Ghid turistic Leoben

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri administrative, cladiri istorice, expozitii, istorie, puncte de interes

Despre Leoben

Daca doriti sa aveti o vacanta de neuitat, puteti miza pe Leoben, un oras din centrul Austriei, situat pe raul Mur. Aici locuiesc aproximativ douazeci si cinci de mii de oameni, fiind un centru foarte important industrial, dar si educational. Leoben gazduieste o mare universitate in cadrul careia principalul profil este cel minier. Asezamantul este important si din punct de vedere istoric, pentru ca, in anul 1797, aici a fost semnat un armistitiu intre Austria si Franta, act oficial legat de Tratatul Campo Formio.

Leoben este cunoscut astazi drept poarta catre drumul de fier stirian. De ce? Pentru ca de-a lungul secolelor, s-a conturat o istorie in traditia industriei fierului si cautarea materialelor dure. Astfel s-a fondat Universitatea din Leoben in anul 1840, centru in care studiaza astazi foarte multi tineri preocupati de minerit. Chiar si astazi traditia se mai pastreaza si joaca un rol foarte important in ceea ce priveste viata localnicilor. In timp, au fost organizate si diferite evenimente care sa scoata in evidenta aceste lucruri. Asadar, traditionala parada a minerilor a fost inaugurata cu foarte multa mandrie.

De asemenea, Gosser Kirtag este un alt eveniment ce consta intr-un targ de strada. El are loc in joia de dupa prima duminica din octombrie si atrage mii de turisti in oras. Alte componente importante in ceea ce priveste viata culturala a orasului minier includ si concerte clasice in cadrul congresului din Leoben, productii ale filarmonicii de vara, dar si alte reprezentatii autohtone sau straine.

In secolul al XIII-lea, in Piata Centrala s-a construit Casa Hackl. Acesta cladire are o fatada baroca superba, pe care sunt combinate nuante de rosu si alb. De asemenea, daca doriti sa continuati un tur al orasului, trebuie neaparat sa treceti si pe la Biserica Sfantul Francis, care a fost construita in anul 1660. Interiorul acesteia este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante din categoria bisericilor iezuite din Austria, asa ca nu ezitati sa treceti pe aici. Nu uitati ca inauntru nu aveti voie sa faceti poze cu blitz, tocmai pentru a nu dauna picturilor. Pe strada Franz Josepf veti gasi un alt locas sfant important din Leoben care se numeste Biserica Luterana.

Un punct turistic important din oras este cea mai veche manastire pentru maici, Goss. Cladirea a fost fondata in anul 1020 si a functionat drept locas pentru calugarite pana in anul 1782 cand a fost, din pacate, dizolvata. Pasii trebuie sa vi se indrepte ulterior si catre Centrul de Justitie din Leoben, o inchisoare ale carei planuri au fost realizate de catre Josef Hohensinn. Constructia a fost terminata aproximativ recent, in anul 2005.

Nici impatimitii de cumparaturi nu vor fi dezamagiti, pentru ca au la dispozitie numeroase magazine de unde pot achizitiona diferite produse. De asemenea, se pot achizitiona suveniruri pentru cei dragi, de acasa, sau se pot trimite vederi cu diferite obiective turistice din Leoben. Mai apoi, pot degusta din mancarurile traditionale intr-unul din restaurante sau se pot odihni in parcurile superbe adiacente. Acestea sunt frumos decorate si puteti gasi numeroase banci pe care sa va trageti sufletul pentru cateva minute, in timp ce faceti poze. Orasul nu va va dezamagi sub nici o forma. Dimpotriva, la sfarsitul vacantei veti avea toate motivele sa doriti sa va intoarceti aici! Vacanta placuta!

Top obiective turistice Leoben

Vechea Primarie din Leoben
Vechea Primarie din Leoben

Leoben este un oras din centrul Austriei si gazduieste aproximativ 30.000 de oameni. Asezamantul este al doilea ca marime din provincia Styria, dupa Graz....

Casa Hackl din Leoben
Casa Hackl din Leoben

Leoben este un oras situat la poalele muntilor Alpi. Oricine ajunge aici nu trebuie sa rateze centrul istoric ce musteste a arta si a cultura. In piata...

Leoben