Ghid turistic Gmunden

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, natura, relaxare, cladiri istorice, divertisment, istorie, lac

Despre Gmunden

Un oras plin de viata, cu farmec sudic, ce se afla intr-o locatie idilica chiar pe malurile nordice ale Lacului Traunsee de pe Raul Traun, orasul ceramicii, este Gmunden, din districtul cu acelasi nume al Austriei Superioare. La o distanta de 170 km vest de Viena, este inconjurat de un peisaj alpin impresionant, cu munti inalti precum Muntele Traunstein (1.691 m), Muntele Erlakogel (1.570 m), Muntele Wilderkogel (2.091 m) si Muntele Höllengebirge. Asezarea are in jur de 13.200 de locuitori (2009) si este foarte frecventata, fiind o statiune balneo-climaterica recunoscuta, atestata din anul 1862, unde vara turistii vin pentru ingrijirea sanatatii si pentru relaxare. Aici se gasesc o varietate de lacuri, ape sarate si bai cu conuri de pin, un institut hidropat, sali pentru inhalatii, tratamente de diferite feluri si nu numai. Exista, de asemenea, un numar de magazine, cafenele, restaurante si hoteluri situate de-a lungul lacului, unde se desfasoara multe activitati si sporturi de apa.

Datorita climei favorabile si frumusetii peisajului, aristocratia si cetatenii bogati si-au petrecut verile in orasul de langa Lacul Traunse inca din secolul al XIX-lea. Imparatul Franz Josef, de exemplu, obisnuia sa viziteze Casa Regala de Hanover din Gmunden, unde nobilimea din intreaga Europa zabovea, inainte de a merge la resedinta sa de vara din Bad Ischl. Chiar si un capitol din istoria lumii a fost scris in Gmunden: importante tratate care au schimbat fata Europei au fost incheiate in Kammerhof (pe atunci singura resedinta a habsburgilor din Salzkammergut).

Gmunden este, de asemenea, si un important centru al industriei cu sare din regiunea Salzkammergut – Tara Sunetului Muzicii, la est de Salzburg. Una dintre rutele principale care traverseaza orasul este drumul de la nord la sud catre Bad Ischl, aceasta trecand prin partea vestica a Traunsee. Sunt si alte cateva orasele in jurul lacului, cele mai importante fiind Altmünster, la doar cativa km sud de Gmunden, Traunkirchen si Ebensee.

Cei care vor sa viziteze Gmunden trebuie sa stie ca romanii obisnuiau sa numeasca Lacul Traunsee - „Lacus Felix”, ceea ce inseamna „Lacul Norocos” sau „Lacul Fericit”, recunoscand astfel efectul magic pe care il are asupra tuturor celor care poposesc pe malurile sale. Traunsee este al doilea cel mai intins lac din zona dupa Attersee, avand 12 km lungime si o latime de 3 km in portiunea cea mai lata a sa si o apa de o calitate foarte ridicata, fiind cel mai adanc din Austria – 191 m. Localizat in mod ideal in zona de tranzitie dintre dealurile alpine si Muntii Alpi, lacul atrage mii de turisti anual, cu totii adunandu-se in jurul lacului in timpul lunilor de vara atat pentru diversele activitati sportive, cat si pentru arta, cultura, traditiile si obiceiurile ce se gasesc de jur imprejurul acestuia. Daca doresti sa te plimbi pe lac te poti urca oricand in nava cu aburi special pregatita pe nume „Gisela”.

O alta zona pe care turistii obiesnuiesc sa o viziteze este Esplanada, o zona pietonala lunga de aproape doi kilometri de-a lungul careia frumosii castani isi duc veacul. Aveti posibilitatea sa parcurgeti frumoasa alee din Piata Primariei in stil Renascentist, pana pe plaja fermecatorului lac, privind impunatoarele lebede albe ce plutesc pe intinderea de apa limpede.

Castelul Ort este probabil cea mai importanta, impresionanta si impunatoare cladire din Gmunden, un edificiu situat pe o mica insula din Lacul Traunsee. Urmand Esplanada, se ajunge foarte usor la podul din lemn, singura modalitate de acces spre castel. De remarcat sunt curtea interioara triunghiulara, fantana Rococo, arcadele, micul turn / temnita si capela in stil Gotic ce a devenit un loc popular pentru oamenii care doresc sa se casatoreasca. In jur de 300 de cupluri au spus „DA” in decorul romantic creat.

Gmunden nu este un oras mare, dar nici un mic sat adormit. Este un oras cu o atmosfera placuta, o cultura seculara, romantic si vivace, un loc seducator, al contrastelor, cu ore zgomotoase sau mai linistite, care te invita sa hoinaresti, sa mergi la cumparaturi, sa beneficiezi de toate facilitatile impecabile de cazare in Gmunden, sa te angajezi in activitati sportive, pur si simplu sa te bucuri de toate acestea si de multe altele ce iti stau la dispozitie.

Top obiective turistice Gmunden

Castelul Ort din Gmunden
Castelul Ort din Gmunden

Castelul Ort se afla pe Lacul Traunsee, nu departe de centru orasului Gmunden, el fiind vizibil de pe esplanada orasului. Este cea mai veche cladire din...

Plaja din Gmunden
Plaja din Gmunden

Plaja din Gmunden se afla pe malul lacului Traunsee, are o suprafata de 6000 m² si o capacitate de 2500-3000 de persoane. Malul nu este abrupt,...

Lacul Traunsee din Gmunden
Lacul Traunsee din Gmunden

Lacul Traunsee, cu cei 191 m adancime, este cel mai adanc lac din Austria si al doilea ca marime din regiunea Austria Superioara, dupa Lacul Attersee....

Esplanada din Gmunden
Esplanada din Gmunden

Esplanada este un loc de promenada care se intinde pe malul lacului Traunsee, intre parcul Toscana si primaria orasului Gmunden, de-a lungul arterei rutiere...

Gmunden