Despre Buenos Aires

Capitala federala a Argentinei, Buenos Aires, oras cu aproximativ 11 milioane de locuitori, este situat pe malul de vest al raului Rio de la Plata, rau care separa Argentina de Uruguay. Buenos Aires a fost fondat in anul 1536, de catre Pedro de Mendoza. Distrus de indieni, orasul a fost refondat de Juan de Garay in anul 1776, an in care a fost numit si capitala regiunii Rio de la Plata.

Buenos Aires este cel mai mare oras din Argentina. Numele sau initial a fost Puerto Nuestra Senora Santa Maria del Buen Aire si este alcatuit din Capitala Federala si Marele Buenos Aires. Capitala Federala cuprinde un numar de 48 de cartiere si in jur de 19 suburbii cunoscute drept municipii. Fiecare din cartierele orasului Buenos Aires are propria sa personalitate, oferindu-le vizitatorilor sai muzee remarcabile, vizite istorice, arta culinara ce poate fi savurata in restaurante de inalta calitate, magazine, cursuri de dans, activitati pentru toate gusturile.

Buenos Aires este, poate, cel mai “european” oras din America de Sud: metroul, unde dimineata locuitorii, imbracati la patru ace se grabesc in fiecare dimineata spre locul de munca poate fi asemanat cu cel din Londra, cladirile uriase de pe bulevardele orasului pot fi asemanate cu cele din Paris, taxiurile vopsite in galben si negru pot fi asemanate cu cele din Barcelona.

Cele mai celebre cartiere se afla in apropierea Piatei de Mayo. In partea de sud a acesteia, este situat cartierul La Boca, un cartier extrem de colorat, datorita cladirilor zugravite in culori vii. Majoritatea oamenilor care locuiesc in cartierul La Boca sunt urmasii emigrantilor genovezi din Italia. Cartierul este cunoscut si gratie echipei de fotbal Boca Juniors, club ce apartine celebrului fotbalist Diego Maradona. Pasionatii de fotbal nu vor rata deci o vizita la stadionul acestei echipe, aflat in celebra arena La Bombonera.

In partea de nord a orasului, se afla majoritatea parcurilor precum si alte doua cartiere, Recoleta si Retiro in care locuiesc oameni apartinand clasei mijlocii si mari. Buenos Aires este un oras renumit pentru bulevardele sale uriase. Cele mai cunoscute sunt Avenida 9 de Julio si Avenida de Mayo, bulevarde care se intind din Piata de Mayo pana la Plaza de Congreso.

In centrul istoric al orasului, mai precis in cartierele Montserrat si San Telmo, turistii pot admira Casa Culturii, Palatul Barolo si Cafeneaua Tortoni. Cele mai importante obiective turistice se afla in aceste doua cartiere, intre Plaza Mayor, Plaza de Mayo si Avenida de Mayo. De altfel, tango-ul s-a nascut pe strazile cartierului San Telmo, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Muzicienii care canta pe strazi fac parte din peisajul local.

Cartierul cel mai nou din Buenos Aires este Puerto Madero, “renascut” in anul 1991. Cartierul a devenit rapid o atractie turistica datorita cluburilor de noapte, restaurantelor sofisticate. Punte de la Mujer, este un pod magnific care ilustreaza un cuplu care danseaza tango, acesta unind cele doua parti ale docului vechi.

San Telmo, piata celebra este plina de strazi cu piatra cubica care in zilele de duminica se transforma in pietonale pentru a gazdui diferitele targuri sau festivaluri. Casa Rosada este o alta cladire cladire superba din Buenos Aires, situata in Plaza de Mayo.

In Buenos Aires, veti gasi cele mai multe teatre si opere din intreaga America de Sud. Orasul gazduieste una dintre cele mai faimoase cladiri din lume, Teatrul Colon si zeci de muzee diferite. Printre cele mai cunoscute amintim Muzeul Artelor Frumoase care adaposteste 12 000 de picturi si de sculpturi. Mai atipic, Muzeul de Arta Latino-Americana merita o vizita.

In Buenos Aires, veti gasi o multime de magazine. Palermo Soho este o zona eleganta si avangardista, plina de magazine la moda: Jazmin Chebar, Ayres, Trosman, Rapsodia, Las Pepas. Brand-urile cu renume international, magazinele de lux au spus „prezent” in elegantul cartier Recoleta. Daca esti pasionata de haine, bijuterii si decoratiuni vintage, indreapta-te, intr-o zi de duminica spre San Telmo, cel mai mare targ de acest gen din oras, unde vei gasi suveniruri, muzica traditionala, tablouri si acce¬sorii din piele.

Strada Pietonala Florida este intesata de magazine si de mall-uri in care gasesti absolut orice vrei. Cel mai frumos mall din Buenos Aires este cu siguranta Galerias Pacifico – o cladire veche, superb renovata, cu picturi superbe pe tavan si un centru cultural la ultimul etaj.

Poate vi se pare ciudat, dar una dintre pricipalele atractii ale orasului Buenos Aires este cimitirul situat in cartierul Recoleta in care isi dorm somnul de vechi marile personalitati ale orasului: fosti presedinti, scriitori, generali de armata, toti cei dupa care s-a numit o strada sau un bulevard.

Dar Recoleta nu seamana deloc cu un cimitir obisnuit. Putem spune ca este mai degraba un cartier in miniatura cu niste cavouri de marimea unei case, care mai de care mai mari si mai impunatoare, in stil egiptean sau in stil roman, toate cu statui sau ornamente din fier.

Dupa o zi obositoare de vizita, va puteti relaxa intr-o plimbare cu barca prin Delta luxurianta si ajungand pe malurile istorice ale Insulei Martin Garcia. Lasati-va ispititi de deliciile culinare autohtone: “choripanul”, “milanesa” sau “gambas al ajiillo” acestea fiind principalele delicii culinare cu care locuitorii isi rasfata oaspetii. In plus, daca localnicii te invita cumva la un “maté”, sa nu cumva sa refuzi oferta, deoarece aceasta face parte din ritualurile tarii.

Nu trebuie ratate nici Teatro Avenida, Opera Teatro Colon sau Muzeul Malba care infatiseaza arta latino-americana din Palermo. Basilica Nuestra Senora del Pilar va asteapta pentru a-i admira faimosul altar din argint.

Ideal ar fi sa-ti planifici vacanta in Buenos Aires pentru luna august deoarece atunci are loc unul dintre cele mai importante evenimente din oras si anume, Festivalul de Tango.

Articole din Buenos Aires

Top destinatii de shopping din jurul lumii
Top destinatii de shopping din jurul lumii

Shopping-ul facut in vacanta poate fi una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le veti pastra cand va intoarceti acasa. Hainele cumparate in calatorii...

Buenos Aires