Ghid turistic Arabia Saudita

Recomandat pentru: istorie, arhitectura, puncte de interes, situri religioase, arta, cultura, muzee

Despre Arabia Saudita

Arabia Saudita este o tara din Orientul Mijlociu, care ocupa cea mai mare parte din Peninsula Arabica. Aceasta are iesire la Oceanul Indian, Golful Persic si Marea Rosie. Se invecineaza cu Iordania la nord-vest, Irak si Kuweit la nord-est, Bahrain si Qatar la est, Emiratele Arabe Unite la sud-est si Oman si Yemen la sud.

In Arabia Saudita se gasesc orasele Mecca si Medina, locuri sfinte ale Islamului, unde este obligatoriu ca fiecare musulman, apt din punct de vedere fizic si financiar, sa faca un pelerinaj cel putin o data in viata.

Arabia Saudita este una din tarile numite de catre familia regala, la fel ca Regatul Hasemit al Iordaniei. Familia care conducea Arabia Saudita era o familie de seici de Nejd, o zona din apropierea Riyadhului. Acestia au fost inlaturati de la putere de catre o dinastie invecinata si s-au ascuns la emirii de Kuweit, care le erau ruda. Apoi, in anul 1902, un grup de oameni condus de Abd al-Aziz Saud s-a intors in Arabia pentru a recastiga teritoriul pierdut. Au avut succes, avand in vedere ca localnicii duceau o viata plina de lipsuri si li s-au alaturat. Dupa aceea, timp de 30 de ani, Abdul Aziz a dus o continua campanie de unificare a Peninsulei Arabice. Teritoriile unite sub conducerea sa au devenit cunoscute sub numele de Arabia Saudita.

Arabia Saudita are o economie bazata pe industria petrolului, iar Guvernul are control total asupra tuturor activitatilor economice majore. Tara are cele mai multe resurse de petrol din lume (26%), este in topul exportatorilor de petrol si joaca un rol important de conducere in cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.

In Arabia Saudita singura religie acceptata oficial este islamismul. Nu exista biserici care sa promoveze alt tip de religie nicaieri in Arabia Saudita. Cu toate acestea, crestinii au improvizat lacasuri de cult in casele lor, iar cateva ambasade straine organizeaza evenimente religioase, la care pot participa crestinii, insa numai dupa ce isi dovedesc nationalitatea si religia prin intermediul pasaportului.

Toate activitatile din Arabia Saudita sunt programate in functie de cele cinci rugaciuni zilnice. Toate magazinele si birourile se inchid pe durata fiecarei rugaciuni timp de 20-30 de minute, iar politia religioasa patruleaza strazile pentru a trimite oamenii la moschee. Singurele care raman deschise sunt spitalele si aeroporturile, iar taxiurile si serviciile de transport in comun continua sa functioneze normal. Prima rugaciune a zilei se numeste fajr si se tine dis de dimineata, inainte de primele raze ale soarelui. Este un fel de ceas desteptator. Dupa fajr, oamenii iau micul dejun si se indreapta catre serviciu. Atunci se deschid si cele mai multe magazine. Cea de-a doua rugaciune este dhuhr, tinuta la mijlocul zilei. Vinerea este cea mai importanta zi in care se tine aceasta rugaciune, pana si cei mai ocupati musulmani facand un efort si mergand la moschee cu aceasta ocazie. Dupa dhuhr oamenii iau pranzul, timp in care multe magazine raman inchise pana dupa-amiaza. Rugaciunea asr se tine dupa-amiaza tarziu, cam cu doua ore inainte de apus. Cele mai multe magazine se deschid dupa aceasta rugaciune. Maghrib, cea de-a patra rugaciune, se tine la apus si marcheaza sfarsitul zilei de munca. Ultima rugaciune este isha’a, tinuta cu o ora dupa apus, dupa care localnicii iau cina. Timpul dintre maghrib si isha’a este cel mai bun pentru facerea cumparaturilor, toate magazinele fiind deschise. Trebuie, insa, sa va sincronizati cu precizie elvetiana daca doriti sa aveti cat mai mult timp la dispozitie.

Trebuie sa stiti ca interpretarea saudita a valorilor islamice presupune ca toate sarbatorile non-islamice reprezinta un act de idolatrie, iar desfasurarea publica a sarbatorilor precum Craciunul, Anul Nou, Valentine’s Day, Halloween este strict interzisa. Sarbatorile publice din Arabia Saudita sunt Eid ul-Fitr, care reprezinta festinul de la sfarsitul Ramadanului, si Eid al-Adha, care comemoreaza dorinta lui Abraham de a-si sacrifica fiul, serbandu-se la 70 de zile dupa Ramadan. Mai exista o sarbatoare, Ziua Unificarii Regatului, comemorata pe 23 septembrie. Strict vorbind, nu este o sarbatoare publica sau un festival, dar este tratata la fel, in orice caz.

In timpul Ramadanului, vizitatorilor le este impus sa se supuna restrictiilor islamice, cel putin in public: fara mancare, bautura sau fumat in timpul zilei. Unele hoteluri mai renumite ofera servicii de room-service clientilor in timpul zilei. Toate restaurantele din Arabia Saudita sunt inchise in timpul zilei. Dupa rugaciunea de seara toate restaurantele din bazar se deschid pana la ivirea primei raze de soare. Majoritatea magazinelor au acelasi program in timpul Ramadanului, iar racoarea noptii creeaza un mediu perfect pentru cumparaturi.