Ghid turistic Eisenerz

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, puncte de interes, situri religioase

Despre Eisenerz

Bucura-te de o vacanta in regiunea Eisenerz („Minereu de fier”), un vechi targ si oras minier din Stiria, Austria, la o distanta de 109 km (68 mile) de mers cu trenul nord-vest de Graz. Este situat in adanca Vale Erzbach inconjurata de munti extraordinari, ce seamana cu niste scuturi uriase ce protejeaza orasul, dominata la est de muntele Pfaffenstein (1.871 m), la vest de Muntele Kaiserschild (2.082 m) si la sud de Muntele Erzberg (1.533 m). Fiecare zi aici te face fericit; fiecare munte este o fantana de energie si surprize. In Eisenerz, peisajul devine o pasiune. Oamenii care au vizitat acest frumos oras nu se pot decide daca muntii sunt mai frumosi pe timp de vara sau pe timp de iarna, asa ca vin aici in toate cele patru anotimpuri. Peisajul divers cuprinde un lac de munte, dealuri insorite si alte privelisti speciale ce asteapta sa fie exploarate de catre tine.

Fiind un oras unde mineritul a fost o parte integranta pentru aproape 1300 de ani, Eisenerz isi are radacinile culturale si sociale in obiceiurile si traditiile minerilor. Acest lucru se poate observa peste tot, atunci cand participi la evenimentele culturale, cand faci o plimbare in vechea mina sau cu Hauly, cel mai mare taxi galben din lume sau cand privesti spectaculoasa competitie sportiva internationala „Erzberg Rodeo”.

La sfarsitul secolului trecut, Erzberg, care in traducere libera inseamna „Muntele de Minereu”, a aprovizionat zona cu un minereu atat de bogat incat a fost exploatat ca piatra, in aer liber, pe timpul lunilor de vara, lucru ce a dus la crearea unei piramide adancite impresionante. Exista atestari istorice, cum ca, minele au fost lucrate inca din anul 712. Pe perioada verii, forta de lucru din mine ajungea de la 2.000 pana la 3.000 de oameni si in jur de 1.000-1.500 de oameni pe timp de iarna, extragand aproximativ 800.000 de tone de fier anual. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici s-a aflat o filiala a lagarului de concentrare Mauthausen, furnizand mana de lucru pentru munca din industria locala, miniera.

Eisenerz era conectat cu minele prin intermediul caii ferate Erzberg, o piesa indrazneata a unei lucrari de inginerie de amploare, lunga de 21 de km, construita pe sistemul cremaliera al lui Abt. Aceasta traverseaza un peisaj frumos si coboara in Vordernberg, un important centru al comertului cu fier, situat in partea sudica a Muntelui Erzberg. In plus, Eisenerz dispune de 25 de furnale ce prelucreaza miniereul de fier - si in mod particular otel de o calitate exceptionala. In zilele noastre, Erzberg a devenit gazda traditionala pentr cursele de motocross.

Desi evitat de majoritatea turistilor ce aleg ca destinatie de vacanta Austria, sunt atat de multe lucruri interesante de vazut si de experimentat in Eisenerz, incat localitatea se poate ridica la nivelul multora dintre atractiile traditionale din regiune. Aici se gaseste un exemplu interesant de biserica medievala fortificata ce poarta numele Sf. Oswald, un edificiu gotic fondat de catre Rudolf de Habsburg in secolul al XIII-lea si reconstruit in secolul al XVI-lea. De asemenea, merita vizitat Muzeul Orasului, Turnul Schichtturm, Krippenmuseum, Tabacaria Salzer, Cartierul Istoric si Pestera Frauenmauerhöhle. La cativa kilometri nord-vest de Eisenerz se afla Castelul Leopoldstein si in apropierea acestuia, minunatul lac Leopoldsteinersee. Acest lac de munte rece si curat, cu apa sa verde inchis ce se gaseste la o inaltime de 618 metri, inconjurata din toate partile de culmi inalte, este mai degraba de mici dimensiuni si are o adancime de 30 de metri.

Istoria orasului este strans legata de Erzberg, muntele de minereu al zonei, fapt relatat pe larg de noi in sectiunea de ghid turistic Eisenerz. Miturile si legendele locale vorbesc despre Lacul Schwarze, ce poate fi vizitat si astazi sau despre inceputurile orasului si totodata ale mineritului in regiune. Povestea spune ca un spirit al apei din acest lac, cunoscut sub numele de „Balta Neagra”, a fost capturat de catre locuitorii orasului si pentru eliberarea sa le-a oferit trei optiuni de unde sa aleaga: aur pentru zece ani, argint pentru o suta de ani sau fier pentru eternitate. Cand locuitorii au ales fierul pentru eternitate si au fost de acord sa il elibereze, spiritul apei le-a aratat muntele de minereu Erzberg, a disparut si nu a mai fost vazut de atunci.

Valoarea acestei mici localitati austriece este fara echivoc. Pregati-va sejurul in Eisenerz apeland pagina de oferte adaugate de agentiile de turism colaboratoare sau profitati de sectiunea Last Minute Austria pentru a beneficia de cele mai bune oferte.

Top obiective turistice Eisenerz

Biserica Sfantul Oswald din Eisenerz
Biserica Sfantul Oswald din Eisenerz

Orasul Eisenerz pune la dispozitia turistilor numeroase obiective interesante, pe langa mina Erzberg. Printre acestea se numara si Biserica Sfantul Oswald....

Mina Erzberg din Eisenerz
Mina Erzberg din Eisenerz

Mina Erzberg din Eisenerz este una dintre cele mai mari, atat din Austria, cat si din intreaga Europa. Aici turistii vor descoperi cele mai mari rezerve...

Eisenerz