Cum se ajunge in Armenia

Calatoria cu avionul in Armenia

Aeroportul Zvartnots International (EVN) este situat la 10 km vest de Erevan, in apropiere de Zvartnots. Numeroase companii aeriene efectueaza zboruri spre aceasta destinatie. Printre companiile europene care opereaza zboruri pe acest aeroport se numara Austrian Airlines, Air France, Czech Airlines, dar si alte companii din fostele tari URSS. Din Bucuresti spre Erevan, compania Aerosvit Airlines zboara pe aceasta ruta, cu escala la Kiev, sau Polish Airlines, cu escala la Varsovia. Compania National Aeriana Armavia are programate zboruri in majoritatea fostelor tari sovietice. De la aeroportul Zvartnots International in centrul capitalei, puteti apela la serviciile de taxi pentru 10 USD sau puteti lua autobuzul care va lasa chiar in Piata centrala. Aeroportul Shirak International Airport (LWN) este al doilea mare aeroport al tarii, situat la 5 km distanta de centrul orasului Gyumri. In mod curent, aici sunt efectuate curse din Moscova, Sochi si Rostov-on-Don. Stepanavan Airport (UDLS), folosit pentru curse interne, este situat la 6 km distanta de centrul orasului Stepanavan.

Calatoria cu masina in Armenia

In general, o varianta agreata de turisti este sa apeleze la serviciile de taxi cu care pot calatori in orice parte a tarii. De regula, se percep 33 de centi/km. Majoritatea taxiurilor nu sunt echipate cu aparate de taxat, asa incat trebuie sa negociati costul cursei inainte de a porni la drum. Puteti inchiria si masini pentru deplasare. Carnetul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Armeniei, iar regulile de circulatie sunt similare cu cele din Romania. Majoritatea retelelor de drum de aici sunt intr-o stare acceptabila. Limitele de viteza sunt cuprinse intre 40-60 km/h în localitati, 80-90 km/h în afara localitatilor. Reteaua de autostrazi este limitata, iar drumurile nationale sunt, în general, acceptabile. Pretul benzinei variaza intre 1.25 si 1.40 USD/ L, iar 1 L de motorina costa 1.20 USD.

Calatoria cu trenul in Armenia

Calatoria cu trenul, in Armenia, poate ridica probleme, din cauza serviciilor limitate, iar acolo unde acestea exista, trenurile sunt foarte incete, iar conditiile de calatorie sunt precare. Exista o singura ruta internationala care leaga Erevanul de Georgia. Tbilisi – Erevan care circula doar de patru ori pe an, cu o durata de calatorie de 10 ore si Batuni –Erevan, cu o durata de 15 ore, care circula doar in lunile de vara. Preturile variaza intre 25-30 USD, iar serviciile oferite calatorilor sunt limitate.

Calatoria cu autobuzul in Armenia

Exista doua linii importante de autobuz (avtokayaner). La Everan, statiile sunt situate aproape la fiecare colt de strada, ceea ce face ca deplasarea dintr-un loc in altul sa se efectueze cu usurinta. Din pacate, nu exista un orar privind functionarea acestora. De cele mai multe ori, sunteti transportati in centrul orasului, la distanta destul de mare de statiile oficiale. La Erevan exista Autogara Yerevan Cental (pentru autobuzele care circula din Istanbul, Allep si Georgia) si Autogara Kanakeri, situata pe autostrada catre Tbilisi, in suburbiile de nord ale Erevanului. Un alt loc de unde puteti lua autobuzul, atat pentru calatoriile regionale, cat si internationale, este Gara Centrala. Autobuzele si minivan sunt mijloacele de transport cele mai intalnite in Armenia si fac legatura intre principale orase ale tarii. Pentru a calatorii dintr-un oras in altul, cel mai bine ar fi sa folositi autobuzele Marshrutkas cu care ajungeti in orice colt al tarii, in aproximativ sase ore. Una dintre cele mai intalnite metode de a ajunge de la Erevan in alte orase din tara este sa folositi minibus. Acestea au, in general, 14 locuri, si pornesc de la Autogara Centrala din Erevan catre orice oras din tara. Pentru a folosi serviciile acestora, trebuie sa platiti, in functie de distanta pe care o parcurgeti, tarife incepand de la 6 USD, iar biletul se cumpara de la sofer.