Ghid turistic Cox`s Bazar

Recomandat pentru: plaja, gastronomie, alte atractii

Despre Cox`s Bazar

Cunoscut pentru ca detine cea mai lunga plaja naturala din lume cu peste 125 km, Cox’s Bazar este un mic oras si port de pescuit, amplasat la 150 km distanta de Chittagong, in partea de sud-est a Bangladesh-ului. Intinzandu-se pe o suprafata de 6,85 km2, orasul este marginit in partea de nord si est de raul Bakkhali, la vest de Golful Bengal, iar la sud de Uniunea Jhilwanj. Cunoscut si sub denumirea de “Panowa” (“Floarea Galbena”), orasul a luat nastere in anul 1869 si gazduieste o populatie de 51.918 locuitori.

Comunica cu orasele Dhaka si Chittagong atat prin intermediul transportului aerian, cat si terestru, avand in vedere ca au loc zboruri zilnice in perioada de sezon turistic (lunile octombrie – aprilie) catre aceste destinatii, iar principala statie de autobuz se afla situata la doar cativa km est de centrul orasului, durata unei calatorii spre Chittagong fiind de 4 h, costul acesteia ajungand la 1,5 $/persoana (150 taka). In interiorul orasului, un bun mijloc de transport in comun este cu ajutorul ricselor, unde pretul unei calatorii intre zona hotelurilor si cea Lacului Laldighi, variaza intre 0.19$ (15 taka) – 0.26 $ (20 taka)/persoana.

Avand in vedere ca acesta este unul dintre cele mai frumoase si mai faimoase destinatii turistice ale tarii, principala sursa de venit din Cox’s Bazar este din industria turismului, fiind vizitat in fiecare an de milioane de turisti, atat nationali, cat si internationali. “Capitala turistica a Bangladesh-ului”, orasul se caracterizeaza prin kilometri de nisip auriu, existenta stancilor ce se inalta semet, valurile ce ofera conditii excelente pentru practicarea diferitelor activitati, existenta pagodelor colorate si a fructelor de mare care sunt absolut delicioase.

Principalul punct de atractie al orasului il constituie plaja, cea mai apropiata de oras fiind Plaja Laboni, ideala pentru relaxare, practicarea inotului, surf-ului, scaldatului, ce dispune si de foarte multe magazine de suveniruri. Alte plaje ce pot fi vizitate cu plecare din centrul orasului sunt: Himchari – situata la 12 km de Cox’s Bazar, unde poate fi vazuta o frumoasa cascada, dar si asa-numitele “Dealuri Intrerupte”; Inani – localizata la 32 km distanta, faimoasa pentru nisipul sau auriu; Kalatoli etc.

Orasul pune la dispozitia turistilor si foarte multe magazine, in special in apropiere de zona destinata hotelurilor, articolele realizate din scoica de mare fiind foarte cautate. Pentru cei interesati de obiectele de artizanat, Piata Birmania, reprezinta o buna optiune, de unde se pot achizitiona traditionalele rochii birmaneze. Aici se gasesc si cateva magazine ce vand bijuterii din perle, dar si cateva produse de infrumusetare locale (bazate pe lemn de santal), articole de imbracaminte realizate manual, lenjerii de pat etc. Pestele uscat reprezinat o delicatesa bogata in proteine, putand fi cumparat de la piata principala a orasului, sau de la magazinele din zona structurilor de primire cu functiuni de cazare.

De aici pot fi organizate si o serie de excursii catre Ramu, un satuc amplasat la doar 10 km de Cox’s Bazar, faimos pentru templele budiste vechi pe care le gazduieste, dar si pentru obiectele de artizanat si trabucurile de casa; orasul Tefnak – situat la 85 km de capitala turistica a tarii, chiar la capatul plajei din Cox’s Bazar; insulele Sonadia si Maheshkhali, cuibarite in apele linistite ale Golfului Bengal; insula St. Martin – singura insula de corali din Bangladesh, casa a catorva specii pe cale de disparitie de broasca testoasa etc.

Cox`s Bazar