Cum se ajunge in Arabia Saudita

Arabia Saudita are patru aeroporturi internationale, la Riyadh, Jeddah, Medina si Dammam. Aeroportul din Dhahran a fost inchis pentru traficul civil, asa ca pasagerii care calatoresc din regiunea Estica vor trebui sa zboare acum catre Dammam sau catre Bahrain si sa calatoreasca apoi cu masina catre Arabia Saudita. Compania aeriana nationala se numeste Saudi Arabian Airlines sau Saudia. Aceasta este relativ sigura, dar multe dintre avioane sunt vechi si nu au cele mai moderne dotari. Cu toate acestea, toate liniile aeriene din Golf si majoritatea liniilor aeriene importante din Europa efectueaza zboruri catre Arabia Saudita. In timpul pelerinajului foarte multe zboruri de tip charter isi suplimenteaza cursele. Strainii care se afla in Arabia Saudita in timpul pelerinajului se bucura de discount-uri senzationale la biletele de avion, deoarece companiile aeriene din tarile musulmane efectueaza foarte multe curse cu pelerini si nu este rentabil ca avioanele sa se intoarca goale din Arabia Saudita.

Daca vreti sa calatoriti cu masina trebuie sa stiti ca exista puncte de trecere la aproape toate granitele. Vamele estice, care fac legatura intre Arabia Saudita si Bahrain, Qatar si Emiratele Arabe Unite sunt intens circulate. Daca plecati din Romania, traseul este urmatorul: Romania-Bulgaria-Turcia-Siria-Irak-Arabia Saudita. Nu va recomandam calatoria cu masina, avand in vedere ca treceti prin zone periculoase precum Siria si Irak. Este posibil sa nu va fie permisa intrarea in Arabia Saudita, avand in vedere ca punctul de trecere din Irak catre Arabia Saudita a fost inchis de numeroase ori. Trebuie sa stiti ca in Arabia Saudita este interzisa intrarea oricarui tip de autovehicul cu volanul pe partea dreapta. Limitele de viteza sunt de 120 km/h pentru autostrazi si 70 km/h in localitati.

Exista si varianta feribotului, dar, in opinia noastra, nici aceasta nu este de luat in calcul. Feriboturile pleaca o data pe saptamana sau chiar mai rar din Egipt si Sudan catre porturile din vestul Arabiei Saudite. Acestea circula incet, nu sunt deloc confortabile si sunt destul de scumpe. Trebuie sa va ganditi la aceasta varianta numai daca este absolut necesar sa va luati masina cu dumneavoastra in Arabia Saudita. Exista perioade in care turistilor Occidentali li se pun interdictii neoficiale si nu le este permisa calatoria cu feribotul.