Cum se ajunge in Azerbaidjan

Calatoria cu avionul in Azerbaidjan

Cel mai important aeroport din Azerbaidjan, Heydar Aliyev International Airport (GYD) este situat la 20 km nord-est de Baku, fiind cel mai tranzitat aeroport din zona Cuacazului. Aeroportul are doua terminale (nord si sud), are o parcare proprie si un hotel in apropiere, iar compania aeriana Silk Way Airlines, isi are birourile centrale in cadrul aeroportului. Printre companiile occidentale care au zboruri pe aceasta ruta, se numara British Airways, cu zbor saptamanal spre Baku, Lufthansa, care efectueaza 3 zboruri pe saptamana la Baku, Turkish Airlines, care are 4 zboruri/saptamana spre Baku, alaturi de Austrian Airlines. Azerbaidjan Airlines este compania nationala care efectueaza zboruri in toata zona caucaziana dar si la Milan, Paris, Dubai, Frankfurt, St. Petersburg, Tel-Aviv, Teheran, Ankara, Antalya, Istanbul si Amsterdam.

Pentru curse interne, exista un aeroport la Belokany, la Qabala - Qabala International Airport, unde Azebaidjan Airline efectueaza curse cu destinatia Baku. Un alt mare aeroport este situat in orasul Ganja - Ganja International Airport (KVD), unde opereaza zboruri Turkish Airlines, Moskovia Airlines si Azerbaidjan Airlines. Aeroportul din Lankaran - Lankaran International Airport, unde efectueaza curse interne Azerbaidjan Airlines (AZAL) cu destinatia Baku, dar si curse internationale cu destinatia Moscow-Domodedovo, St. Petersburg, Yekaterinburg, efectuate de Ural Airlines, Yamal Airlines si VIM Airlines. Pe Aeroportul din Nakhchivan, Azerbaidjan Airlines are zboruri cu destinatia Baku, Ganja, Zaqatala dar si internationale, prin Turkish Airlines cu destinatia Istanbul- Ankara si prin Rus- Line, cu destinatia – Mosova – Domodedovo. Zboruri interne care fac legatura intre capitala Baku si Nakhchivan, prin Azerbaidjan Airlines, sunt efectuate si prin aeroportul din Zaqatala Internationa Airport (ZTU). Pentru a ajunge de la Bucuresti la Baku, zburati cu Tarom pana la Istambul (1 h si 5 min.) faceti escala aici de 4,5 ore apoi schimbati din Istanbul spre Baku, cu Azerbaidjan Airlines, un zbor de 2 h 40 minute. Cea mai comoda modalitate de a a junge de la aeroport in centrul orasului Baku este cu taxiul, un drum ce dureaza aproximativ 30 minute, si pentru care veti plati 20 USD. Pentru ca taxiurile, chiar si cele oficiale, recunoscute prin culoare galbena, nu sunt prevazute cu aparate de taxat, trebuie sa stabiliti pretul cursei inainte de a va urca in taxi. In general, sunteti taxati la durata cursei si nu la numarul de km. Astfel, pentru 15 minute puteti plati in jur de 2 USD.

Calatoria cu autocarul in Azerbaidjan

Transportul cu autobuzul este una dintre cele mai sigure si rapide metode de a calatori in Azerbaidjan. Infrastructura drumurilor este foarte slaba, asa ca varianta calatoriei cu masina presupune un mare grad de risc. De asemenea, trebuie sa retineti, ca taxiurile aici nu sunt prevazute cu centura de siguranta si nici cu aparate de taxat. Coducerea autoturismului se face pe partea dreapta a drumului. In general, pentru a parcurge distante mai mari intre Baku si alte orase ale tarii, puteti lua autobuzul care face legatura cu Lankaran, Sheki, cu plecari la fiecare doua ore, o calatorie de aproximativ 7 ore. Autobuzele pe rutele internationale circula spre Baku, si invers, din Iran, Turcia si din Tbilisi. Biletul de calatorie costa in functie de distanta parcursa. De regula, se percepe 1 AZN (aproximativ 1 Euro)/ ora si nu pe km. Puteti alege si varianta calatoriei cu minibus, care va costa 0.20 AZN/ persoana si poate fi gasit peste tot in Baku, iar destinatia este trecuta pe parbriz. Minibusul face legatura intre Baku si Sheki (6 ore), Lankaran (5 ore), Xachmaz (3ore), Saatli (5 ore) sau Imishli (4 ore). Daca alegeti calatoria cu masina, gasiti companii de inchiriere fie in aeroport, fie in centrul capitalei Baku, la preturi accesibile.

Calatoria cu trenul in Azerbaidjan

In Azerbaidjan exista o retea feroviara de 2.117 km, cu 176 de statii. Gara din Baku este situata langa statia de metrou 28 mai. Odata ajunsi la gara, cautati ghiseul marcat cu „Kasse”, de unde puteti cumpara bilete. Sistemul feroviar este destul de precar si nu prea sunt legaturi intre Baku si restul oraselor tarii, desi exista cateva rute internationale cu Georgia si Iranul, cu Rusia si Ucraina. Trenul din Tbilisi circula de trei ori pe saptamana si calatoria dureaza 17 ore. Are statii in Lankaran, Sheki, Xachmax si Ganja. Poate fi un mijloc de a calatorii in interiorul tarii, folosind si o ruta internationala. Oricum, trenurile pe rutele interne sunt foarte ieftine (costa cel mult 3 AZN, echivalanetul a cca. 3 euro). De la sfarsitul anului 2011, exista posibilitata achizitionarii a maximum patru bilete de calatorie online, atat pe rutele interne, cat si internationale. Plata se face online, iar ridicarea biletelor se poate face cu 10 zile inainte si cel mai tarziu cu o ora inainte de plecarea in calatorie. Trebuie sa aveti la voi pasaportul atat pentru a achizitionarea biletelor, cat si pentru imbarcarea in tren. Conditiile de transport nu sunt luxoase dar sunt acceptabile. Oricum, fiti pregatiti pentru calatorii destul de lungi! Astfel, daca luati trenul din Baku pana la Aghstafa, faceti aproximativ 12 ore, de la Baku la Ganja, 14 ore, iar de la Baku – Astara –Horadiz, calatoria dureaza aproximativ 10 ore. 

Calatoria cu masina in Azerbaidjan

Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Azerbaidjanului. Ca informatie generala, desi drumurile sunt in stare relativ buna, regulile de circulatie sunt de cele mai multe ori ignorate. Trecerile de pietoni marcane nu sunt respectate, deci, atentie sporita, iar culoarea rosie a semaforului, la fel! Este absolut necesara conducerea autovehicului cu prudenta. Este un lucru rar ca femeile sa conduca autoturisme in Azerbaihjan, dar nu interzis! Este interzisa conducera autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice. In general, drumurile sunt prevazute cu doua benzi de circulatie. Masinile pot fi inchiriate fie de la aeroport, daca veniti cu avionul, fie de la granita. Desi circulatia cu autoturismul poate fi mai scumpa decat cu autobuzul sau trenul, va ofera mai multa mobilitate. In general, limitele de viteza admise sunt 60 km/h in localitati, 70 km/h in afara localitatilor si 90 km/h pe autostrazi. In general, platiti 0.62 euro/L de benzina. Exista o retea de drumuri destul de buna. Cea mai importanta autostrada, lunga de 503 km, face legatura intre Baku- Alat – Ganja- Qazakh si granita cu Georgia.