Despre Tirol

Tirolul ocupa o fasie ingusta de teren la vest de Salzburg. Principalul punct de atractie il constituie Alpii iar turismul este cea mai importanta sursa de venit. Tirolul este celebru pentru peisajele exceptionale si statiunile de renume mondial, precum Kitzbubel, Seefeld si St. Anton. Tirolul ocupa o suprafata de 12.684 kmp si are 675.000 de locuitori. Se invecineaza cu Bavaria la nord, Italia in sud, Vorarlberg in vest si Salzburger Land in est. Enn este principalul rau al provinciei si isi croieste drum printre masivele alpine. Tot in sectiunea dedicata acestui mic ghid turistic Tirol, poate cea mai insemnata destinatie turistica austriaca, cu exceptia Vienei, aflam detalii istorice esentiale. In Antichitate, Tirolul era locuit de triburile ilirilor si retilor. In secolul I i. Hr. a intrat sub dominatie romana iar mai tarziu a fost cucerit de bavari si de longobarzi. In secolul al XIII-lea a devenit principat independent. Pana in anul 1363 a ramas subiect de discordie intre Habsburgi si bavarezi, fiind in final cedat celor dintai. Tirolul a devenit domeniu al ramurii tinere a dinastiei si astfel, s-a bucurat de o anume independenta. Astfel, si-a mentinut pana in prezent caracterul aparte, muzica, dialectul si chiar moda, care au marcat viata culturala in intreaga Austrie.

Tirolul, aflat in extremitatea vestica a Austriei, este o regiune destinata mai ales sporturilor hibernale, desi ofera, de asemenea, facilitati excelente pentru activitatile sportive si turistice de vara. Printre cele mai cunoscute si mai apreciate centre turistice din Tirol se numara Kitzbuhel, zona din jurul Pasului Arlberg si Innsbruck. Atat Tirol cat si Vorarlberg sunt deservite de principala cale ferata care leaga Viena de Bregenz, iar autostrada vestica ajunge la Bregenz. Primul tunel rutier cu taxa strabate masivul Arlberg. Tirolul dispune de o buna retea de autobuze, desi multe drumuri devin iarna impracticabile. Din toamna si pana in iarna, cei care vor sa ajunga in munti cu masina trebuie sa aiba cauciucuri de iarna si lanturi de zapada.

In ceea ce priveste costumele nationale locale, versiunea tiroleza a costumului national austriac, ele nu sunt purtate doar la ocazii speciale, ci multi dintre localnici prefera sa le poarte zi de zi. La barbati, Tracht este compus din pantaloni din piele scurti (vara) sau lungi (iarna), cu bretele si legati sub genunchi, ciorapi grosi si o jacheta Loden groasa din lana, cu nasturi de os. La acestea se adauga o palarie de fetru cu un smoc de par aspru de animal. La femei, Dirndl cuprinde o bluza cu maneci bufante, cu ilic si o fusta cutata, cu sort in fata. Costumul este completat de o palarioara sau un batic.

Carintia si Tirolul de est, cele doua regiuni extrem sudice ale Austriei, se invecineaza cu Slovenia si Italia in sud, iar in est si nord cu Stiria si Salzburger Land. Punctele de atractie sunt numeroase, printre ele aflandu-se lacurile din Carintia si Parcul National Hohe Tauern. Tirolul de Est este separat de restul Provinciei Tirol. Dupa Primul Razboi Mondial, partea sudica a Tirolului (Sudtirol) a devenit o provincie autonoma a Italiei. Astflel, izolat din punct de vedere geografic de restul Tirolului, Osttirol (Tirolul de Est) s-a apropiat mai mult de vecina sa, Carintia, decat de administratia de la Innsbruck. Intreaga provincie este inconjurata de munti semeti, iar Parcul National Hohe Tauern acopera o mare parte din suprafata sa. Centrul administrativ al Tirolului de Est se afla la Lienz.

Culmile montane inalte, ce coboara pana pe malul lacurilor intinse, fac din aceste regiuni sudice ale Austriei un veritabil paradis pentru turisti. Excelentele facilitati atrag amatorii de sporturi acvatice, in vreme ce ghetarii permit schiorilor pasionati sa le incerce pantele periculos de abrupte chiar si vara. Cele mai frumoase zone ale provinciilor sunt traseul pitoresc al Glossgloskner Hochalpenstrasse si Parcul National Hohe Tauern. In vreme ce Carintia este un district al lacurilor, Tirolul de Est constituie o regiune greu accesibila, dominata de munti inalti. Iarna automobilele trebuie echipate adecvat si nu toate drumurile sunt practicabile.

Cel mai usor mod de a ajunge la Lienz, in Tirolul de Est, este prin Carintia. Tunelurile feroviare si rutiere care strabat muntii constituie legaturi utile.

Asadar, piscurile abrupte si statiunile de schi din aceasta provincie vestica atrag milioane de vizitatori in fiecare iarna, dar va puteti bucura si de liniste, in lunile de vara mai putin aglomerate. Alternativele de cazare din Innsbruck sau pensiunile din Kitzbuhel va vor ajuta sa va petreceti o vacanta tiroleza de vis!

Regiunile din Tirol au pentru fiecare turist o oferta potrivita, incepand cu destinatii nobile din St. Anton si Kitzbuhel pana la vaile salbatice si romantice Pitztal si Otztal, ajungand pana la regiunea rezervatiei naturale din idilicul Tirol de est. Se pare ca tara ghetarilor si a lacurilor montane cristaline este destul de bine cunoscuta de drumeti, alpinisti, ciclisti pe munte si schiori. In ceea ce priveste regiunea Hall, aceasta va poate incanta nu numai cu perspectivele unice de cristal ale lui Andre Hellers, ci si cu castele, cetati si biserici medievale.

Tirol