Despre Insula Craciunului
Insula Craciunului este unul dintre teritoriile Australiei din Oceanul Indian. Desi numara putin peste 2000 de locuitori, insula dispune de cateva asezari precum Silver city, Poon Saan sau Flying Fish Cove, unde sunt concentrate majoritatea sediilor administratiei centrale. Insula a luat nastere ca urmare a eruptiei unui vulcan subacvatic si dovezi ale acesteia se reflecta astazi in structura reliefului, unde cele cinci localitati ale insulei se alfla la altitudini diferite. Astfel, Settlement si Kampong se gasesc pe platouri intinse, in timp ce zonele stancoase, abrupte, se intalnesc de la Murray Road spre Poon San si urca spre Silver City si Drumsite.
Descoperita in ziua de Craciun a anului 1643, de catre englezul William Minnors, insula a putut fi explorata abia doua decenii mai tarziu, cand William Dampier a reusit sa debarce aici. In anul 1887, temerarul capitan John Maclear a descoperit locul potrivit pentru ancorare, unde astazi se afla portul Flying Fish Cove, capitala a insulei si principala zona urbana, construita in anul 1888. Orasul concentreaza trei sferturi din locuitorii insulei si gazduieste cateva temple cu o arhitectura deosebita, in timp ce portul serveste ca loc de ancorare pentru yachturile turistilor sositi din croaziere.
Incepand cu anul 1958, Insula Craciunului intra sub controlul administrativ al Australiei. Astazi, activitatea legislativa si executiva in insula sunt exercitate de un administrator desemnat de guvernatorul general al Australiei. In perioda 1942 - 1945, regiunea a fost ocupata de Japonia, fiind recuperata definitiv in anul 1957, in schimbul unei sumei de 2.9 milioane de lire. Engleza este limba oficiala, desi se mai vorbesc aproximativ 10 dialecte chineze si malaeziene.
Situata la 360 km sud de insula Java si la 1400 km departare de Australia, insula Craciunului ocupa o suprafata teritoriala de 135 km² si este gazda unor specii de plante si animale rare, unele pe cale de disparitie, motiv pentru care este una dintre zonele geografice ce prezinta un real interes pentru oamenii de stiinta ce studiaza specii rare de flora si fauna. Acesta este, de altfel, unul dintre principalele argumente cu care Insula Craciunului reuseste sa atraga mii de vizitatori an de an. Tot in acest scop a a fost infiintat impresionantul Parc National, rezervatie ce ocupa 60% din surprafata totala a insulei si gazduieste paduri tropicale, plaje, cascade spectaculoase, pesteri, dar si plante si specii rare de animale. Superbii pesti tropicali, recifele de corali si formatiunile stancoase subacvatice incanta orice turist pasionat de scuba divind si snorkeling. Binecunoscuta migratie anuala a crabilor rosii care are loc intre octombrie si ianuarie, un adevarat spectacol al naturii, atrage numerosi turisti, fara a uita de jucausii delfini sau masivul rechin–balena, prezent, mai ales, intre noiembrie si aprilie. In acelasi timp, padurile tropicale ofera itinerarii turistice atat pentru amatori cat si pentru cei experimentati, iar Lily Beach, Greta sau Dolly Beach sunt preferate de turistii iubitori de plaje acoperite cu nisip stralucitor, scaldate de ape cristaline.
Pasionatii de ornitologie au ocazia sa admire specii diverse de pasari pe Frigate Bird sau la Golden Bosun. Nu ratati insa o zi de relaxare la Centrul Phosfate Hill, unde puteti inota intr-o piscina ultra moderna, sa va puteti relaxati la centrul spa sau sa va inscrieti la cursurile de golf. De un succes deosebit se numara si cinematografele in aer liber, deschise publicului in fiecare sambata noaptea la Poon Saan.
Localnicii sunt deosebit de ospitalieri si vin in intampinarea turistilor cu diferite festivitati culturale care au ca scop evidentierea culturii si traditiilor asiatice. Inconjurata de recife coraligene, Insula Craciunului este o destinatie superba pentru snorkeling, in timp ce regiunile de coasta din nordul insulei sunt marginite de recife in care se adapostesc pesti multicolori. In vestul insulei, incercati sa nu ratati o vizita la cascada Hugh’s Dale, cu peisaje unice si intinse mlastini de mangrove ce conserva habitatul crabilor.