Ghid turistic Chittagong

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, cultura, istorie

Despre Chittagong

Cel mai mare port international din Bangladesh se afla in partea sa de sud-est, gazduit fiind de cel de-al II-lea mare oras al tarii – Chittagong. Cuibarit in valea sapata de Raul Karnaphuli, capitala administrativa a diviziunii omonime, Chittagong, mai este cunoscuta si ca “orasul Auliya” (Orasul Sfintilor Musulmani), si a reprezentat vechea poarta catre Golful Bengal, dar si un important port pentru comerciantii Oceanului Indian, fiind conectat cu asa-numitul „Drum al Matasii”, o retea de rute comerciale stabilita intre Asia de Est, Sud si Vest, cu lumea mediteraneana si europeana, dar si cu anumite portiuni din Africa de Nord si Est.

Unul dintre cele mai dezvoltate orase ale lumii, cu peste 6 milioane de locuitori, Chittagong este privit, adesea, si ca o capitala comerciala a Bangladesh-ului, deoarece genereaza 40 % din productia industriala si 80 % din comertul maritim de la nivel national. Reprezinta totodata si casa unora dintre cele mai mari si mai vechi corporatii din tara, dar si centrul comercial si al industriei transportului naval, industriei textile, al produselor farmaceutice, al industriei otelului, petrolului etc., fiind totodata si principala baza navala a Marinei Bangladesh.

Orasul se bucura de cel de-al doilea aeroport popular al tarii, dupa cel din capitala Dhaka, cunoscut ca si „Aeroportul International Shah Amanat”, ce efectueaza zboruri catre si dinspre orasele Dhaka si Sylhet, dar si spre destinatii din Orientul Mijlociu. Singura modalitate de a ajunge in Chittagong cu automobilul, este prin intermediul Autostrazii Dhaka-Chittagong, care este destul de aglomerata si ingusta, beneficiind doar de doua benzi. Transportul in interiorul orasului este similar cu cel din capitala tarii, si aici existand diferite sisteme de autobuze, taxiuri, si in special, traditionalele ricse, costul unei astfel de calatorii variind intre 12 – 15 taka (0.15 – 0.19 $)/km.

Astfel, situat la doar 268 km de Dhaka, Chittagong a devenit, in ultima perioada, una dintre cele mai cautate destinatii turistice ale tarii, unde dealurile sale inverzite, suprafetele intinse de padure, plajele sale nisipoase ce taie rasuflarea si climatul sau tropical musonic, atrag din ce in ce mai multi vizitatori. Dintre principalele atractii turistice ale orasului, se remarca: Plaja Patenga – amplasata la doar 22 km de Chittagong; Altarul lui Bayezid Bostami – un important loc de pelerinaj; Lacul lui Foy – lac artificial creat in anul 1924 chiar langa cel mai inalt deal din aria metrolopolitana a orasului (Dealul Batali), ce se bucura de un parc de distractii; Muzeul Memorial Zia; Muzeul Etnologic; Baitul Falah – cea mai mare moschee din oras; Cimitirul celui de-al II-lea Razboi Mondial – gazduieste mormintele a 755 de soldati care si-au dat viata in perioada dintre anii 1939 – 1945 in aceasta zona; etc.

Cea mai aglomerata parte a orasului este cea din apropierea statiei de tren, dar si la nord de aceasta, la aproximativ 3 km, unde la interserctia bulevardului CDA cu strazile Zakir Hossain si O. R. Nizam se afla centrul clasei de mijloc si a celei superioare, cu o varietate de restaurante de lux, foarte multe centre comerciale, dar si hoteluri nou construite – peste 20 de astfel de structuri de primire cu functiuni de cazare, totul pentru a satisface cerintele turistilor. In ultima perioada, s-au edificat foarte multe case de oaspeti si hoteluri de lux, asa cum este cazul “Hotelului Agradbad”, “Hotelului Well Park Residence”, “Hotelului Harbour View”, “Peninsula Chittagong”, “Hotel Meridian” etc.

Inca din secolul al VII-lea, Chittagong a fost mentionat ca fiind un port maritim de o frumusete mistica, emanand un farmec aparte, acest port plin de viata aflandu-se in contrast puternic cu zonele linistite ce inconjoara orasul.

Top obiective turistice Chittagong

Moscheea Shahi Jama-e-Masjid din Chittagong
Moscheea Shahi Jama-e-Masjid din Chittagong

Daca aveti in plan o vacanta in Bangladesh nu ar trebui sa ratati o vizita in orasul Chittagong, gazda renumitei Moschei Shahi Jama-e-Masjid. Construita...

Moscheea Chandanpura din Chittagong
Moscheea Chandanpura din Chittagong

Situata in nordul orasului Chittagong, Moscheea Chandanpura este una dintre atractiile turistice cele mai importante din aceasta parte a tarii, renumita...

Chittagong