Ghid turistic Bad Ischl

Recomandat pentru: arhitectura, arta, istorie, muzee, schi

Despre Bad Ischl

Bad Ischl este cea mai renumita statiune din Salzkammergut. Proprietatile terapeutice ale apelor saline au fost evidentiate inca din 1820 de medicul vienez Wier. Insa ghidul turistic Bad Ischl nu doreste sa faca referinta doar la orasul in sine, ci si la zona inconjuratoare, una importanta mai ales din punct de vedere istoric. Povestea poate incepe in urma cu cateva mii de ani, in zona din sudul localitatii, insa cele mai importante evenimente sunt marcate de aparitia familiei imperiale austriece in regiune. Imparatul Franz Josef si-a stabilit resedinta de vara la Ischl, in apropierea terenurilor sale preferate de vanatoare. Astfel, statiunea a devenit unul din centrele cele mai stralucitoare ale vietii mondene din Europa atragand multe capete incoronate si artisti ca Bruckner, Johann Strauss, Brahms si Franz Lehar, a carui vila este muzeu.

Dupa ce viata de la Curte si-a pierdut din importanta, statiunea si-a concentrat eforturile asupra bailor termale, reconstruind stabilimentul medical (Kurmittelhaus) si a modernizand cazinoul (Kurhaus).

Asezata la confluenta raurilor Traun si Ischl, statiunea este situata intr-o zona muntoasa impadurita cu parcuri frumoase si cladiri in stilul Biedermeier. Centrul este Piata Aubock, locul in care se gasesc buvetele de apa minerala si biserica parohiala. De aici pleaca principala strada cu magazine si restaurante, Pharrgasse, cea care aminteste de viata statiunii secolului al XIX-lea. De la capatul strazii continua o alee umbroasa, de-a lungul raului Traun, numita Esplanade. Pe aceasta strada, la nr. 10, se gaseste Seeauer Haus – o casa cu fatada rococo unde, intre 1844 – 1877, au locuit parintii imparatului Franz Joseph. Ulterior, locatia a devenit hotel, iar acum gazduieste un centru de expozitii.

Pornind din Bad Ischl catre sud, drumul se strecoara pe fundul vaii raului Traun pana la Steeg, de unde continua pe malul vestic al lacului Hallstatt cu apele de un albastru intens. Localitatea cu acelasi nume pare agatata de pantele abrupte ale masivului Dachstein, ale carui pante coboara in lac. In minele de sare din apropiere, exploatate inca din neolitic, s-au gasit morminte si unelte care au dat denumirea Perioadei Hallstatt cuprinsa intre anii 1500 i. Hr., marcata de prelucrarea fierului si emigrarea celtilor in Galia. Obiectele descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Istorie Naturala din Viena si la Castelul Eggenberg de langa Graz. Pentru cei veniti cu masina, aceasta trebuie lasata pe una din terasele amenajate pentru admirarea orasului. De acolo se coboara pe treptele indicate Abgang zu Stadt si apoi la stanga inspre biserica.

In afara de resedinta imperiala din Bad Ischl, orasul mai ofera si cateva alte atractii turistice deosebite, precum Kongresshaus, deschisa publicului in 1875, noua Kurhaus, construita de Clemens Holzmeister in 1932, precum si fosta resedinta a lui Franz Lehar, achizitionata de acesta in 1912 si transformata in perioada contemporana intr-un micut muzeu. Bad Ischl este renumit si pentru patiseria Konditorei Zauner, veche de peste 150 de ani sau pentru teatrul Lehar (Lehártheater), construit aproximativ in aceeasi perioada. O telecabina deserveste transportul intre localitate si pajistile din Katrin, locul de unde se pot obtine panorame extraordinare a intregii regiuni Salzkammergut.

Ghidul nostru va propune sa monitorizati in mod constant ofertele turistice din Bad Ischl, unde veti putea gasi cele mai avantajoase tarife de cazare de pe piata turistica romaneasca. Pentru diversitate, puteti verifica sectiunea dedicata orasului Salzburg, localitate folosita si ca punct de plecare pentru restul statiunilor turistice de renume din jur.

Top obiective turistice Bad Ischl

Micul Castel de Marmura din Bad Ischl
Micul Castel de Marmura din Bad Ischl

Micul Castel de Marmura (Marmorschlossl) din parcul de langa Vila Imperiala era locul preferat de refugiu al imparatesei. Acum gazduieste un muzeu de fotografii...

Vila Imperiala din Bad Ischl
Vila Imperiala din Bad Ischl

Vila Imperiala (Kaiser Villa) se afla in nordul orasului, intr-un parc maiestuos. A fost cadoul de nunta oferit perechii imperiale de arhiducesa Sophia....

Bad Ischl