Ghid turistic Erevan

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, manastiri, natura, panorama, puncte de interes, relaxare, situri religioase

Despre Erevan

Erevan (Yerevan) este capitala Armeniei. Este cel mai probabil ca, atunci cand vizitati aceasta tara, aici sa va petreceti prima noapte. Totusi, orasul acesta merita mai mult decat o zi pentru a fi vizitat, deoarece are de oferit o multitudine de atractii turistice deosebite.

Centrul Erevanului este un loc unde veti vedea adeseori turisti, acesta fiind usor de strabatut, dar suficient de compact incat sa nu va puteti plictisi in el. Daca veti urca Scarile Cascadei sau veti folosi liftul pentru a ajunge in punctul de sus al acestora, veti putea admira una dintre cele mai frumoase panorame ale acestui oras. Pe fundalul orasului veti putea vedea imaginea vestitului munte Ararat si, daca veti zabovi indeajuns incat sa prindeti apusul soarelui, cu siguranta nu veti regreta drumul facut pana in acest loc.

Urmatoarea vizita pe care ar trebui sa o faceti este in Piata Rotunda, unde veti putea vizita 3 mari muzee: Muzeul National de Istorie, Galeria Nationala si Muzeul Orientului Mijlociu. Mergand din aceasta piata spre partea de nord din orasul Erevan, veti ajunge in Piata Operei, unde veti putea admira linistiti Opera, in timp ce beti o cafea fierbinte la unda dintre multele terase amplasate aici.

Atractia majora din centru este Mashtots Poghota, la capatul caruia veti intalni Muzeul Manuscriselor, deasupra caruia sta fascinanta statuie a Mamie Armenia, care masoara o inaltime de 23 de metri!

Nu puteti parasi Everan fara a face o vizita la Muzeul Genocidului Armean, care comemoreaza perioada anilor 1915 – 1922, in care turcii au ucis mii de locuitori ai acestei tari. Muzeul este situat in subteran si ofera imagini terifiante ale armenilor si turcilor care au trait in acea perioada, astfel incat, poate nu este o idee foarte buna sa il vizitati fiind insotiti de copii sau persoane sensibile.

Langa muzeu veti gasi o cladire memoriala in forma de piramida, ce masoara aproximativ 40 de metri inaltime, al carei centru este inconjurat de o flacara permanent aprinsa.

Majoritatea muzeelor se afla in centrul orasului Erevan, acesta fiind si motivul pentru care cei mai multi dintre turisti isi petrec perioada vizitei in aceasta zona. Un alt motiv pentru care se intampla acest lucru este acela ca, spre periferiile orasului si in afar acestuia nu exista obiective turistice prea multe, care sa trezeasca interesul. Atunci cand va veti urca pe treptele Cascadei, veti putea vedea cateva monumente, pe dealurile din apropiere, totusi, dar care nu merita deplasarea pana acolo, frumusetea lor constand tocmai in a fi privite de la distanta.

Veti putea vedea „Monumentul”, construit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Zeytun si Komitas, in spatele lui, Nork si Marash, pe dealul urmator, iar in departare Bangladesh, o suburbie numita astfel deoarece se afla la o distanta atat de mare de centru. Daca vreti, totusi, sa le vedeti, puteti ajunge acolo mergand cu metroul si coborand la capatul liniei.

Erevan este locul in care majoritatea turistilor veniti in Armenia isi petrec noapte, indiferent de zona in care calatoresc pe timpul zilei. Totusi, este destul de greu sa mergeti pana la Lori, de exemplu, iar apoi sa va intoarceti inapoi in Erevan, pentru ca a doua zi sa faceti acelasi drum! In ciuda acestui fapt, acesta pare a fi un tipar specific turistilor, motivul fiind faptul ca viata de noapte a acestui oras este mult mai frumoasa si mai colorata decat in alte parti.

Chiar si tarziu dupa miezul noptii, puteti vedea cafenele in aer liber umplute pana la refuz de consumatori, iar pe strazile Erevanului o multitudine de oameni plimbandu-se. Sa nu va surprinda daca veti vedea si multi copii jucandu-se in fata portii la aceasta ora!

Insa, in ciuda acestui trai de noapte foarte activ, nu exista foarte multe locuri de vazut in Erevan.

Muzeul Parajanov este un loc ce poate fi cu usurinta ratat la o prima vizita in Erevan, insa, daca il veti vizita, veti fi, cu siguranta, incantati de arta gazduita intre peretii sai. Matenadaran este un loc care atesta arta armenilor in ceea ce priveste manuscriptele, aici prezentandu-se si diferite scoli de pictura locale. Monumentul si Muzeul Genocidului este cunoscut local ca si Tsitsernakaberd si va va ajuta sa intelegeti natura politica si multe dintre mentalitatile armenilor.

In Piata Operei, majoritatea armenilor din Erevan isi petrec dupa-amiezile si serile cu vreme buna. Prima cafenea din acest loc este „Melody”, iar cea mai populara este „jazzve”, insa exista multe altele din care sa puteti alege. In fiecare weekend se organizeaza o piata de vernisaj, astfel incat va puteti pastra cumparaturile pentru acest moment.

Piata Republicii este populata atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Colorata in roz si crem, este un loc in care artistii vin sa isi expuna creatiile, si, de aceea, veti auzi de departe acordurile ei si, atunci cand veti ajunge acolo, veti putea cumpara tablouri la pret de chilipiruri.

Pag Shuka, insemnand piata acoperita, este un loc foarte frumos, unde puteti gasi fructe, legume si multe alte delicatese specifice armenilor. Totusi, va recomandam sa nu cadeti tentatiei de a gusta din produse daca nu doriti sa le cumparati, deoarece va fi foarte greu sa convingeti vanzatorul de acest lucru, dupa aceea.

Treptele Cascadelor sunt o marturie a trecerii sovieticilor prin aceasta tara si domina dealul din centrul Erevanului. Inauntrul acestora se gaseste un lift, astfel incat nu este nevoie sa depuneti tot efortul necesar pentru a ajunge in varful lor. Totusi, va recomandam sa urcati la pas, deoarece fiecare etaj vine cu propria sa panorama deosebita, dar si cu sculpturi semnate de Botero si altii. Asigurati-va ca veti urca atunci cand este o zi senina, pentru a avea o imagine clara a muntelui Ararat!

Top obiective turistice Erevan

Muntele Ararat
Muntele Ararat

Muntele Ararat se gaseste in regiunea estica a Anatoliei, in vecinatatea granitei cu Iranul, Armenia, Turcia si Azerbaijan, intre raurile Murat si Aras....

Manastirea Echmiadzin din Erevan
Manastirea Echmiadzin din Erevan

Manastirea Echmiadzin este considerata centrul crestinatatii lumii armene. Se spune ca a fost construita la indemnul Sf. Grigore Luminatorul, in anul 303,...