Ghid turistic Bagerhat

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, istorie, monumente

Despre Bagerhat

Initial cunoscut sub numele de “Khalifatabad”, orasul istoric Bagerhat s-a format la nord de Golful Bengal, si apartine districtului Bagerhat, din partea de sud-vest a Bangladesh-ului. Ocupand o suprafata totala de 272,73 km2 si gazduind o populatie formata din 235.848 persoane, orasul a luat nastere in secolul al XV-lea, intemeiat fiind de catre razboinicul turc Khan Jahan Ali (1433 – 1459).

Bagerhat, cel de-al IV-lea mare oras al tarii, reprezinta ultima statie de cale ferata ce porneste din orasul Khulna, situat la doar o distanta de 24 km. Cea mai buna modalitate de a ajunge in capitala Dhaka, este cu ajutorul autobuzului, o astfel de calatorie durand intre 7 h – 8 h, in timp ce o calatorie cu autobuzul in orasul Khulna dureaza nu mai mult de 45 minute, pretul unui bilet fiind de 30 Tk.

Cel mai apropiat aeroport de orasul Bagerhat este cel din Jessore, ce efectueaza zboruri catre si dinspre capitala Dhaka. Aici se poate ajunge si cu ajutorul unei ambarcatiuni, unul dintre cele doua porturi ale tarii – Mongla, aflandu-se chiar in cadrul districtului Bagerhat, la doar 48 km de sudul orasului Khulna.

Planul de amenajare al orasului este dominat de stilul arhitectural islamic, mai exact, ornamentele reprezinta o combinatie intre stilurile arhitecturale mongol si turc. Orasul gazduieste aproximativ 360 de moschei, foarte multe cladiri publice, 4 biblioteci, 2 sali de cinema, un loc de joaca pentru copii, mausolee, cateva poduri, 2 sali de teatru etc. Ceea ce se remarca in partea de sud-vest a orasului, la confluenta raurilor Gange si Brahmaputra, pe o suprafata de aproximativ 50 km2, este “orasul pierdut Bagerhat”, sau “orasul moscheilor”, unde au fost descoperite peste 50 de monumente islamice dupa indepartarea vegetatiei. Acest loc a fost declarat in anul 1983, ca facand parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Monumentele care au fost partial afectate de catre vegetatie sunt impartite in doua zona distincte, separate printr-o distanta de 6,5 km: o zona principala formata din moscheea Shat Gombuj Masjid – cel mai impresionant monument musulman de pe intreg subcontinentul indian si cea mai mare moschee din perioada sultanatului, a carui nume se traduce prin “Moscheea celor 60 de domuri”, desi beneficiaza de 77 de cupole asezate peste sala principala sustinute pe 60 de coloane, moscheea Bibi Begni, moscheea Singra, moscheea Chunakhola, fiecare caracterizat printr-un singur dom etc.; si zona din partea de est, ce inconjoara Mausoleul lui Khan Jahan – un loc de pelerinaj, unde oamenii pot aduce un omagiu celui care si-a dedicat intreaga sa viata construirii acestui oras si a monumentelor pe care le gazduieste, moscheea Reza Kodha (“Moscheea celor 6 Domuri”), moscheea Ronvijoypur – prezinta cea mai mare cupola din tara (11 m latime), renovata de mai multe ori in perioada dintre anii 1960 – 1970, moscheea Zinda Pir etc.

Orasul gazduieste si un muzeu de dimensiuni modeste, infiintat de catre Departamentul de Arheologie Bangladesh in colaborare cu UNESCO, chiar langa moscheea Shat Gombuj Masjid, unde se remarca cele trei colectii ce ofera informatii despre istoria orasului Bagerhat, incluzand si o serie de imagini ale cladirilor istorice importante din Bangladesh, obiecte de ceramica, inscriptii, placi de teracota si caramizi ornamentale.

Top obiective turistice Bagerhat

Moscheea cu Noua Cupole din Bagerhat
Moscheea cu Noua Cupole din Bagerhat

Situata pe malul vestic al lacului Thakurdighi, la doar 500 m distanta de complexul Khan Jahan, „Moscheea cu noua cupole” se numara printre...

Mormantul lui Khan Jahan din Bagerhat
Mormantul lui Khan Jahan din Bagerhat

Mormantul lui Khan Jahan se gaseste pe o movila situata pe malul nordic al lacului Thakurdighi. Thakurdighi este un lac artificial, de forma patrata, creat...

Moscheea Shait Gumbad din Bagerhat
Moscheea Shait Gumbad din Bagerhat

Cel mai renumit obiectiv turistic din Bagerhat si, totodata, cea mai impresionanta moschee din Bangladesh este Moscheea Shait Gumbad (Moscheea cu 60 de...

Moscheea Ronvijoypur din Bagerhat
Moscheea Ronvijoypur din Bagerhat

Un alt obiectiv turistic remarcabil ce nu poate lipsi din itinerariul vostru turistic in Bangladesh este Moscheea Ronvijoypur, recunoscuta ca avand cea...

Bagerhat