate plati si cu American Express, Diners Club si altele.

Bancile sunt deschise de luni pana vineri, intre 09.30-16.30, iar cateva filiale mari sunt deschise si sambata dimineata. Bancomatele sunt disponibile non-stop. Programul de lucru la majoritatea birourilor este intre 09.30-17.30.

Londra poate fi un oras scump, dar sunt o multime de modalitati de petrecere a timpului liber fara a cheltui multi bani sau, in multe cazuri, fara a cheltui nimic. Capitala britanica are unele dintre cele mai frumoase muzee din lume si. ce este si mai minunat, acestea sunt gratuite. Puteti admira antichitati in British Museum, puteti contempla artele decorative din V&A, puteti admira marii maestri din National Gallery si din National Portrait Gallery fara sa cheltuiti niciun penny. Alte muzee importante la care intrarea e gratuita sunt Tate Britain si Tate Modern, Muzeul de Istorie Naturala (Natural History Museum), Muzeul Stiintei (Science Museum), Muzeul Razboiului Imperial (Imperial War Museum) Muzeul National Maritim (National Maritime Museum) si Muzeul Orasului Londra (Museum of London). S-ar putea sa fie necesar sa platiti pentru expozitiile speciale, dar la colectiile principale intrarea e gratuita. Celelalte muzee si galerii au intrarea gratuita sau redusa o zi sau o seara pe luna.

Desi Catedrala St. Paul's si Westminster Abbey au pretul de intrare foarte ridicat, sunt foarte multe alte biserici mai mici in Londra care au o arhitectura superba, un interior magnific si pot fi vizitate fara niciun ban. Intotdeauna puteti vedea spectacolul gratuit oferit de artistii strazii din piata Covent Garden (insa fiti generosi cand se intinde palaria pentru colectare). Toate bisericile din Londra au concerte de pranz gratuite indiferent de anotimp (donatiile sunt apreciate), variind de la recitaluri de orga si muzica de camera pana la solouri date de muzicieni profesionisti. Bisericile St. Martin-in-the-Fields (Trafalgar Square), St. Bride's (Fleet Street) si St. Mary-le-Bow (Cheapside) sunt cateva arene bine cunoscute.

Academia Regala de Muzica (The Royal Academy of Music, Marylebone) si Colegiul Regal de Muzica (College of Music, South Kensington) prezinta si ele concerte de pranz  gratuite pe timpul trimestrelor.

Plimbarea prin pietele stradale nu costa de asemenea nimic si e un excelent mod de a simti atmosfera specifica a orasului. Minunatele spatii verzi ale capitalei: Hyde Park, St. James's Park, Regent's Park si Hampstead Heath (sunt doar doar cateva), sunt si ele parte din experienta londoneza si oricine se poate bucura de ele gratuit.

Desi copiii sub 11 ani pot calatori gratuit cu autobuzul si metroul in Londra, singurul mijloc gratuit de transport pentru adulti este mersul pe jos. Dar asa veti vedea mai multe si veti face si putina gimnastica.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 3.16€

Transport local (Abonament lunar) 164.42€

Taxi (tarif pornire) 3.79€

Taxi (tarif / km) 2.99€

Taxi (tarif stationare / ora) 51.22€

Combustibil (1 litru) 1.41€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

18.97€

Masa restaurant ieftin

63.24€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

6.32€

Bere locala (halba, 0.5 L)

5.06€

Bere import (sticla, 0.33 L)

5.06€

Vin calitate medie (sticla)

10.11€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1.48€

Apa (doza, 0.33 L)

1.18€

Cafea / cappuccino

3.28€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 1.17€

Lapte (1 L) 1.17€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 1.67€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.97€

Mere (1 kg) 2.4€

Portocale (1 kg) 2.49€

Cartofi (1 kg) 1.53€

Rosii (1 kg) 2.48€

Banane (1 kg) 1.43€

Pachet tigari (Kent sau similar) 11.38€