Transport Londra

Londra se afla in continua miscare. Ca nod principal de transport al tarii - avand 5 aeroporturi, 11 gari principale si zeci de statii de metrou subteran si de suprafata - mii de calatori vin si pleaca in fiecare zi. Orasul are un sistem de transport public foarte bine dezvoltat, cu metrouri, trenuri de suprafata, autobuze si trenuri cu comanda automata (fara pilot).

Metroul londonez

Cel mai rapid mijloc de transport spre majoritatea atractiilor si zonelor turistice renumite este metroul londonez, cunoscut sub numele de Tube. Intarzierile metroului sunt insa frecvente, acesta fiind si foarte aglomerat mai ales in orele de varf: 08.00-09.30 si 16.30-19.00 - in timpul saptamanii. Mai multe linii, notate cu diferite culori pe harta metroului, traverseaza orasul. Multe statii deservesc doua sau mai multe linii, facand ca schimbarea liniei sa fie o operatiune facila si destul de frecventa, desi distanta dintre platforme poate fi foarte mare.

Reteaua metroului este divizata in sase zone, iar costul calatoriilor este stabilit in functie de acestea. Un bilet dus este scump, costul acestuia incepand de la 3 £ pentru o singura calatorie - in zonele 1-4. Achizitionati un card de calatorie, este mult mai profitabil! Pentru a achizitiona un asemenea card (Travelcard), aveti posibilitatea de a alege intre mai multe optiuni: sunt carduri de calatorie pentru o zi sau pentru trei - care pot acoperi de la doua la sase zone,  cardurile de calatorie din afara orelor de varf (dupa 09.30 in timpul saptamanii si toata ziua in weekend) sunt mai ieftine decat cele care permit calatoriile in timpul orelor de varf, pretul lor incepand de la 4,90 £ pentru doua zone. Cardurile de calatorie pot fi folosite si pe autobuze si pe trenurile DLR. Copiii de 11 ani sau mai mici pot calatori gratuit daca sunt insotiti de un adult.

Achizitionarea unui card Oyster ce poate fi folosit la metrou, pe autobuze si pe unele trenuri de suprafata, va asigura cel mai ieftin mod de calatorie. Poate fi folosit ca un Travelcard pentru sapte zile, o luna sau mai mult, sau puteti sa incarcati cartela cu 90 £ si sa platiti cand calatoriti. O singura calatorie cu cardul Oyster costa incepand de la 1,50 £. In cazul in care faceti mai multe calatorii intr-o zi, nu veti plati niciodata mai mult decat pretul unui Travelcard de o zi. Se pot cumpara carduri Oyster de pe internet la sales.oystercard.com sau sunand la tel: 0845 330 9876.

Autobuzele in Londra

Autobuzele rosii Routemaster au fost inlocuite cu modernele „bendy-buses" cu platforma joasa, care sunt mai accesibile carucioarelor cu rotile si carucioarelor de copii.

Rutele de autobuz si orarul de circulatie sunt afisate in statii. Autobuzele circula la fiecare 10-30 de minute, in functie de trafic si de ruta. Autobuzele de noapte au litera „N" in fata pleaca din Trafalgar Square. Autobuzele nu opresc automat in fiecare statie, mai ales in zonele limitrofe. Cand vedeti ca se apropie un autobuz, faceti semn cu mana sa opreasca.

Puteti lua harti ale metroului si ale rutelor de autobuze de la centrele de informatii pentru turisti, ca si din multe statii de metrou.

Taxiurile londoneze

Taxiurile cu licenta din Londra, cunoscute sub numele de Black Cabs (taxiuri negre), sunt acum intr-o varietate de culori. Daca este aprinsa caseta luminoasa de pe capota-pe care scrie „For Hire" (liber), ii puteti face semn sa opreasca. De asemenea, puteti sa cautati sirurile de taxiuri din fata garilor si a hotelurilor importante. Aceste taxiuri au aparat de taxat, iar noaptea si in weekend tariful este mai mare. Minicaburile sunt de obicei mai ieftine decat Black Cabs si sunt uneori cea mai buna alternativa, mai ales in afara centrului, unde nu este intotdeauna usor sa gasiti un Black Cab. Aveti grija sa folositi un minicab cu licenta, pe care il puteti identifica cu ajutorul unui disc galben. Evitati taximetristii care asteapta clientii pe strada, deoarece pot fi fara licenta si fara asigurare. Atunci cand faceti .rezervare, intrebati si acceptati pretul in avans si confirmati-l soferului cand soseste. Companiile de minicaburi se gasesc in cartea de telefon.

Inchirierea unei masini in Londra

Nu este recomandabil sa inchiriati o masina in Londra datorita costului si dificultatii parcarii, precum si datorita taxei de congestie. Este mult mai rapid si mai usor sa va descurcati cu mijloacele de transport in comun. Daca nu aveti de ales, toate firmele mari de inchirieri auto au birouri in aeroporturi. La biroul de informatii turistice puteti obtine informatii cu privire la companiile locale.