Cum se ajunge in Angola

Calatoria cu avionul in Angola

Cel mai important aeroport din tara - Quatro de Fevereiro International Airport (LAD) – este situat in Luanda. De aici efectueaza zboruri importante companii europene, precum Air Fance, cu destinatia Paris, British Airways (Londra), KLM (Amsterdam) sau Lufthansa, cu destinatia Frankfurt. Actualmente se afla in constructie un aeroport de mari dimensiuni, Angola International Airport, care, in viitor, urmeaza sa inlocuiasca actualul aeroport din capitala tarii. Pentru a ajunge de la Bucuresti in Angola trebuie sa stiti ca nu exista zbor direct, iar pentru a ajunge in Luanda, trebuie sa fiti pregatiti pentru un zbor foarte lung, aproximativ 24 de ore, pentru care trebuie sa faceti mai multe escale, pe ruta Viena – Lisabona - Lunda, sau prin Amsterdam – Paris – Luanda sau Bucuresti – Frankfurt - Johannesburg – Luanda.

Calatoria cu masina in Angola

In Angola, autoturismul se conduce pe dreapta a sensului de mers. In general, condusul autoturismului in afara capitalei prezinta un grad ridicat de risc, daca nu sunteti un sofer experimentat si obisnuit cu drumurile din aceasta tara. Din acest motiv, se recomanda turistilor sa nu plece la drum fara ghizi. In urma lungului razboi civil, care s-a intins pe doua decenii si jumatate, majoritatea drumurilor rutiere au fost distruse si astazi se intalnesc zone vaste de teren minat, unde este interzisa circulatia. Un numar important de drumuri rutiere sunt impracticabile. In general, este destul de dificil sa inchiriati un autovehicul cu care sa va deplasati, motiv pentru care turistii sa sfatuiti sa circule cu taxiul.

Pentru a conduce autoturismul in aceasta tara, aveti nevoie de permis de conducere internatioal si, cel putin, teoretic, puteti conduce masina in baza acestui document pe o perioada ce nu poate depasi 30 de zile. Dupa expirarea acestei perioade, trebuie sa faceti demersurile pentru obtinerea unui permis de conducere de la autoritatile locale. In general, distantele intre marile orase pot fi parcurse in aproximativ sase ore, de la Luandala la Malanje (431 km), in 35 de minute, de la Lobito la Benguela (33 km) sau 2 ore, de la Huambo la Caconda (167 km).

Statiile de benzina se gasesc la intrarile si iesirile din marile orase, iar unele dintre ele functioneaza 24 h. In Angola, nu se percep taxe de drum, iar in ce priveste parcarea incercati sa nu lasati autoturismul parcat pe strada, pe timpul noptii, ci alegeti parcarile hotelurilor sau cele cu plata. De asemenea, asigurati-va ca nu ati uitat lucruri de valoare in masina.

Calatoria cu trenul in Angola

Reteaua feriviara a Angolei este destul de redusa, iar conditiile de calatorie sunt limitate. Exista trei rute importante pe care trenurile circula zilnic din Luanda. Una dintre aceste rute face legatura cu orasul Malanje, cu statii la Dondo si Golungo Alto. Alta ruta poate fi parcursa cu trenul de la Lobito spre Dilolo, iar cea de-a treia face legatura intre Namibe si Menongue. Trenurile sunt destul de vechi, se deplaseaza cu viteza redusa si nu sunt prevazute aer conditionat. Unele trenuri pun la dispozitia calatorilor un bufet de unde puteti cumpara alimente si apa potabila. In principal, exita trei linii de cale ferata, independente una de cealalta, respectiv, in Luanda, in nordul tarii, Benguela, in regiunea centrala si Moçâmedes, in sud.

Calatoria cu autocarul in Angola

Calatoria se poate realiza doar intre Luanda si Benguela, o calatorie de aproximativ 10 ore, pe un drum lung de de 700 km. Exista trei companii care efectueaza transport cu autobuzul intre cele doua orase. Autobuzele sunt de cele mai multe ori supraaglomerate iar conditiile de transport nu sunt dintre cele mai bune. Pentru a ajunge dintr-un oras in altul, puteti opta pentru calatoria cu microbuzul, care circula de cele mai multe ori pe distantele mai scurte.