Ghid turistic Insulele Heard si Mcdonald

Despre Insulele Heard si Mcdonald

Insulele Heard si McDonald au fost descoperite in anul 1833 de catre navigatorul englez Peter Kemp, dar abia doua decenii mai tarziu, americanul John Heard a oficializat descoperirea insulei care ii poarta numele. In anul 1854, capitanul William McDonald a descoperit o alta insula situata in apropiere Heard, careia ii va numele sau. Se pare ca debarcarea efectiva pe insule s-a produs abia in 1855, cand echipajul de marinari aflati sub conducerea lui Erasmus Darwin Roger, a reusit sa urce pe tarm.

Insulele Heard si McDionald reunesc un grup redus de insule cu teren arid, de structura vulcanica, nelocuite si situate la 4100 km departare de orasul Perth. Incepand cu anul 1947, insulele au primit statut de teritoriu extern ale Australiei, astazi fiind administrate direct de guvernul de la Canberra.

Grupul de insule subantarctice Heard si McDonalds se gaseste in sudul Oceanului Indian si reuneste 3 insule, dintre care Heard este cea mai mare, cu o suprafata de 368 km², dominata de vulcanul activ Big Ben, ce atinge o altitudine de 2745 m, fiind cel mai inalt varf din teritoriile externe ale Australiei si are un diametru de 20 km. Insula Shag Island, situata la nord de Heard, si McDonald, care reuneste doua insule mai mici, aflate in vestul insulei Heard. Situata la punctul de intalnire cu Antarctica si inconjurata de apele acesteia, aproximativ 70% din insula Heard este acoperita de gheata, unde vegetatia aproape lipseste, din cauza temperaturilor foarte scazute. Insulele sunt frecventate de cateva specii de animale marine care se aduna aici in sezonul de imperechere. Vastele colonii de pinguini, pescarusi, elefanti de mare sau foci, gasesc in insula Heard conditiile optime de inmultire a speciei.

Din cauza izolarii geografice, a conditiilor climaterice extreme, activitatile umane in insula sunt restranse, rezumandu-se doar la echipe de cercetatori care efectueaza studii asupra mediului si vietii animalelor acvatice si cateva expeditii particulare. Activitatile stiintifice in insule sunt gestionate de Australian Antarctic Science, un organism care are o sucursala in insula ce studiaza rezervatia marina.

Programele de cercetatare in insule sunt axate pe studii geologice, vulcanologice, meteorologice dar si ecologie si oceanografie. Chiar si echipele de cercetatori nu stationeaza aici decat pentru o perioada de timp relativ scurta, cateva luni, in timpul verii, si asta se intampla o data la 3 ani. Din programul Australian Antarctic fac parte oameni de stiinta si cercetatori, impartiti in diferite grupuri de cercetare, cazati in baraci si corturi amenajate la Spit Bay si Atlas Cove si unde lumina electrica este asigurata cu ajutorul generatoarelor si a panourilor solare.

Diversele specii de animale marine si vegetatia specifica reprezinta un decor natural cel putin interesant pentru turistii dornici de aventura. Totusi, distanta si conditiile dificile de transport fac din Insule Heard si McDonald, o destinatie de vacanta greu accesibila, ramanand pentru multi dintre noi doar un vis. Totusi, nu este un vis imposibil de realizat, daca va alaturati unei expeditii sau unui grup organizat care, de regula, au ca destinatie insula Heard.

Un numar redus de ambarcatiuni si nave turistice au vizitat de-a lungul timpului insula Heard. Si mai putini sunt cei care au reusit efectiv sa puna piciorul pe insula, din cauza temeperaturilor foarte scazute si totusi cei mai entuziasti dintre turisti se pot lauda ca au vizitat centrele de cercetare sau statiile radio din insula. Din cauza mediului ostil, de-a lungul timpului, insulele nu au inregistrat un numar reprezentativ de turisti, desi interesul crescut al acestora pentru Peninsula Antarctica poate include intr-un viitor apropiat si insulele subantarctice intr-un circuit turistic organizat.

Orice turist care doreste sa viziteze insule trebuie sa obtina, in prealabil, aprobarea Australian Antarctic Division, organismul care administreaza Insulele Heard si McDonald. Daca ati obtinut un raspuns pozitiv din partea lor, trebuie sa va inarmati cu rabdare pentru ca drumul pana la destinatie va fi lung si solicitant, avand in vedere ca dureaza aproximativ 2 saptamani. Asta insemana ca o vacanta in insulele Insulele Heard si McDonald este destul de costisitoare si necesita o pregatire logistica atenta. Tocmai din acest motiv nu exista tour operatori care sa efectueza croaziere cu aceasta destinatie.

O destinatie de vacanta dedicata exclusiv celor ce cauta senzatii tarii si care se afla in cautarea unei aventuri de neuitat, insulele Heard si McDonald se pot dovedi destinatia potrivita, mai ales ca aici aveti sansa sa admirati Big Ben, un munte vulcanic escaladat doar de trei echipe de-a lungul timpului, fara a uita de fotografiile superbe pe care le puteti surprinde atat cu diversele specii de animale si pasari, dar si peisaje unice, cum nu veti gasi in nici un alt loc de pe glob.

Insulele Heard si Mcdonald