Transport Arabia Saudita

Cel mai confortabil mod de a calatori in interiorul Arabiei Saudite, pe distante mari, este avionul. Saudia are cel mai bun orar de calatori, cu zboruri din ora in ora pe ruta Riyadh-Jeddah, care dureaza 90 de minute. Un zbor costa aproximativ 80 de dolari. Competitorii companiei nationale Saudia, Nas si Sama, efectueaza zboruri mai ieftine daca rezervati in avans.

Compania de Transport Public a Arabiei Saudite opereaza curse cu autobuzul pe distante lungi, facand legatura intre toate colturile tarii. Autobuzele sunt moderne, au aer conditionat, sunt confortabile, dar un drum dureaza foarte mult, iar statiile se afla la cativa kilometri de centrele oraselor. Cursa Riyadh-Dammam, de exemplu, costa 60 de riali si dureaza 6 ore. Exista si curse VIP, intre Riyadh si Dammam si intre Riyadh si Bahrain. La un cost cu 50% mai mare decat cel obisnuit, veti avea parte de o cursa directa din centrul orasului de plecare catre centrul orasului de sosire, scaune de plus si o masa inclusa.

Transportul cu trenul este foarte slab dezvoltat in Arabia Saudita, cu o singura linie, care leaga Riyadh, Al-Hofuf si Dammam. Cu toate acestea, este de apreciat pentru faptul ca este singurul serviciu de calatorie cu trenul din Golf. Trenurile sunt operate de catre Organizatia Saudita a Cailor Ferate si au 3 clase: clasa I, clasa a II-a si clasa VIP. Clasa I si a II-a sunt foarte similare. Au aer conditionat si scaunele asezate doua cate doua, singura diferenta facand-o spatiu dintre scaune. Clasa VIP are scaune din plus si piele, ecrane TV si zone de lounge. Aveti in vedere ca locurile nu se rezerva, asa ca trebuie sa ajungeti mai devreme pentru a ocupa unul. Un bilet de la Riyadh catre Dammam costa 60 de riali la clasa a II-a, 75 la clasa I si 120 la VIP. Exista patru trenuri zilnic in ambele directii, iar calatoria dureaza 4-5 ore. Va sfatuim sa cumparati bilete in avans, deoarece cursa este intens circulata. Puteti rezerva bilete telefonand in Dammam, la +966 3 827 4000, iar apoi le puteti achizitiona de la cea mai apropiata gara cu 24 de ore inainte de plecare.

Daca va aflati in Arabia Saudita, puteti inchiria o masina pentru a va deplasa. Pretul benzinei este unul dintre cele mai scazute din lume. Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Calitatea autostrazilor variaza, cu exceptia celor care leaga marile orase, care sunt in stare excelenta, existand autostrazi si drumuri nationale moderne, cu patru benzi de circulatie, foarte bine intretinute. Cu toate acestea, s-ar putea sa va ganditi de doua ori inainte de a inchiria o masina, avand in vedere ca Arabia Saudita are una dintre cele mai mari rate de accidente din lume. Accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, iar daca un vizitator este implicat intr-unul, va fi expus legilor saudite extrem de aspre. In prezent, doar barbatii mai mari de 21 de ani pot inchiria masini. Femeile nu pot conduce masini si nu pot merge pe bicicleta pe drumurile publice.

Cel mai practic mijloc de transport ramane taxiul. Veti gasi taxiuri cu aparate de taxat numai in Riyadh. Preturile incep de la 1.60 si ajung pana la 5 riali/km. In alte orase va trebui sa negociati pretul unei curse, avand in vedere ca nu exista aparate de taxat. Va trebui sa stati in fata, langa sofer, in timpul calatoriei cu taxiul, deoarece in Arabia Saudita nu exista adrese ale strazilor, asa ca este necesar sa ii indicati soferului drumul pur si simplu prin semne. Trebuie sa fiti foarte atenti la drum si sa cunoasteti bine zona.