Informatii utile Arabia Saudita

Date generale


Capitala: The Bottom
Moneda: Dolar american (USD)
Limba oficiala: Engleza
Fus orar: GMT -04:00

Arabia Saudita este recunoscuta pentru


istorie
arhitectura
puncte de interes
situri religioase
arta
cultura
muzee

Cand este indicat sa vizitati Arabia Saudita

In afara provinciei Asir, Arabia Saudita are un climat desertic, cu temperaturi extrem de ridicate in timpul zilei si cu o scadere brusca a acestora in timpul noptii. Temperaturile medii in timpul verii se incadreaza in jurul valorii de 45 de grade Celsius, dar pot ajunge si pana la 54. Iarna, temperaturile scad extrem de rar sub 0 grade. Primavara si vara temperaturile sunt placute si usor de suportat, cea medie incadrandu-se in jurul valorii de 29 de grade Celsius. Precipitatiile sunt foarte rare. Regiunea Asir difera din acest punct de vedere deoarece este influentata de musonii Oceanului Indian, in special in perioada dintre lunile octombrie si martie.

Temperaturi medii lunare in Arabia Saudita

Ce sa luati in bagaj

Daca veti calatori vara in Arabia Saudita, este inutil sa va mai spunem sa va luati haine cat mai subtiri si deschise la culoare. Temperaturile de 54 de grade Celsius vor deveni un calvar daca nu aveti ceva cu care sa va acoperiti capul. Un sal sau o esarfa sunt binevenite daca aveti de gand sa faceti expeditii in desert. Tineti cont de faptul ca noaptea temperaturile scad destul de mult, in comparatie cu cat de ridicate sunt in timpul zilei. Chiar daca iarna temperaturile nu scad niciodata sub 0 grade, trebuie sa aveti haine groase la dumneavoastra. Pentru o calatorie in timpul toamnei sau al primaverii, hainele din bagajul dumneavoastra trebuie sa fie cele pe care le aveti un dulap pregatite pentru o vara in Romania.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le aveti la dumneavoastra sunt actele. Pasaportul, viza cartea de identitate, permisul de conducere, daca este cazul, sunt elementare in calatoria in orice tara.

Shopping in Arabia Saudita

In Arabia Saudita veti gasi la tot pasul copii ale Coranului. Acestea sunt produse in masa si sunt foarte ieftine. Apa Zam Zam este disponibila in regiunea vestica si in toate aeroporturile. Covoarele raman achizitia preferata a turistilor. Acestea provin din Iran. In Jeddah veti gasi pelerini care vand covoare pentru a face rost de bani pentru calatoria lor la Mecca.

Pietele de aur si bijuterii sunt prezente in toate orasele mari, in special in Jeddah, Meca si Medina. Pretul aurului este mic in Arabia Saudita, iar negocierile se practica in aproape toate magazinele. Jeddah, Mecca si Medina ofera o larga varietate de imbracaminte, bijuterii, suveniruri, jucarii, mancare, parfumuri si literatura religioasa. Vechiul oras Jeddah, Al-Balad, este cunoscut pentru stilul sau de bazar autentic si atmosfera araba originala de souk. Aici veti gasi multe produse locale si internationale, de la bijuterii si parfumuri, pana la haine si mancare. Oamenii de toate nationalitatile si imbinarea mai multor culturi va vor face sa aveti impresia ca apartineti acelui loc. Chiar daca pentru un vizitator nou, Al-Balad poate parea nesigur, din cauza aglomeratiei, trebuie sa stiti ca este un loc foarte sigur, cu patrule de politie care impanzesc strazile si stau la fiecare colt.

In Arabia Saudita gasiti si mall-uri si supermarket-uri, precum Al-Danub, Geant si Carrefour.

Viza turistica pentru Arabia Saudita

Arabia Saudita are una dintre cele mai restrictive politici de calatorie din lume, astfel incat toti strainii care doresc sa intre in tara au nevoie de viza. Exceptie fac cetatenii din tarile GCC. Singurul caz in care cetatenii care nu fac parte din GCC nu au nevoie de viza, este acela in care doar tranziteaza un aeroport din Arabia Saudita, cu conditia ca tranzitul sa nu dureze mai mult de 18 ore. Insa, chiar daca acest caz este o exceptie, se vor aplica celelalte reguli de tranzit, cum ar fi dress code-ul conservator si interdictia aplicata femeilor neinsotite.

Cetatenilor israelieni si celor care au vizitat Israelul le va fi refuzata acordarea vizei. Asadar, daca ati vizitat Israelul si aveti aceasta stampila pe pasaport, trebuie sa va schimbati pasaportul inainte de a vizita Arabia Saudita. De asemenea, sauditii nu acorda viza femeilor neinsotite, exceptie facand calatoriile in interes de serviciu, dar doar pentru posturi precum asistente, profesoare si menajere.

Vizele turistice au fost suspendate la sfarsitul anului 2010, cu promisiunea vaga ca vor fi reintroduse. Pentru informatii prompte in aceasta privinta este bine sa consultati un tour-operator. In cel mai fericit caz, veti obtine o viza de tranzit pentru Arabia Saudita.

Pentru cetatenii romani care calatoresc in Arabia Saudita, durata de sedere permisa este de 30 de zile, iar obtinerea vizelor de la frontiera nu este posibila. Pentru obtinerea vizei, valabilitatea pasaportului trebuie sa fie de minim sase luni de la data intrarii pe teritoriul Arabiei Saudite. In Romania, vizele se obtin de la Sectia Consulara a Ambasadei Regatului Arabiei Saudite din Bucuresti. Orice cerere de viza trebuie sa fie garantata de un sponsor. Acest lucru inseamna ca trebuie sa depindeti de un sponsor saudit si sa dispuneti de o carte de sejur, numita iqama.

Daca doriti sa calatoriti in Arabia Saudita pentru a efectua pelerinajul la Mecca, trebuie sa respectati o serie de cerinte medicale pentru a va fi acordata viza. Trebuie sa prezentati un raport medical detaliat, care sa certifice faptul ca nu suferiti de boli cardiovasculare, renale, respiratorii si nervoase, diabet, boli cu deficienta in imunitatea congenitala dobandita, boli metabolice si obezitate. De asemenea, femeilor care vor sa efectueze pelerinajul li se solicita un test de sarcina, care trebuie sa fie negativ pentru continuarea procedurilor. De asemenea, trebuie sa faceti un vaccin Meningococcal Meningitis, cu 10 zile inainte de calatorie, si unul impotriva zilei de sezon. Acest raport medical care cuprinde toate cerintele mentionate anterior, trebuie tradus in limba engleza si araba si trebuie prezentat la intrarea pe teritoriul Arabiei Saudite, in original si copie.

Va recomandam sa manifestati prudenta la calatoriile in Arabia Saudita si sa evitati hotelurile si locurile publice care nu prezinta un sistem de protectie adecvat, deoarece riscul unor atacuri teroriste in aceasta tara se mentine, membri ai organizatiei teroriste Al Qaeda continuand sa actioneze pe teritoriul regatului.