Despre Cordoba (AR)

Cordoba este al doilea oras ca marime din Argentina. Vizitand Cordoba veti observa ca este un oras total diferit de Buenos Aires. Orasul Cordoba a fost infiintat in anul 1573 de catre Jeronimo Luis de Cabrera care l-a botezat inspirandu-se dupa orasul Cordoba din Spania. Veti descoperi aici ruine iezuite dar si cea mai bine conservata arhitectura coloniala din intreaga Argentina.

Cu aproximativ 1 500 000 de locuitori, Cordoba este destinatia ideala pentru cei care vor sa evite o mare afluenta de turisti si vor sa se “scufunde” in cultura argentiniana si in viata de zi cu zi a locuitorilor Cordobei. Orasul Cordoba este considerat centrul geografic al Argentinei fiind situat intre Buenos Aires (705km) si Mendoza (627km), regiunea bucurandu-se de un climat agreabil.

Pentru a descoperi frumusetea arhitecturii coloniale din Cordoba incepeti vizita din Piata San Martin. Aceasta piata a fost construita in anul 1577 si istoria sa a fost marcata de catre oroare intrucat aici au avut loc numeroase executii. In anul 1947 statuia Sf. Martin a devenit monumentul central al pietei, locul in care locuitorilor Cordobei le place sa se plimbe, sa se relaxeze si sa discute. In jurul acestei piete se gasesc cele mai frumoase cladiri cu arhitectura coloniala, cea mai cunoscuta in acest sens dar si cea mai veche fiind Catedrala.

Constructia Catedralei a inceput in anul 1573 si a fost incheiata doua secole mai tarziu. Rezultatul: stiluri diferite si un dom impresionant. Interiorul Catedralei este decorat in mod armonios cu lemn si cu elemente de culoare aurie. Cabido este o cladire cu fatada alba, construita in secolul al XVI-lea. Totusi, ceea ce se poate vedea azi, dateaza din secolul al XVIII-lea. Cabido gazduieste in zilele noastre diferite expozitii sau concerte.

Vechea cripta iezuita a fost transformata in sala de productii teatrale si muzicale. Pe vremuri era folosita de catre iezuiti pentru stadiul de novice, mai tarziu locul fiind transformat in cripta inainte de a fi abandonat in urma expulzarii iezuitilor in jurul anului 1829 sub conducerea regelui Carlos al III-lea al Spaniei. Vechea cripta iezuita a fost descoperita abia 150 de ani mai tarziu cand o companie de telefoane tragea cabluri. Manzana Jesuitica a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO in anul 2000.

Oras cultural, Cordoba este locul ideal pentru a descoperi cele mai interesante muzee din Argentina. Puteti vizita Monasterio de las Carmelitas Descalzadas de Santa Teresa Jesus construita in anul 1770 dar si Muzeul de Arta Religioasa Juan de Rejada unde puteti descoperi relicve si opere de arta religioasa dar si niste gradini superbe. Muzeul Municipal de Arte Frumoase Dr. Genaro Perez va face deliciul pasionatilor de arta deoarece acesta adaposteste o importanta colectie de arta din secolele XIX si XX ale Scolii de Arta din Cordoba.

Cel mai frumos muzeu din Cordoba este Muzeul Memoriei care va reusi cu siguranta sa va cutremure. Prezentarea celulelor, prezentarea celor doua camere ce infatisau episoade din viata detinutilor, fotografii ale persoanelor arestate de mai multe ori, fotografii in care o persoana tine o bara de metal cu un numar deasupra capului lor.

Dragutul parc Sarmiento constituie locatia ideala pentru a evada putin din centrul orasului si sa descoperiti o gradina zoologica, un amfiteatru, un muzeu de stiinte naturale si un dragut lac artificial. Cordoba este orasul in care cultura ocupa un loc de cinste. Puteti gasi aici o multime de teatre – Teatrul del Liberador General San Martin este magnific.

Universitatea din Cordoba este cea mai veche institutie de acest gen din Cordoba, fondata de catre Ordinul Iezuit in prima jumatate a secolulul al XVII-lea. Arhitectura cladirilor ce apartin universitatii este extrem de interesanta. Universitatea este situata intr-un cvartal de cladiri iezuite, turistii putand vizita o multime de edificii superbe din punct de vedere arhitectonic printre care amintim: primaria care dateaza din secolul al XVII-lea, Iglesia Compania de Jesus (cea mai veche cladire din oras), Muzeul de Istorie sau Catedrala. In Cordoba se afla cea mai veche scoala din Argentina, Montserrat, infiintata in jurul anului 1685.

In ceea ce priveste shoppingul, Barrio Guemes este locul ideal in care puteti cumpara o multime de obiecte de artizanat.

Cordoba este un oras plin de librarii intrucat este orasul care are una dintre cele mai importante universitati, mai precis, a patra ca importanta din America Latina, infiintata in anul 1613.

Viata de noapte, in orasul Cordoba, este una agitata. In Cordoba exista o multime de studenti in cautare de baruri sau de cluburi la preturi rezonabile. Veti descoperi rapid ca Fernet este bautura tipica a orasului Cordoba – o bautura puternica dar foarte buna care se poate amesteca si cu alte bauturi.

Nueva Cordoba este un loc intesat de baruri si restaurante cu ambianta hippie, baba cool si chill out. Mercado Norte este locul ideal in care pot manca ieftin si bun. Aici ii poti vedea pe locuitorii Cordobei incheind diverse afaceri. Zona El Abasto este plina de baruri si discoteci in care puteti aprecia muzica live.

Orasul Cordoba a dat nastere unui stil de muzica, le cuarteto. La inceputurile sale, in anii ’40, acest stil de dans a capatat acest nume din cauza ca era acompaniat de patru instrumente: pian, violoncel, acordeon si contrabas. Incepand cu anii ’80 acest stil de dans a reusit sa cucereasca definitiv Argentina datorita cantaretei Mona Jimenez care reinnoieste stilul de dans adaugand cateva percutii. La Cordoba acest stil de dans tropical atrage o multime de oameni care il asculta si danseaza pe ritmurile sale in locatii precum Sargento Cabral, Complejo Forja sau Vieja Usina.

In imprejurimile orasului Cordoba se pot vizita si unele sate, unele cu o vechime de sute de ani precum San Marcos Sierra sau Villa Carlos Paz.

Cordoba (AR)