Ghid turistic Taima

Despre Taima

Taima, sau Tema, este o oaza cu o bogata istorie, situata in nord-estul Arabiei Saudite, in punctul unde drumul dintre Yahtrib (Al Madinah) si Dumah (Al-Jawf), incepe sa traverserseze Desertul Nuduf. Taima se afla la aproximativ 264 kilometri de Tabouk si la 400 de kilometri nord, de Medina.

Recentele descoperiri arheologice de langa Taima, arata faptul ca orasul a fost locuit, inca din Epoca Bronzului. In anul 2010, Comitetul pentru Turism si Antichitati, a anuntat faptul ca in cursul sapaturilor efectuate, a fost descoperita o piatra purtand inscrisuri referitoare la faraonul egiptean, Ramses al III-lea. Bazata pe aceste descoperiri, cercetatorii au lansat ipoteza precum ca, Taima a fost un punct important al drumului dintre coasta Marii Rosii si Valea Nilului.

Cea mai veche marturie despre asazarile din aceasta zona, provin din marturii ale asirienilor, care denumisera orasul Tiamat, acestea datand din secolul VIII, I.C.

Oaza s-a transformat intr-un oras infloritor, cu sistem de irigatii bine pus la punct si cu case foarte ingrijite. In anul 593 I.C., Nabondius (ultimul rege al Babilonului), s-a retras aici, incredintand fiului sau conducerea Regatului Babiloniei. De aici, cercetatorii au dedus importanta istorica a orasului Taima. Inscrisuri cuneiforme, datand din secolul al VI-lea, au fost descoperite in apropierea orasului, acesta fiind mentionat de mai multe ori, in Vechiul Testament.

In conformitate cu traditia araba, Taima a fost locuita de comunitati de evrei, dar si de descendenti arabi convertiti; despre acestia din urma, marturiile nu sunt foarte clare, aceasta fiind doar o ipoteza a cercetatorilor.

Ca puncte de interes turistic, amintim de Palatul Qasr Al-Qabaq, in sud-estul orasului, construit de poetul si razboinicul evreu Samuel ibn ‘ Adiya, in secolul VI D.C, Palatul Qasr Al-Hamra, construit un secol mai tarziu, Zidul construit in cele trei laturi ale orasului, secolul VI, Qasr Al-Radmh, Haddaj Well, Muzeul de Arheologie si Etnologie din Taima si multe alte locuri, deosebit de atractive.

Cazarea in zona, nu ofera prea multe optiuni turistilor, singurul loc de acest gen fiind Hotelul Makkah Hilton, din Mecca. Din pacate, acelasi lucru il putem spune si despre oferta in ceea ce priveste locurile de luat masa, preferebil fiind sa luati masa, la unul din restaurantele si marile orase invecinate, Mecca si Medina.

In Taima, puteti ajunge doar pe sosea, dupa cum urmeaza: din Mecca, cu traseul 15. Distanta dintre orase fiind de 858 de kilometri, fiind parcursa in aproximativ 9 ore, a doua varianta fiind mult mai avantajoasa, din Medina, cu acelasi traseu, drumul pe care va trebui sa-l parcurgeti fiind in lungime de 428 de kilometri, timpul alocat calatoriei fiind de circa cinci ore si cincisprezece minute.

Desi oferta locurilor de cazare si a locurilor unde puteti lua masa este foarte saraca, va recomandam sa nu ocoliti acest oras, datorita importantei sale istorice si culturale, apartinand istoriei islamice, inca de la inceputurile acesteia.

Taima