Ghid turistic Freistadt

Recomandat pentru: arhitectura, arta, cladiri istorice, cultura, istorie, lacasuri de cult, muzee

Despre Freistadt

Freistadt (in traducere ad litteram „Orasul Liber”) este un mic oras din regiunea Mühlviertel a Austriei Superioare pe care lumea il traverseaza atunci cand merge dinspre Linz spre Republica Ceha. Cu o populatie de aproximativ 7.500 de rezidenti, este un centru comercial pentru comunele si satele din apropiere, fiind totodata centrul administrativ si economic al unui district cu acelasi nume: Districtul Freistadt. Cele mai apropiate orase mari sunt Linz, capitala Austriei Superioare la 40 de km spre sud si Ceské Budejovice, capitala Boemiei Sudice, circa 60 de km spre nord.

Freistadt a fost un vechi oras medieval care separa tinutul Habsburg de cel Bohemian. Istoria sa dateaza de pe vremea familiei Babenberger care conduceau Austria inaintea Habsburgilor. Acestia au fondat orasul in jurul anului 1220 si pentru ca se afla la intersectia rutelor de comert cu sare si fier dinspre Dunare spre Boemia din timpul Evului Mediu, l-au fortificat pentru a-l proteja de atacuri si invazii. Fortificatiile, zidurile duble exterioare si interioare, santurile, turnurile si portile ce inconjoara vechiului oras, toate construite intre anii 1363 si 1393, exista si astazi. Datorita pozitiei sale strategice bunastarea orasului a crescut foarte mult, dat fiind faptul ca orice negustor care dorea sa traverseze orasul trebuia sa plateasca o taxa.

Intrarea principala in Vechiul Oras se face prin Linzertor (Poarta Linz) inalta de 28 de metri pe suprafata careia inca se pot vedea locurile de unde era agatat podul mobil. Spatioasa Hauptplatz (Piata Centrala) este un spatiu dreptunghiular inconjurat de fatadele pictate ale caselor burgheze renovate, ce se gasesc in mijlocul orasului vechi din interiorul zidurilor de protectie. In Piata Centrala din Freistadt se afla 24 de cladiri protejate ca monumente istorice, printre care Turnul Vechi al Primariei (Alter Rathausturm) construit in stil renascentist, fiind foarte robust pentru ca face parte din zidul orasului. Biserica Parohiala Sf. Ecaterina (Parish church Katharinenmünster) unde de admirat in mod special este acoperisul boltit al stranei intretesut cu nervuri si turnul baroc inalt de 67 de metri. A fost construita in cel mai inalt punct din Freistadt si dateaza din secolele XIV-XV, fiind refacuta in stil baroc in anul 1690 si apoi reconstruita in 1967 in stil gotic. Dincolo de Böhmertor (Poarta Bohemiana), printre casele vechi si cladirile publice, se gaseste un alt edificiu de remarcat si anume Biserica Sf. Fecioara Maria (Liebfrauenkirche) din secolul al XV-lea cu vitralii gotice impresionante, denumite „Pilastrii de Lumina”, ce dateaza din anuul 1484.

In coltul nord-estic al pietei o poarta cu o frumoasa arcada in stil gotic duce catre Schloss Freistadt (Castelul Freistadt) din secolul al XIV-lea a cariui constructie a fost terminata intre anii 1397-1398, servind ca substitut pentru vechiul castel. Donjonul inalt de 50 de metri gazduieste acum Mühlviertler Schlossmuseum, un muzeu local unde pot fi admirate si alte artefacte ce au legatura cu istoria tinutului, obiecte de ceramica si artizanat, iar in anumite perioade expozitii de fotografie si pictura. In fosta capela a castelului este adapostita o mare colectie de verre églomisé (sticla decorata cu un strat gravat din aur).

Alte obiective turistice care merita vizitate sunt: Scheiblingsturm – un turn construit pentru a proteja apa care curge in interiorul orasului dintr-un elesteu; Bürgerkorpsturm – fondat in anul 1777, turnul poarta numele unei asociatii de protectie a orasului care inca exista, formata de cetatenii din Freistadt; Dechanthofturm – turn ce a fost ridicat tot pentru protectie, este unul dintre cele mai pitoresti parti ale orasului si cuprinde „Dechanthof” care impreuna cu turnul este o cladire impresionanta in stil baroc; Salzhof – cea mai veche cladire din oras, numele sau reprezintand permisiunea de a introduce si comercializa sarea in Evul Mediu.

Oportunitatile de cazare in Freistadt sunt si ele prezente intr-un numar rezonabil, la preturi decente. Daca doriti insa reduceri pe masura unui buget mai subtire, verificati din cand in cand pagina noastra de oferte recomandate Austria.

Top obiective turistice Freistadt

Biserica Parohiala din Freistadt
Biserica Parohiala din Freistadt

Cunoscuta si sub numele de Catedrala Sf. Ecaterina, Biserica Parohiala din Freistadt este cea mai importanta biserica a orasului Freistadt, fiind localizata...

Muzeul Castelului din Freistadt
Muzeul Castelului din Freistadt

Castelul Freistadt, construit intre anii 1363-1398, gazduieste Muzeul Castelului Mühlviertler si Oficiul Fiscal. Muzeul a fost infiintat in anul 1926,...

Freistadt