Ghid turistic Barbados

Despre Barbados

Localizata in Antilele Mici, in nordul Oceanului Atlantic si la est de Marea Caraibilor, Barbados se intinde pe o suprafata de 431 km² si se situeaza in topul preferintelor turistilor care aleg sa-si petreaca vacanta in Insulele Caraibe. Cu o populatie de aproape 300.000 locuitori, insula este una dintre cele mai aglomerate din lume, cu o densitate de 660 loc./km².

Primii europeni care au debarcat in aceasta parte a lumii au fost spaniolii, in secolul XIV, urmati, un secol mai tarziu, de portughezi. Prezenta acestora nu a lasat urme semnificative in cultura si traditia localnicilor, pentru ca cei care si-au legat decisiv numele de insula au fost englezii, care s-au instalat aici in anul 1624, transformand insula in colonie britanica. In anul 1966, Barbados isi declara independenta, alegand sa recunoasca in continuare autoritatea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca sef al statului. Astazi, Barbados functioneaza ca o monarhie constitutionala, dupa modelul britanic, unde puterea legislativa apartine Parlamentului bicameral, compus din Senat si guvernatorul general. Puterea executiva este exercitata de guvernatorul general care il numeste pe primul ministru. Sub aspect administrativ, insula este impartita in 11 „parohii”, plus capitala, iar limba oficiala este engleza.

Denumita de multe ori „Mica Anglie”, datorita pastrarii unor obiceiuri specific englezesti, precum jocul de cricket sau intalnirile la ceaiul de dupa amiaza, Barbados a fost de-a lungul stapanirii britanice destinatia de vacanta preferata a aristocratiei engleze, motiv pentru care si acum multe dintre hoteluri, restaurante si cafenele pastreaza aerul rafinat al fostilor colonisti.

Actualmente, Barbados se situeaza in topul celor mai industrializate tari ale lumii, cu o economie bazata de-a lungul timpului pe de plantatiile de zahar, (aproape 40% din surpafata tarii), pentru ca in ultimele decenii turismul sa devina o importanta sursa de venit, in timp ce sectorul serviciilor este unul dintre cele mai moderne si extinse, avand in vedere ca insula ocupa unul dintre primele locuri din lume in ce priveste accesul la educatie si servicii sociale.

Inzestrata cu un relief deosebit, cu regiuni muntoase de altitudini reduse, unde cel mai inalt varf, Mount Hillaby, atinge doar 340 m, insula, de forma triunghiulara, este traversata in regiunile nordice de zone deluroase ce scad treptat spre regiunile sudice, in timp ce zona de coasta este insotita de recife coraligene, iar cea estica este destinatia ideala a practicantilor de sporturi acvatice. De altfel, pe coasta Atlanticului se gasesc unele dintre cele mai frumoase plaje, printre favoritele turistilor se numara Bathsheba, in timp ce edificiile istorice si naturale nu sunt de neglijat. Astfel, impresionanta Gradina Botanica Andromeda sau Rezervatia Naturala Barbados, precum si Parcul National Farley Hill sunt doar cateva dintre locurile ce nu pot lipsi din itinerariul vostru de vacanta.

Cunoscuta si sub denumirea de „Riviera Indiilor de Vest” datorita intinselor plaje acoperite cu nisip stralucitor unde au fost amenajate statiuni turistice de lux, Barbados este traversata de doua anotimpuri, dintre care cel ploios dureaza din iunie pana in noiembrie, in timp ce sezonul uscat debuteaza in decembrie si dureaza pana in mai, cand se inregistreaza temperaturi de 31°C. Fauna insulei nu este foate diversa, dar este recunoscuta pentru speciile rare de testoase.

Capitala si cel mai mare oras al tarii, Bridgetown, se gasete in sud-vestul insulei, intr-un peisaj natural deosebit, format de Golful Carlisle. Este unul dintre cele mai aglomerate zone urbane, aici fiind concentrata aproape jumatate din populatia insulei. Bridgetown este cel mai reprezentativ centru economic al tarii si un important punct de comunicatii aeriene si navale. Aici functioneaza principalul port de intrare in Antile al ambarcatiunilor sosite din Europa. Capitala este si gazda unor renumite institutii de invatamant si centre culturale, dar si a numeroase muzee si galerii de arta. Edificiile istorice sunt cu totul impresionate, iar printre cele mai importante se numara fortul St. Anne, construit la inceputul secolului XVII, Catedrala St. Michael sau statuia Amiralului Nelson ce dateaza de la 1813. Pe coasta nord-vestica, orasul Speighstown este de departe destinatia favorita a iubitorilor de frumos si traditii locale. Orasul imbina intr-o armonie perfecta constructiile istorice cu cladirile moderne, iar pata de culoare o reprezinta pietele, magazinele si resturantele. Si daca tot ati ajuns pe coasta vestica, nu ratati o vizita in micul oras Holetown, un loc incarcat de istorie si gazda celei mai vechi biserici din tara, Parohia St. James, construita in anul 1628.

Barbados este unul dintre acele locuri care iti dau senzatia ca se afla intr-o continua sarbatoare, cu o viata de noapte foarte vibranta, cu o lista interminabila de concerte si spectacole, cu o multitudine de baruri, restaurante si cluburi de noapte, ceea ce o face o destinatie ideala, fie ca alegeti sa va petreceti vacanta alaturi de prieteni sau sunteti in luna de miere pe plajele acoperite cu nisip alb-stralucitor, dar si un loc de relaxare daca doriti mai multa intimitate si, in aceeasi masura, un adevarat paradis daca va numarati printre pasionatii de surfing, snorkelling sau scuba-diving.