Ghid turistic Rajshahi

Recomandat pentru: atractii inedite, istorie, alte atractii

Despre Rajshahi

Una dintre cele sapte metropole ale Bangladesh-ului, orasul Rajshahi, situat pe malul de nord al raului Padma, in partea de vest a tarii, cunoscut adesea si sub numele de “Orasul Matasii” sau “Orasul Educatiei”, se bucura de o populatie formata din 853.000 persoane raspandita de-a lungul unei suprafete de 96,68 km2.

In perioada medievala orasul era cunoscut ca si “Rampur Boalia”, iar conform unei inscriptii gravata pe mausoleul lui Hazrat Shah Makdhum, Rajshahi dateaza inca din secolul al XVII-lea (anul 1634). Orasul a capatat importanta odata cu transferul sediului administrativ al districtului Rajshahi de la Natore de catre Compania Est Indiana in anul 1825, pentru a facilita accesul dintre Calcutta si raurile Hoogly, Bhairab si Padma, pentru ca in anul 1878 sa devina unul dintre primele municipalitati ale tarii.

In prezent, Rajshahi este unul dintre cele mai importante centre industriale si educationale din Bangladesh. In afara de produsele agricole obisnuite ale tarii, asa cum este orezul, cartoful, lintea si graul, conditiile climatice (clima tropical-musonica) ale orasul ofera si posibilitatea de a cultiva pepene verde, mango si trestie de zahar. Orasul este faimos si pentru bine-cunoscuta “matase Rajshahi”, care este mult mai ieftina decat in oricare alta parte a tarii, dar reprezinta si casa a unui numar mare de fabrici de textile, industrii de zahar si a conservelor de fructe de mango.

Este conectat cu restul tarii printr-o retea de drumuri, o calatorie catre capitala durand intre 4 h – 5 h, iar o serie de firme de autobuz circula din si spre orasul Dhaka, prin intermediul orasului Natore, unele astfel de autovehicule fiind echipate chiar si cu aer conditionat. Orasul gazduieste si sediul zonei de vest a Cailor Ferate Bangladesh, trei trenuri inter-city circuland regulat intre Dhaka si Rajshahi, existand totodata si alte trenuri ce pleaca de aici spre Khulna sau alte orase importante ale tarii. Principalul aeroport ce serveste orasul Rajshahi – “Aeroportul Shah Makhdum” dispune de o singura pista si efectueaza zboruri regulate catre capitala Dhaka si orasul Saidpur.

Orasul este faimos pentru dulciurile sale, ce nu pot fi gasite in alta parte a tarii, dintre care se remarca preparate precum: “Roshkodom”, “Khaja”, “Raghobshahi” si “Kachagolla”. Acesta reprezinta si casa unuia dintre cele mai vechi muzee ale subcontinentului indian – “Muzeul Varendra”, infiintat in anul 1910, renumit pentru sculpturile sale locale, dar si pentru cele peste 22.000 de carti si jurnale si aproximativ 6000 de manuscrise in limbile bengaleza, sanscrita, araba si persana, pe care le gazduieste in biblioteca sa. Alte obiective turistice de care se mandreste orasul Rajshahi sunt: Mausoleul lui Hazrat Shah Makhdum – dedicat primului predicator al religiei islamice din regiune, despre care se spune ca a ajuns in oras, calatorind de-a lungul raului Padma calare pe un crocodil; Moscheea Bagha; Ghoramara – cea mai veche parte a orasului, alcatuita din cladiri construite acum 70 – 100 ani; Universitatea Rajshahi – amplasata la doar cativa km de centrul orasului; Palatul Puthia; Parcul tematic Shahid Zia, special creat pentru copii; Parcul Central Shahid Qumruzzaman, ce dispune si de o gradina zoologica; Parcul Capitanul Monsur Ali etc.

Fiind foarte cunoscut pentru fabricile sale de matase, cele mai bune din intreaga tara, motiv pentru care a fost si denumit “Orasul matasii”, Rajshahi pune la dispozitia vizitatorilor sai o serie de magazine cu imbracaminte la moda, atat traditionale, cat si caracteristice stilului vestic: “Shaheb Bazaar” – cunoscut ca si punctul zero al orasului, deoarece este centrul acestuia; “Rani Bazaar”; “Index Plaza”; “Iota Style Zone”; “RDA Market”; “Railway Shopping Plaza” etc.

Rajshahi