Ghid turistic Yanbu

Recomandat pentru: shopping, pescuit, plaja, scufundari, gastronomie

Despre Yanbu

Yanbu (Primavara pe mare) este un important oras, ce are port la Marea Rosie, situat in provincia Al Madinah, in zona vestica a Arabiei Saudite. Localizat la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de Jedah, orasul este gazda a numerosi straini, ce deservesc rafinariile si fabricile din zona industriala. Majoritatea vin din Asia dar si din Orientul Mijlociu si Europa.

Istoria orasului, incepe cu aproximativ 2500 de ani in urma, pe cand era un loc de popas pentru negustorii de condimente si coloniale ce veneau din Egipt si Yemen, deservind si ca baza logistica pentru Marea Britanie si Arabia, in lupta lor impotriva Imperiului Otoman, in timpul primului razboi mondial.

Yanbu a ramas un micut port la Marea Rosie, pana in anul 1975, cand guvernul saudit a pus in aplicare un plan de extindere economica a zonei, transformand-o intr-un important centru industrial(al doilea dupa Al Jubayl). Investitii mari guvernamentale si private au fost allocate zonei, acum orasull fiind un foarte important centru industrial din Arabia Saudita.

Orasul, geografic, se imparte in trei sate, aflate ca aproximativ 15 minute distanta, pe sosea: Centrul (Al Balad) este, in realitate, orasul in sine si detine cea mai mare parte a populatiei, formata din patura de jos a populatie, oameni ce provin din paturile sociale omoloage din Asia, China, Turcia, tarile est-europene, dar si din populatia indigena. Mare parte a restaurantelor din zona sunt de clasa inferioara si sunt impartite intre variatele grupuri etnice existente in zona. Zona beneficiaza si de cateva restaurante din lanturile cunoscute, la fel si de anumite cafenele cu brand renumit. Anumite zone, in special de la marginea orasului, dau semen de inflorire, aici aparand mall-uri si magazine noi. In present, datorita existentei a multor cladiri istorice, guvernul saudit incerca sa ofere sprijin zonelor, desi din nefericire multe din aceste cladiri sunt intr-un avansta grad de uzura. Al Nakheel este partea cea mai veche a orasului, loc in care s-au intemeiat primele ferme si al caror locuitori sunt sauditi, in exclusivitate. Yanbu, cea de-a treia zona, este orasul industrial, ale carui baze au fost puse in anul 1975. El beneficiaza de arhitectura moderna si facilitati la nivel occidental, pentru afaceri, infrastructura fiind deosebit de dezvoltata, in comparative cu celelalt doua zone. Este zona care cuprinde cele mai importante rafinarii si fabrici de prelucrare a produselor petroliere, si a resimtit o inflorire majora, in ultimii ani, datorita investitiilor uriase facute in zona, de guverul saudit sau investitorii particulari.

Orasul industrial are o zona rezidentiala, numita Comitetul Regal, din care fac parte membrii paturii superioase a sauditilor, dar si ai lumii non-arabe, asiatici, europeni, americani si apartinand si altor state vestice. Zona este impanzita de mall-uri si supermarketuri luxoase de diverse marimi, spitale, banci, cafenele si restaurante. Ca o dovada a superioritatii zonei, fata de celelalte doua parti ale orasului Hotelul Moevenpick Yanbu, unul dintre cele mai renumite si luxoase hoteluri din Arabia Saudita, este situat chiar in centrul zonei, ca si The Cove care a deschis un cartier residential privat, construit in jurul unei lagune.

Clima este temperat tropicala, valorii medii situindu-se intre 10 si 26 de grade, iarna si 27 si 38 de grade, in cursul lunilor de vara.

Yanbu este un foarte important terminal portuar petrolier, si gazduieste sediile a trei importante rafinarii de petrol, o fabrica de mase plastice precum si alte cateva fabrici de prelucrare a produselor petroliere.

Este considerat al doilea port, ca importanta al Arabiei Saudite si este pricipalul port pentru orasul sfant Medina. Portul natural este protejat, din ambele parti, de recifuri de corali. Aceste doua recifuri au ramas intacte, chiar daca zona a suferit mari schimbari, datorita industrializarri, fiind locuri perfecte pentru practicarea scufundarilor subacvatice.

In Yanbu, se afla terminalele a trei mari conducte de petrol desfasurate de-a lungul desertului, la Marea Rosie.

Orasul mai detine si o universitate, Yanbu University College, deschisa in anul 2005, si este situat pe coasta Marii Rosie. Dealtfel, orasul mai are in subordine si un colegiu tehnic, colegiu deschis in 1989, si care are drept scop scolarizarea personalului ce va deservi zona industriala a orasului.

In Yanbu, puteti ajunge fie pe calea aerului, fie pe autostrada. Autostrada care trece prin Yanbu, leaga orasul Jeddah de partea nordica a Regatului, si permite accesul catre tarile invecinate din nord, Siria, Iordania etc.

In 2009, a fost construit si un aeroport modern, care opereaza curse catre Cairo, Manama, Istanbul, Dubai, Sharjah si Riyadh, oferind curse accesibile tuturor categoriilor de turisti.

Yanbu