Ghid turistic Jeddah

Recomandat pentru: puncte de interes, cultura, istorie, muzee, plimbari in aer liber, arta, divertisment

Despre Jeddah

Jeddah este un oras situat in Tihamah, o regiune de pe coasta Marii Rosii, in vestul Arabiei Saudite, fiind considerat un important centru urban. Acesta este cel mai mare oras din provincia Mecca, cel mai mare port maritim la Marea Rosie, si al doilea mare oras din Arabia Saudita, dupa capitala, Riyadh. Jeddah este considerat principala poarta de acces la Mecca, si este, de asemenea, o poarta de acces la Medina, al doilea loc sfant al Islamului.

In timpul anilor 1970 si 1980, s-au depus eforturi civice consistente de promovare a artei in zonele publice din Jeddah. Ca urmare a acestor eforturi, Jeddah contine un numar mare de sculpturi moderne si lucrari de arta in aer liber, de obicei, situate in sensurile giratorii. Din acest motiv Jeddah este considerat unul dintre orasele cu cele mai multe galerii de arta in aer liber din lume. Sculpturile includ lucrari semnate de o varietate de artisti, variind de la cei obscuri la staruri internationale, cum ar fi Jean Hans Arp, Baldaccini Cesar, Alexander Calder, Henry Moore, Joan Miro si Victor Vasarely. Acestea descriu adesea elemente ale culturii traditionale: oale de cafea din Arabia, arzatoare de tamaie, palmieri etc. Traditia islamica interzice reprezentarea de creaturi vii, in special in forma umana, din acest motiv nu veti putea vedea astfel de reprezentari de arta aici.

In Jeddah aveti posibilitatea de a vizita si cateva muzee cu o mare varietate de exponate si colectii de arta deosebite. Intre aceste muzee se numara Muzeul de Arheologie si Etnografie, Muzeul Municipal Jeddah, Casa Nasseef, Humane Heritage Museum, Muzeul Abdul Rauf Hasan Khalil si Muzeul de Arte.

De asemenea, puteti vizita Fantana din Jeddah - King Fahd, un punct de reper major construit in anii 1980; aceasta a fost donata orasului Jeddah de catre fostul rege Fahd bin Abdul Aziz. Cladirea Bancii Comerciale Nationale din Jeddah va va incanta cu siguranta. Construita in 1983 si considerata a fi cea mai inalta cladire din Arabia Saudita in cursul anilor 1980, cu o inaltime de peste 235 m, aceasta a fost prima banca din Arabia Saudita. Primaria Municipiului Jeddah este sediul central al zonei metropolitane din Jeddah, structura cladirii va va impresiona.

Rezidentii din Jeddah sunt un amestec de etnii si nationalitati diferite. Acest amestec a avut un impact major asupra preparatelor din bucataria traditionala. Bucataria orasului Jeddah isi farmeca turistii. Veti putea consuma aici o multime de preparate traditionale: mabshoor, mitabbak, areika, hareisa, meiroo kabab, hareira shorabah, migalgal, madhbi, magloobah, kibdah, manzalah si multe alte feluri de mancare ce va vor incanta.

In ceea ce priveste cazarea, veti gasi ca lanturile hoteliere internationale sunt bine reprezentate. Veti putea alege intre altele, cazarea la hotel: Al-Hamra, Crowne Plaza, Jeddah Marriott, Radisson Blu Hotel sau Rosewood Corniche.

Aeroportul International King Abdulaziz este cel mai mare aeroport din apropiere de Jeddah si este bine deservit de companiile aeriene din intreaga lume.

Jeddah