Transport Newcastle (GB)

Bilete si carduri de calatorie

Un bilet cu o singura calatorie costa 2.40 lire, iar un card lunar costa 56 de lire.

Autobuzele in Newcastle

Principalele companii care furnizeaza servicii de transport cu autobuzul in oras sunt: Arriva North East, Go North East si Stagecoach North East. Exista doua statii de autobuz importante in oras: Haymarket si Eldon Square. Arriva opereaza, in principal, de la statia de autobuz Haymarket si furnizeaza majoritatea serviciilor in nordul Newcastle, Northumberland si Tyneside de Nord. Go-Ahead opereaza de la statia de autobuz Eldon Square, oferind majoritatea serviciilor la sud de rau, in Gateshead, Tyneside de Sud, Sunderland si tinutul Durham.

Stagecoach asigura servicii intre Vest si Est via centrul orasului, dar si catre zone precum MetroCentre, Killingworth, Wallsend si Ponteland.

Alte servicii de transport cu autobuzul in Newcastle upon Tyne sunt coordonate de Nexus. Aceasta companie are ca puncte importante de plecare Pilgrim Street, pentru autobuze care pleaca din Sud via Gateshead, dar si Blacket Street, cu autobuze catre Estul sau Vestul orasului.

Autobuzele trec, de asemenea, si prin Newcastle Central Station, un punct deosebit de important datorita serviciilor de transport feroviar si metroului.

QuayLink este un serviciu de transport cu autobuzul care face curse catre Quayside din Newcastle si Gateshead.

Newcastle Coach Station, aproape de gara, se ocupa de servicii de transport cu autobuzul pe distante lungi operate de National Express.

Pentru detalii despre preturi, orar si statii este bine sa va informati direct la companiile care asigura serviciile de transport cu autobuzul in Newcastle upon Tyne, ale caror date de contact sunt:
Arrive Northumbria, 21 Bridge St, Blyth, +44 1670 363300‎; 
Classic Coaches, +44 1207 282288; 
Go North East, 117 Queen St, Gateshead, +44 1207 282288; 
Northumbria Coaches, +44 1670 520577; 
Stagecoach in Newcastle, Shields Road, Walkergate, 0871 200 2233.

Metroul in Newcastle

Tyne & Wear Metro reprezinta un mod rapid, sigur si ieftin de a va plimba prin oras si, de asemenea, de a calatori catre suburbiile si orasele inconjuratoare, inclusiv Whitley Bay, Tynemouth, North Shields, South Shields, Sunderland si Aeroportul International Newcastle.

Exista doua magistrale: Green Line, de la Aeroportul Newcastle catre South Hylton (in Sunderland) si Yellow Line, de la St James Park catre South Shields via orasele de coasta din North Shields, Bay Whitley si Tynemouth.

Trenurile circula la fiecare 6-10 minute intre orele 06:00 si 23:00. Biletele pentru o singura persoana au preturi cuprinse intre £1.40 la £3.60, in functie de distanta parcursa.

Desi nu exista bariere, iar calatoriile fara bilet sunt raspandite, este recomandabil sa achizitionati bilet si sa il pastrati la indemana, deoarece trenurile si statiile sunt patrulate de catre inspectorii de bilete.

Fumatul este interzis in intregul sistem, inclusiv in statiile in aer liber. Cu toate acestea, aceasta regula este adesea trecute cu vederea si nu este neobisnuit sa vezi oameni fumand in trenuri, in special noaptea tarziu, in ciuda camerelor de supraveghere CCTV.

Inchirierea de biciclete in Newcastle

Newcastle este un oras accesibil pentru cei care vor sa faca plimbari cu bicicleta, datorita pistelor pentru biciclete, in mare parte fara trafic, care duc in centrul orasului. Ruta fara trafic auto, numita C2C, se afla de-a lungul malul de nord al raului Tyne, si le permite biciclistilor sa calatoreasca off-road catre North Shields si Tynemouth in est si spre Hexham, in vest.

Puteti inchiria o bicicleta de la Tyne Cycles, care se afla pe 19-20 Rudyerd Street, North Shields, NE29 6RR. Telefon: +44 191 2562266.

Feriboturi in Newcastle

De la Terminalul International de Feriboturi Newcastle, aflat in North Shields, compania daneza DFDS Seaways opereaza curse catre IJmuiden, in apropiere de Amsterdam. Din vara anului 2007, liniile de croaziera Thomson au inclus Newcastle pe lista porturilor pentru croazierele norvegiene.

Taxiuri in Newcastle

Tariful de pornire al taxiurilor este de 1.85 lire, un km costa 3.31 lire, iar o ora de asteptare costa 32.50 lire.