Preturi in Anglia

Preturile in Anglia sunt in general mari, in Londra mai mari decat oriunde in tara. O ceasca de cafea costa de la 60 pence la 3 £, o halba de bere costa circa 2,25 £ in zonele rurale si 3 £ la oras, iar un sendvis cu sunca are un pret intre 2,25-3,50 £. O calatorie scurta cu taxiul costa in medie 8 £.

Bancile nu au la indemana intotdeauna orice moneda straina si s-ar putea sa treaca chiar o saptamana pana sa plateasca. De aceea daca preconizati sa schimbati bani inainte de a pleca de acasa, nu lasati acest lucru in ultimul moment

Banca dvs. s-ar putea sa va retina un comision atunci cand folositi bancomatele in strainatate; la fel si banca din strainatate. Cu toate acestea, veti obtine de obicei o rata de schimb mai buna printr-un bancomat decat de la un birou de schimb valutar sau chiar de la o banca. De asemenea, extragerea unor fonduri in functie de necesitati este o cale mai sigura decat aceea de a umbla cu multi bani lichizi asupra dvs.

Bancomatele se gasesc in general peste tot in Anglia si reprezinta cel mai usor mod de a face rost de lire sterline (pounds). Uitati-va dupa ele la bancile de pe arterele principale, in marile supermarketuri, in unele statii de metrou din Londra si in gari.

Cardurile de credit sunt in general acceptate peste tot in Anglia, dar nu si in toate localurile, iar unele solicita o limita minima a cheltuielilor. Daca vreti sa platiti cu cardul in hoteluri, magazine sau restaurante mici, faceti-va cunoscuta intentia dinainte. Este bine ca, inainte de a pleca intr-o calatorie, sa informati compania care v-a eliberat cardul de credit, mai ales daca nu calatoriti des in strainatate, pentru a evita blocarea contului de catre emitent din cauza unei activitati neobisnuite, lucru deloc de dorit intr-o calatorie peste granita. Pastrati la loc sigur toate numerele cardurilor de credit, precum si numerele de telefon la care puteti suna in cazul in care pierdeti cardul sau vi se fura, astfel incat sa fiti pregatiti pentru orice situatie neplacuta. Atat MasterCard, cat si Visa au numere generale la care puteti suna (cu taxa inversa daca sunati din strainatate), daca v-ati pierdut sau v-a fost furat cardul de credit, dar este de preferat sa sunati direct la banca emitenta, deoarece si MasterCard, si Visa transfera in general apelul catre banca dvs.. Numarul bancii este de regula tiparit pe card.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 2.91€

Transport local (Abonament lunar) 75.89€

Taxi (tarif pornire) 3.79€

Taxi (tarif / km) 1.71€

Taxi (tarif stationare / ora) 25.3€

Combustibil (1 litru) 1.4€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

56.91€

Masa restaurant ieftin

15.18€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

6.32€

Bere locala (halba, 0.5 L)

4.3€

Bere import (sticla, 0.33 L)

4.43€

Vin calitate medie (sticla)

8.85€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1.43€

Apa (doza, 0.33 L)

1.13€

Cafea / cappuccino

3.15€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 1.18€

Lapte (1 L) 1.14€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 1.57€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.8€

Mere (1 kg) 2.31€

Portocale (1 kg) 2.25€

Cartofi (1 kg) 1.5€

Rosii (1 kg) 2.26€

Banane (1 kg) 1.32€

Pachet tigari (Kent sau similar) 10.75€