Transport Australia

Transportul cu autocarul in Australia

Australia dispune de o retea extinsa si destul de variata in ce priveste transportul public. Autobuzele intercity sunt moderne, dotate cu aer conditionat si prevazute cu scaune rabatabile, foarte confortabile. Compania care gestioneaza circulatia autobuzelor la nivel national poarta numele de Greyhound Australia si acopera rute extinse, chiar si in zone indepartate ale tarii, unde nu puteti ajunge cu trenul sau cu avionul. Avand in vedere distantele mari intre localitati, trebuie sa fiti pregatiti pentru calatorii destul de lungi care pot varia intre 15 ore, de la Sydney la Melbourne sau o zi si jumatate de la Adelaide la Perth, in timp ce pentru calatoria de la Brisbane la Cains aveti nevoie de aproximativ 30 de ore. O companie care se bucura de un real succes in randul turistilor este Oz Exeprience, destinata, in special, turistilor conditionati de un buget de vacanta limita. Acestia au avantajul ca dispun de autobuze care acopera principalele zone turistice din tara si puteti achizitiona un abonament cu care puteti calatori nelimitat pe toate rutele.

Inchirierea unei masini in Australia

O calatorie cu masina in Australia se va dovedi o aventura in toate sensurile posibile ale cuvantului. Decoruri naturale spectaculoase, autostrazi care par sa nu se mai termine, locuri unice, orase situate in decoruri pe care nu vi le puteati imagina vreodata, toate acestea sunt doar cateva argumente care ar trebui sa cantareasca in favoarea explorarii unui teritoriu fara margini la volanul autoturismului. In principalele zone urbane, traficul poate fi destul de solicitant dar, in afara oraselor, calatoria cu masina se va dovedi o adevarata placere. Aici, autoturismul se conduce pe partea stanga, iar purtarea centurii de siguranta este obligatorie pentru toti ocupantii masinii. Turistii romani pot folosi permisul de conducere romanesc pe durata sejurului, dar nu mai mult de trei luni. Cand va decideti sa plecati la drum, tineti cont de distantele lungi pe care le aveti de parcurs si nu renuntati la orele se somn. Statiile de benzina se recunosc usor dupa sigla „Petrol” si sunt destul de numeroase atat in apropierea marilor orase, cat si in zonele rurale. Fiti prevazatori si verificati constant nivelul de combustibil din rezervor, daca aveti in plan itinerarii in zone indepartate, unde distanta intre statiile de benzina este apreciabila. Indicat este sa aveti tot timpul in portbagaj o canistra de rezerva pentru situatiile neprevazute. Unele benzinarii din regiunile rurale sunt inchise duminica, desi in principalele orase si pe autostrazi acestea functioneaza non-stop.

In Australia, parcarea in marile orase si in zonele centrale si poate face doar in zonele special amenajate, contra cost. Pe de alta parte, in afara principalelor zone urbane, parcarea este gratuita, atat pe strazi cat si la mall si supermarket. Companiile care ofera servicii rent-a-car sunt numeroase si dispun de cele mai multe ori autoturisme 4x4, ideale pentru drumurile din zonele indepartate. De un succes deosebit in randul turistilor, se bucura rulotele denumite „camper van”, prevazute cu tot confortul, pat, toalete, dus si bucatarie complet utilata si care pot fi inchiriate pe o durata de minimum 5 zile.

In afara de cateva drumuri express care fac legatura intre principalele orase din tara, cele mai multe autostrazi sunt prevazute cu o singura banda pe sens. In afara oraselor, intersectiile sunt semnalizate prin sensuri giratorii, iar prioritatea o are autovehiculul aflat deja in intersectie, fata de cel care urmeaza sa patrunda in intersectie.

Mai trebuie sa stiti ca in zonele rurale si in „ouback-uri”, drumurile pot fi destul de greu accesibile si majoritatea pot fi parcurse doar cu autoturisme de teren, mai ales in timpul lunilor de vara, cand precipitatiile sunt frecvente. Conduceti cu prudenta si fiti atenti in special la aparitia animalelor. Cand plecati la drum si aveti de parcurs distante lungi, asigurati-va ca dispuneti de suficiente rezerve de apa si faceti opriri dese pentru a va odihni. Majoritatea autostrazilor dispun de servicii de urgenta si asistenta rutiera. In general limitele de viteza sunt inscrise la intrarea pe sectorul de drum respectiv. In principal, limitele nu depasesc 50 km/h in zonele urbane si 100 km/h, in afara oraselor. Fiecare stat impune limite de viteza care trebuie respectate, avand in vedere vigilenta politiei rutiere.

Transportul feroviar in Australia

Orice turist sosit in Australia ar trebui sa ia in calcul calatoria cu trenul. Cea mai lunga cale feroviara traverseaza munti, campii, zone de desert, decoruri spectaculoase, toate pe ruta Sydney – Perth (4.352 km), cunoscut sub numele „The Indian Pacific Journey”, avand ca sursa de inspiratie cele doua oceane care marginesc continentul. Calatoria dureaza 3 zile, cu oprire la Adelaide. Comparativ cu alte tari din vestul Europei, unde exista un sistem feroviar complex, cu trenuri de mare viteza, in Australia, exista doar legaturi pe distante foarte lungi, intre principalele orase, de la Cairns la Brisbane sau de la Bendingo la Melbourne. Cele mai multe trenuri pleaca din provincia Queensland, respectiv trenul de mare viteza Brisbane – Rockhampton.