Ghid turistic Lienz

Recomandat pentru: arheologie, arhitectura, arta, cladiri istorice, expozitii, istorie, lacasuri de cult

Despre Lienz

Lienz din Austria este un oras superb din regiunea Tyrol. De asemenea, asezamantul este centrul administrativ al districtului cu acelasi nume. In Lienz este inclusa si subdiviziunea Patriasdorf. Orasul este aflat la confluenta dintre doua rauri importante din Alpii de Est, si anume Isel si Drava, ceea ce il face si mai atractiv pentru turisti.

Lienz nu trebuie confundat cu celalalt oras mai mare al Austriei, Linz.

Zona orasului Lienz este locuita inca din epoca de bronz, din anul 2000 inainte de Hristos. Se spune ca aici ar fi locuit celtii pana in anul 300 inainea erei noastre, populatie de mineri. Lienz in sine a fost mentionat totusi pentru prima data in izvoarele istorice drept Luenzina, in anul 1030. Pe atunci, localitatea apartinea Patriarhiei din Aquileia. Situat pe o importanta ruta economica, orasul a devenit unul cu drepturi depline abia pe 25 februarie, in anul 1242. Mai apoi, in 1278 contii au terminat o cladire importanta, si anume castelul, edificiu ce a servit drept sediu pentru acestia, o buna perioada de timp. Istoria nu a fost una deloc linistita pentru Lienz, intrucat, pe 8 mai, in anul 1945 orasul a fost ocupat de catre britanici, zona devenind una ce apartinea de Marea Britanie.

Lienz nu dezamageste din punct de vedere al obiectivelor turistice, numeroase, dar si foarte frumoase din perspectiva arhitecturala. Asadar, biserica Sfantul Andra, de exemplu, se afla pe cel mai inalt punct de malul de nord al apei Isel si este una dintre cele mai frumoase cladiri construite in stil gotic. Locasul sfant a fost fondat in jurul anului 1457, pentru ca mai apoi, in anul 1616 sa fie adusa aici si o orga foarte frumoasa.

Cand vine vorba de biserici, nu trebuie sa o ratati nici pe cea franciscana, intrucat si aceasta se ridica la asteptarile oricarui turist. In interior veti putea vedea picturi din secolul al XVIII-lea, dar si opere de arta medievala. Iar daca veti dori sa cunoasteti istoria locului si a imprejurimilor, atunci locul perfect pentru acest lucru este Muzeul Schloss Bruck, ce dateaza din secolul al XIII-lea si care astazi va pune la dispozitie numeroase exponate folclorice, dar si colectii de istorie naturala. De altfel, nici in timpul iernii orasul nu se lasa mai prejos, pentru ca in apropiere veti putea gasi resortul Iselsberg, o destinatie foarte cunoscuta in randul amatorilor de sporturi de iarna. Aerul de munte, peisajele superbe si toate facilitatile fac zona una perfecta pentru cateva zile de odihna. De aici veti putea vedea mai multe piscuri montane semete, dintre care Muntii Lienzer Dolomiten.

Nu va faceti griji, in Lienz veti gasi si o strada plina cu magazine si buticuri, in caz ca doriti sa va achizitionati cateva lucruri sau doriti doar sa cumparati suveniruri pentru cei de acasa. Ea se intinde intre Rosengasse si Johannesplatz. Atmosfera mediteraneana, impreuna cu articolele de calitate va vor imbuna ziua cu siguranta. In ansamblu, orasul Lienz va va fermeca pentru ca va ofera in acelasi timp calitate, privelisti superbe, o istorie bogata, proximitatea de facilitati de ski dar si compania unor oameni foarte calzi si primitori. Nu conteaza anotimpul in care veti sosi aici, pentru ca mereu veti avea parte de o primire foarte buna si de o sedere de neuitat, dupa care veti dori, foarte sigur sa va intoarceti in Lienz!

Top obiective turistice Lienz

Biserica Parohiala Sfantul Andrei din Lienz
Biserica Parohiala Sfantul Andrei din Lienz

Atunci cand faceti o plimbare prin minunatul oras Lienz din Austria, nu trebuie sa treceti mai departe fara a vizita Biserica Parohiala Sfantul Andrei....

Situl Roman Arheologic din Lienz
Situl Roman Arheologic din Lienz

Situl arheologic roman din Lienz este unul dintre locurile uimitoare de langa oras ce nu trebuie ratate, intrucat este spectaculos si isi deschide larg...

Lienz