Cum se ajunge in Newcastle (GB)

Calatoria cu avionul la Newcastle

Din fericire, orasul Newcastle are propriul aeroport, asa ca o calatorie cu avionul ar trebui sa-i fie la indemana oricarui turist care se hotaraste sa-l viziteze. Aeroportul International Newcastle (Newcastle International Airport) este situat in nordul orasului, la aproximativ 10 km de centrul acestuia, langa Ponteland. Acest aeroport este cel mai mare dintre cele doua aeroporturi principale care deservesc nord-estul Angliei. Va va fi foarte usor sa ajungeti in oras de la aeroport, deoarece legatura dintre cele doua este realizata de reteaua de metrou Metro Light Rail. O calatorie de la aeroport pana in centrul orasului dureaza aproximatic 20 de minute.

Calatoria cu masina la Newcastle

Calatoria cu masina, din Romania catre Newcastle, Anglia, presupune strabaterea mai multor tari: Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franta. Aceasta calatorie are aproximativ 2900 de km, dintre care 2300 pe autostrada si costa 330 de euro, cu tot cu taxele de drum si la un pret al benzinei de aproximativ 1.50 euro. In medie, calatoria nu ar trebui sa dureze mai mult de 33 de ore, iar 22 dintre acestea ar trebui parcurse pe autostrazi. Pentru a trece din Franta in Anglia puteti alege dintre doua variante: feribotul sau Eurotunelul. In general, calatoria cu feribotul dureaza o ora si jumatate si costa in jur de 60 de lire dus-intors, in timp ce calatoria cu Eurotunel este mai scumpa, dar dureaza mai putin cu o ora. Preturile variaza in functie de perioada si de firma care efectueaza transportul. Cel mai bine este sa va interesati dinainte si sa faceti rezervare, pentru ca veti plati mult mai putin. De exemplu, o calatorie cu Eurotunel, fara rezervare facuta in prealabil, poate ajunge si la 200 de euro, pe cand costul minim cu rezervare este de aproximativ 80 de euro.

Calatoria cu autocarul la Newcastle

Cursele cu autocarul din Romania pana in Anglia costa in jur de 250 de euro dus-intors si dureaza aproximativ 2 zile. Aceste curse sunt operate de catre National Express. Pentru informatii si rezervari puteti suna la numerele de telefon 021.316.36.61 (Eurolines, filiala National Express in Romania) sau 0870.608.2.608 (National Express Anglia).

Calatoria cu trenul la Newcastle

Gara Newcastle, cunoscuta si sub numele de Gara Centrala Newcastle (Newcastle Central Station), reprezinta o oprire principala pe East Coast Main Line si Cross Country Route. Deschisa in anul 1850 de catre Regina Victoria, a fost prima statie de cale ferata acoperita din lume.

Operatorul de tren East Coast se ocupa de trenurile care pleaca/sosesc catre/din King’s Cross, Londra, cu un timp de calatorie de aproximativ trei ore. Aceste trenuri au o frecventa de aproximativ 30 de minute. Alte destinatii de pe linia East Coast Main Line includ, Durham, Darlington, York, Doncaster, Peterborough si nordul Scotiei, cu toate trenurile care fac escala in Edinburgh Glasgow, Aberdeen si Inverness.

Trenurile companiei CrossCountry au destinatii/puncte de plecare precum Yorkshire, Midlands Birmingham, Bournemouth, Bristol, Derby, Leeds, Plymouth, Sheffield si Reading.

TransPennine Express opereaza servicii de la/catre Manchester si Liverpool. Northen Rail ofera servicii locale si regionale catre/de la Carlisle, Hexham, Sunderland, Middlesbrough si Morpeth. Asadar, daca va aflati intr-unul dintre orasele mentionate anterior, puteti merge cu trenul catre Newcastle.