Ghid turistic Naxcivan

Recomandat pentru: natura, monumente, istorie

Despre Naxcivan

Orasul Naxcivan este capitala unui khanat autonom al Azerbaijanului, acesta aflandu-se la o distanta de 450 de kilometri de Baku. Exista 4 orase in acest khanat: Naxcivan, Başbaşı, Daşduz si Qarağalıq, astfel incat, aflandu-va aici, veti avea acces rapid si la celelalte trei. Acestea se intind de-a lungul dealurilor Zangezur, fiind strabatute de raul Naxcivan. Altitudinea la care este construit orasul este 1000 de metri, astfel incat veti avea parte de niste peisaje foarte frumoase si de aer curat, atunci cand va veti afla in vizita pe aceste meleaguri.

In legendele locale, se spune ca acest oras a fost fondat de Noe, surse persane notand existenta lui in anul 1539 i.Hr. Numele orasului inseamna „Primul asezamant”, fiind originar din limba armeana. Herodot a pomenit de acest oras in scrierile sale, numindul „Regatul din Nakhar”.

Industria acestui oras se bazeaza pe productia de palarii, pantofi si obiecte artizanale. Totusi, in ultimele doua decenii, orasul a cunoscut o dezvoltare intensa, datorita liberalizarii pietei, insa asta nu inseamna ca nu veti putea cumpara, in continuare, obiectele mai sus mentionate, la pret de producator.

Palatul Heydar Aliyev este considerat centrul cultural al orasului Naxcivan, aici existand un teatru cu o capacitate de 1000 de persoane, dar si o expozitie permanenta de arta, pe care va recomandam sa o vizitati. Cladirea Operei Sovietice a fost recent restaurata, aici putand fi urmarite muzicaluri, piese de teatru si concerte.

Daca doriti sa gustati din gastronomia specifica orasului Naxcivan, produsul traditional al acestor locuri este sirin prov, un orez dulce facut cu alune, carne de oaie, fructe uscate, migdale si sos. De asemenea, puteti degusta si din produsele dastana si komba, dar si din cele armene, asa cum sunt lavasul si galin.

In ceea ce priveste muzeele din Naxcivan, puteti vizita Mausoleul lui Momine Khatun, cunoscut si ca Atabek Gumbezi. Acesta dateaza din secolul al XII-lea si este situat in apropierea mormantului lui Yusuf Ibn Kuseir, cunoscut si ca Atababa.

Un alt mausoleum din Naxcivan este si cel construit recent, al lui Hussein Javid, un scriitor azer foarte apreciat in aceasta tara.

In Naxcivan puteti vizita un numar mare de obiective, in ciuda faptului ac este un oras mic, asa cum sunt muzeul lui Jamshid Nakhchivanski, cel al lui Bahruz Kangarli sau cel al Literaturii. Pe strada Istiqlal veti gasi un muzeu arheologic. In acelasi timp, va recomandam sa vizitati moscheea Juma, o constructie deosebita, dar si restul constructiilor de acest tip, in acest oras fiind mai multe.

Naxcivan