Ghid turistic Sylhet

Recomandat pentru: situri religioase, istorie, monumente

Despre Sylhet

Cuibarit intre dealurile Khasia si Jaintia in partea de nord, si dealul Tripura la sud, inconjurat de plantatiile pitoresti de ceai si luxuriantele paduri tropicale, orasul Sylhet reprezinta unul dintre cele mai mari centre urbane din Bangladesh, si una dintre cele mai populare atractii turistice ale acestei tari. Descris adesea ca si “Orasul Sfintilor”, datorita lui Shah Jalal, cel care a adus islamul in regiunea Bengal in perioada secolului al XIV-lea, Sylhet a fost declarat metropola in luna martie a anului 2009, si gazduieste in prezent o populatie de aproximativ 500.000 de persoane.

Situat in partea de nord-est a tarii, in valea formata de raurile Surma si Kushiara, orasul Sylhet nu este cunoscut numai pentru ca beneficiaza de cele mai mari 3 gradini de ceai din lume, din punct de vedere al productiei si al dimensiunilor, ci si pentru ca este unul dintre cele mai bogate centre urbane din Bangladesh, datorita noilor investitii in domeniul hotelier, a construirii unor centre comerciale si a unor vile luxuoase, in principal, cu capital investit de catre emigrantii care locuiesc in Marea Britanie.

Orasul este servit de cel de-al III-lea mare aeroport al tarii – Aeroportul International Osmani, amplasat in partea sa de nord, ce efectueaza curse regulate spre si dinspre Londra, Abu Dhabi, Dubai, dar si Dhaka. Exista si cateva autostrazi si linii de cale ferata ce leaga Sylhet de orase precum Chittagong, Dhaka si Comilla. Principalul mijloc de transport folosit in interiorul limitelor orasului este cu ajutorul ricselor (peste 80.000 de astfel de trasuri circula zilnic), autobuzelor (pretul unei calatorii variaza intre 4 – 15 Tk), microbuzelor si taxi-urilor.

Este caracterizat printr-un climat subtropical umed si beneficiaza de o temperatura medie anuala de 240 C. Pe langa plantatiile de ceai din cadrul districtului Sylhet (peste 150 de astfel de gradini ), care pot fi o experienta de neuitat, imprejurimile orasului ofera mult mai multe atractii turistice, printre care si: “Altarul lui Hazrat Shah Jalal” – cel mai important punct de atractie istoric al orasului, care chiar si dupa 600 de ani de moartea celui care a adus religia islamica in aceasta regiune, este vizitat, anual, de mii de pelerini; “Castelul Regelui Gour Govinda”; “Sri Mangal” – situat la aproximativ 80 km de Sylhet, acest oras este cunoscut ca si “capitala ceaiului” din Bangladesh; “Templul lui Sri Chaitannya Dev” – amplasat la 45 km de sud-estul orasului, venerat ca fiind casa celebrului Sfant Vaishnava; “Cascada de la Madhabkunda”; „Chatak” – la doar 35 km de nord-vestul orasului, se afla sediu Fabricii de Ciment Assam Bengal, famos fiind pentru gradina sa de portocali; „Tilagor”; etc.

Majoritatea obiectivelor turistice ale orasului pot fi vizitate doar in timpul zilei, deoarece Sylhet nu beneficiaza de viata de nopate, desi unele baruri sunt deschise si la miezul noptii doar in marile hoteluri, iar consumarea alcoolului este interzisa in spatiul public. Sylhet este renumit si pentru gama sa variata de produse de artizanat, asa cum sunt articolele realizate din trestie de zahar (scaune, mese, tavi pentru ceai, vase pentru flori, genti etc.) si pune la dipozitia vizitatorilor o serie de mall-uri si bazare: „Zindabazar” – un adevarat paradis al cumpaturilor, ce gazduieste cele mai mari magazine din oras; „Lamabazar” – locul unde se gasesc cele mai multe produse textile realizate manual; „Millennium”; „London Mansion”; „Al Hamra”; „Westex” etc.

O caracteristica interesanta a acestei regiuni o reprezinta si asa-numitele triburi „Tipperas”, „Monipuris”, „Khasis” si „Garos” care inca mai convetuiesc asa cum o faceau si stramosii acestora, avand locuintele pe dealurile ce inconjoara orasul, practicand ritualuri vechi, respectand traditiile si obiceiurile. In timpul unor sarbatori precum „Rash Leela” si „Dolijatra”, se obisnuieste ca fetele tinere sa se imbrace in haine colorate si sa invite la dans baietii alesi dupa placul acestora. Se remarca aici si dansul membrilor tribului „Monipuris”, inspirat din povestile de dragoste din mitologia antica.

Top obiective turistice Sylhet

Mormantul Hazrat Shal Jalal din Sylhet
Mormantul Hazrat Shal Jalal din Sylhet

Mormantul lui Hazrat Shal Jalal este cea mai renumita constructie istorica din Sylhet. Are o vechime de sase secole si este un loc de pelerinaj pentru...

Sylhet