Ghid turistic Dilijan

Recomandat pentru: manastire, traditii, lac, galerii de arta, monumente, natura, drumetii

Despre Dilijan

Dilijan este un oras armean vestit pentru baile sale termale, situat in nordul provinciei Tayush. Este unul dintre cele mai mari resorturi ale Armeniei, nu doar datorita apelor sale termale, cat si pentru ca se afla chiar in mijlocul unui parc national, care poarta acelasi nume. In acest oras locuiesc foarte multi compozitori, artisti si regizori de film nationali si este, in mare parte, dominat de foarte frumoasa arhitectura armeana traditionala, aceasta fiind o reala sursa de inspiratie.

Din aceasta cauza, centrul vechi al orasului Dilijan si, in special, strada Sharambeyan este considerata a fi monument national si este atent monitorizata contra degradarii. Aici se gasesc o multitudine de magazine ce desfac produse handmade, dar si un muzeu si o galerie de arta.

Cele mai populare activitati ale celor 15.600 de locuitori din Dilijan sunt hiking-ul, mersul cu bicicleta si iesitul impreuna cu prietenii la picnic, in mijlocul naturii. In acest moment, pe perioada sezonului cald, aceasta micuta statiune devine suprapopulata, datorita multitudinii turistilor care vin sa se recreeze in baile termale de aici. de aceea, guvernul armean planuieste sa transforme Dilijan in capitala financiara regionala, planul realizandu-se prin mutarea principalelor operatiuni ale Bancii Centrale in aceasta zona.

Orasul Dilijan are o istorie foarte bogata, marturie a acestui fapt fiind numarul mare de monumente si situl arheologic bogat. Aici s-au efectuat sapaturi in cimitirele preistorice de la Papanino si Golovino, unde s-au gasit obiecte de bronz care au o varsta de aproximativ 3000 de ani! Acestea includ armuri, cercei si arme de vanatoare si pot fi vazute in Muzeul Hermitage.

Printre monumentele pe care ar trebui sa le vizitati, daca va aflati in Dilijan, se numara Rotondo – cladire construita in secolul al XIX-lea, Amfiteatrul – localizat in centrul orasului, Vila lui Khanjian – de unde puteti observa panorama orasului, Memoriul Armeniei Sovietice – o opera a artistilor S. Avetisyan, A. Tarkhanyan si K. Vatinyan, care au semnat si Memorialul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Alte obiective turistice din Dilijan sunt: Manastirea Haghartsin - una dintre cele mai populare constructii laice ale Armeniei, Manastirea Goshavank – a carei arta de pe pereti va va incanta, cu siguranta, Manastirea Jukhtak – care dateaza inca din secolul al XII-lea si se afla la doar zece minute de unul dintre cele mai populare izvoare de apa termala din acest oras, Manastirea Matosavank – cu un interior deosebit prin culorile folosite. Desigur, sa nu uitam de Parcul National Dilijan, care ocupa nu mai putin de 24.000 de hectare si ofera peisaje minunate, o biodiversitate bogata, izvoare termale si minerale cu proprietati foarte bune, monumente culturale si naturale vestite in toata Armenia si adevarate oaze de relaxare.

Dilijan