Cum se ajunge in Portsmouth

Calatoria cu avionul la Portsmouth

Cel mai apropiat aeroport este Southampton, care este la aproximativ la 20-30 de minute de mers pe autostrada, cu o conexiune feroviara indirecta pe linia Sud-Vest care necesita o schimbare de la Southampton Central sau Eastleigh.

Heathrow si Gatwick sunt la aproximativ 60-90 minute de mers pe autostrada. Gatwick este direct legat de serviciile Southern de London Victoria, in timp ce Heathrow este legata cu autocarul de Woking, care se afla pe ambele linii de cale ferata Londra Waterloo, sau prin metrou - fie la Victoria, fie la Waterloo. Heathrow este legat direct de la Portsmouth prin autocarele National Express.

Intre Aeroport (Southampton) si Portsmouth exista o linie directa de tren. South West Trains ofera curse regulate dinspre Bristol, Cardiff, London Waterloo si Southampton catre Portsmouth. Gara centrala din Portsmouth este Portsmouth & Southsea Station. National Express ofera legaturi spre si din Portsmouth atat catre Londra cat si catre alte orase din Anglia. De la Londra se poate ajunge cu autoturismul pe autostrada M3 pana in Southampton, apoi mai departe pe M27. Mai directa, dar mult mai aglomerata, este A3.

Exista mai multe linii aeriene care ofera zboruri pe ruta Bucuresti - Southampton: Air France, KLM, British Airways, Swiss Air, Tarom. Calatoria include una sau doua escale, functie de compania pentru care veti opta.

Mai avantajos este sa calatoriti pe ruta Bucuresti - Londra (Heathrow), in special din cauza preturilor mai mici, dar si pentru faptul ca exista linii aeriene care ofera zboruri directe pe aceasta ruta.

Companiile care ofera zboruri directe spre Londra sunt Wizz Air (circa 200,49 euro), Blue Air (circa 212,47 euro), Tarom, Air France.

Calatoria cu masina la Portsmouth

Va recomandam ruta: Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Vilcea - Sibiu - Deva - Szeged - Kecskemet - Budapest - Györ - St. Pölten - Wels - Deggendorf - Regensburg - Nürnberg - Aschaffenburg - Frankfurt/Main - Limburg - Siegburg - Köln - Aachen - Geleen - Brüssel/Bruxelles - Gent/Gand - Dunkerque - Calais - Leatherhead –Portsmouth (2573.5 km).

Exista trei legaturi rutiere principale din centrul orasului spre continent, semnalizate ca "Out of City". Acestea sunt M275, A3 (London Road) si A2030 (Eastern Road). M27 are un nod de conectare la M275 in Portsmouth. A27 are o iesire spre vest pe A3 (London Road), si un nod pe A2030 (Eastern Road). A3 face legatura cu Londra, desi mai mult folosite sunt M27 si M3. M27.

Calatoria cu trenul la Portsmouth

Orasul are mai multe statii de cale ferata, pe doua rute directe diferite, catre gara Waterloo din Londra, prin Guildford si prin Basingstoke. Trenurile companiei South West Trains deservesc gara Southampton Central oferind in continuare conexiuni catre Birmingham si Manchester, in timp ce trenurile First Great Western fac legatura cu gara Cardiff Central prin Southampton, Salisbury, Bath si Bristol. South West Trains ofera de asemenea servicii spre Brighton si London Victoria. Statiile de cale ferata sunt: Portsmouth Harbour, Portsmouth and Southsea, Fratton, Hilsea si Cosham (ultima fiind pe continent).

Servicii locale de autobuz in Portsmouth

Serviciile locale de autobuz sunt furnizate de catre First Hampshire & Dorset and Stagecoach si deservesc orasul Portsmouth si imprejurimile oraselor Havant, Parcul Leigh, Waterlooville, Fareham, Petersfield si alte 700 de destinatii. Hovertraveland Stagecoach ofera transportul cu un Hoverbus din centrul orasului catre Southsea Hovercraft Terminal. Countryliner are curse sambata catre Midhurst. National Express ofera transport catre Londra, Cornwall, Bradford, Birkenhead si Eastbourne. Alte servicii de transport cu autobuzul se fac din centrul orasului, de la Commercial Road Nord sau Commercial Road South. Statii de autobuz gasiti pe Station Street, Isambard Brunell Road si Edinborough Road.

Exista o gama de optiuni de transport public de la Heathrow spre sudul Angliei, inclusive catre principalele orase Southampton, Portsmouth, Bournemouth, Winchester, Salisbury.

Puteti alege intre autocare, mai ieftine dar cu o frecvanta mai mica, si tren, care desi mai rapid nu ajunge la Heathrow (spre deosebire de autocar).

Autocarele National Express ofera servicii de la Heathrow catre multe din marile orase, inclusiv Southampton, Portsmouth, Winchester si Poole.

Prin serviciile feroviare procesul este mai complicat, deoarece trenurile nu vin direct in Heathrow. Pentru a evita o calatorie obositoare pana in centrul Londrei si apoi mai departe, exista autobuze RailAir, spre statiile de cale ferata Reading si Woking. Ruta de cale ferata de la Londra la Southampton, Portsmouth, Winchester, Bournemouth, Saisbury si Yeovil trece pe langa Heathrow si pentru a evita drumul pana in Londra exista un autobuz care face legatura intre aeroport si gara Woking. Biletul feroviar poate include si autobuzul RailAir.

O calatorie Heathrow – Portsmouth cu autocarul dureaza doua ore si jumatate, existand o cursa la fiecare doua ore, are avantajul ca legatura este directa. Cu trenul calatoria dureaza dureaza doua ore si un sfert via Woking.

Calatoria cu feribotul la Portsmouth

Portsmouth Port are legaturi de feribot cu Gosport si Isle of Wight. Un serviciu de feribot pentru masini spre Isle of Wight este la Wightlink, in imediata apropiere. Marea Britanie intretine cel mai vechi serviciu comercial pe perna de aer. A inceput in 1960, si inca functioneaza, din apropiere de Clarence Pier catre Ryde, Isle of Wright, operatorul fiind Hovertravel.

Portsmouth Continental Ferry Port are legaturi catre Caen, Cherbourg-Octeville, St Malo si Le Havre.