Ghid turistic Azerbaidjan

Recomandat pentru: plaja, gradina botanica, monumente, natura, arhitectura, arta, centrul istoric

Despre Azerbaidjan

Republica Azerbaidjan este situata in zona Transcaucaziana, in Asia de sud – vest, si se intinde pe o suprafata de 86.600 km² si numara 7.600.000 de locuitori, cu o densitate de 88.3 locuitori pe km². Limba oficiala a tarii este azera iar capitala statului este la Baku. Speranta de viata a barbatilor din Azerbaidjan este de 68.38 ani si 74.68 ani pentru femei. Statul azer se invecineaza la est cu Marea Caspica si cu Rusia la nord, cu Georgia in nord-est si cu Iran in partea sud-estica. De asemenea, in partea de nord-vest se invecineaza cu Turcia.

Azerbaidjanul are un relief variat, cu munti dispusi atat in partea nordica (Caucazul Mare), cat si in partea sudica (Caucazul Mic). Partea centrala a tarii este strabatuta de campii, campia drenata de fluviul Kura si afluentul acestuia, Araks. In zona rasariteana se gaseste campia Lenkoran. Cel mai mare oras al tarii este capitala Baku, situat in partea de est a tarii, pe tarmul sudic al peninsulei Apseron. Acesta este centrul cultural si economic al tarii, cu numeroase monumente turistice precum Turnul fecioarei, construit in secolul XII sau minaretul Synyk-kala ce dateaza din secolul XI. O atractie turistica deosebita o reprezinta si mausoleul astronomului Seida Bakuvi, ridicat in secolul XIV, precum si palatul Shirvan Shahs, ce domina colina din partea veche a orasului. Considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, Ganja, al doilea ca marime din Azerbaidjan, se gaseste la o distanta de 365 km de Baku, atrage atentia calatorilor prin strazile frumos imprejmuite de copaci si prin arhitectura deosebita. Ganja se gaseste la intersectia dintre Baku si Tbilisi, motiv pentru care a permis stabilirea unor legaturi comerciale intense dincolo de Caucaz. Este unul dintre cele mai vechi orase ale Azerbaidjanului, renumit centru de cultura, dar si pentru matasea si carpetele prelucrate aici. Este si locul de nastere al poetului azer Nizami Ganjevi. Tot aici si-a scris frumoasele poeme persane Mikhail Lermontov. La 165 km nord de Baku, intalniti orasul Quba, considerat cel mai frumos oras al tarii. Numeroasele moschei, precum Sakhiny-Khanum sau Ardabil se numara printre atractiile turistice cele mai importante. La fel, baile medievale sau fortareata construita in sec XV. Imprejurimile orasului constituie o mare atractie pentru turisti, mai ales cascada Afurdzhin, inalta de 30 m sau stramtoarea Tengi. O statiune turistica importanta este situata la 188 km de Baku, spre granita cu Iranul, numinta Lankaran. Partea estica a orasului este traversata de Marea Caspica. Natura alcatuita din munti inalti, campii si zona de coasta atrag turistii an de an. Astazi, pe langa frumusetea peisajelor, orasul se mandreste cu monumente istorice deosebite, precum fortareata ce dateaza din secolul XVIII sau moschea lui Pir Hussein. Cel mai vechi oras al azerilor, fosta capitala a imperiului Seljuk, Nakhichevan, se gaseste la 380 km de Baku, in apropierea granitei cu Iranul. Se remarca printr-o serie de monumente de arhitectura medievala, cum ar fi mausoleul lui Yusuf ibn Kuseiyr, construit in secolul XI sau fortareata Gyaur-Kala, cu o vechime de aproape doua milenii, dar si cu podul Khudaferin, care traversaeaza raul Araks.

La 380 km departare de Baku, la granita cu Georgia, intalniti oraselul Sheki, o zona muntoasa, cu vai, izvoare termale si paduri de pin. In apropiere de Sheki, se afla o zona turistica foarte apreciata, numita Markhal. Orasul se mandreste cu palatal Shkin, construit in secolul XVIII, dar si cu fortareata Gemsen-Geresen, ce dateaza din secolul IX, acestea fiind doar cateva dintre multitudinea de monumente pe care aveti ocazia sa le vedeti la Sheki. Pornind dinspre Baku spre centrul tarii, la 88 km distanta, veti gasiti unul dintre cele mai vechi orase azere, Shamkhi, fosta capitala a Imperiului Shrivan. Principala atractie turistica o reprezinta fortareata Gulistan, construita in secolul XII, precum si mausoleul lui Addy –Gyumbez sau catedrala Djuma, construita in secolul X. Astazi, orasul se remarca prin productia de vinuri si carpete lucrate manual.

Cand plecati in vacanta in Azerbaidjan, trebuie sa va alegeti intinerii de vacanta cat mai vaste, pentru ca in aceasta tara sunt multe locuri ce merita vizitate.