Despre Belarus
Belarus (Republica Belarus) este situata in Europa de Est, la cumpana apelor marilor Baltica si Negre. Suprafata este de 207.595 kmp si populatia a atins 10 milioane de locuitori. Forma de guvernamant este republica prezidentiala. Se invecineaza cu Lituania, Letonia in nord, Rusia in nord-est, Ucraina in sud, Polonia in vest. Avand numele istoric Rutenia Alba, numele actual a fost adoptat cand tara a devenit independenta de URSS.
Chiar daca toti bielorusii au o identitate si o limba comuna, suveranitatea politica nu a existat anterior. Teritoriul, care in prezent se numeste Belarus, a suferit divizari repetate si s-a aflat sub diverse stapaniri. In consecinta, istoria sa este impletita cu cea a vecinilor. In perioada medievala, regiunea a fost condusa de lituanieni si de polonezi. Dupa cea de-a treia impartire a Poloniei, Belarus a ajuns sub conducerea Rusiei. Dupa Primul Razboi Mondial, partea de Vest a fost anexata Poloniei, iar cea de est Uniunii Sovietice. Dupa al Doilea Razboi Mondial, rusii au largit teritoriul numit Republica Sovietica Socialista Bielorusa, prin anexarea unor teritorii din Polonia. Multe zone au fost afectate de catastrofa de la Cernobal (1986), oamenii fiind fortati evacueze regiunea lovita de catastrofa nucleara. Belarus si-a declarat independenta in 1991, iar apoi s-a alaturat Comunitatii Statelor Independente, la data de 27 iulie 1991, cand are loc si sarbatoarea nationala a acestei tari.
In ceea ce priveste religia, 80% sunt ortodocsi, 15% romano–catolici, iar restul apartin altor religii. Populatia este majoritar bielorusa, cu minoritati rusesti si ucrainene. Limbile oficiale sunt belarusa si rusa.
Industria turismului s-a indreptat spre agroturism, datorita avantajelor naturale pe care acesta tara le detine: campii largi, sate pitoresti, castele si manastiri antice, paduri dese si sute de lacuri ce ii asteapta pe iubitorii de natura, cultura si sporturi. Pentru turistii straini (altii decat cei din spatiu ex-sovietic), Belarus ramane in parte o necunoscuta, obiectivele turistice de un real interes fiind mai greu accesibile din cauza infrastructurii turistice neadecvate. Un alt motiv al retinerii, este oferit de faptul ca Belarus a fost tara cea mai afectata de catastrofa de la Cernobal (1986), centrala aflandu-se la 12 km de granita.
Belarus are o clima cu ierni aspre, temperaturile in ianuarie sunt intre –8°C si -2°C, si veri racoroase si umede, cu o temperatura intre 15°C si 20°C. In partea de nord–vest, ninsorile sunt mai abundente. In perioada cea mai calda a anului, au loc cele mai bogate precipitatii.
Trebuie sa stiti ca in Belarus exista urmatoarele zile libere si sarbatori, dupa cum urmeaza : 1 ianuarie – Anul Nou, 7 ianuarie – Craciunul Ortodox pe stil vechi, 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, 15 martie – Ziua Constitutiei (1994), aprilie / mai – Pastele Ortodox si cel Catolic, aprilie / mai – Rasunita (a noua zi dupa Paste), 1 mai – Ziua Internationala a Muncii, 9 mai – Ziua Victoriei si Ziua Mamei, 27 iulie – Ziua Independentei (1990), 2 noiembrie (Sarbatoarea Eroilor), 25 decembrie (Craciunul Catolic).
In ceea ce priveste transportul, trenurile si autocarele leaga Brest de Varsovia, Praga, Kiev, iar Hrodna de Varsovia si Vilnius. Capitala Minsk si Brest sunt importante noduri feroviare. Despre cazarea in Belarus, se poate spune ca hotelurile construite in perioada comunista sunt prezente in mai toate orasele si au preturi diferite pentru straini. Cazarile la particulari sunt o solutie, pretul unei camere fiind de aproximativ 10 euro/noapte.
Principalele localitati, in afara de Minsk, sunt Gomel, Moghilev si Vitebsk. Principalele zone sau obiective turistice sunt situate in capitala tarii, apoi orasele Grodno (catedrala Fernoy, biserica manastirii bernardine, bisericile poloneza si rusa), Homiel (palatul Rumiantev, secolul al XVIII-lea si al XIX-lea), Vicebsk si mai ales Brest, locul semnarii pacii dintre Rusia sovietica si Germania.
Belarus va poate prezenta o istorie unica si un patrimoniu cultural foarte bogat, cu sute de monumente ce dateaza din secolul al XII-lea. Desi majoritatea castelelor se gasesc in ruine, cateva dintre acestea au fost conservate. Este de retinut faptul ca Belarus are patru situri incluse in Patrimoniu Universal, doua dintre ele fiind impartite in tarile vecine. Cele patru sunt: Complexul Catelului Mir; Castelul Niasvizh; Belovezhskaya Pushcha (impartita cu Polonia); Arcul Struve Geodetic (impartit cu Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Moldova, Rusia, Suedia si Ucraina).
Brest este celebru datorita Tratatului Brest – Litovsk, semnat aici in 1918 intre Rusia (Lenin) si Germania, prin care deveneau independente Polonia, tarile baltice si Belarus. Intre cele doua razboaie mondiale, orasul a apartinut Poloniei. Fortareata din Brest, din care se mai pastreaza intacta doar Poarta de Nord, a fost construita la inceputul secolul al XIX-lea, dupa atacul lui Napoleon (1812). Incinta sa, aparata de ziduri de 15 m grosime, a fost distrusa in timpul asediului de sase saptamani la care a rezistat in vara anului 1914. In prezent este muzeu.
Grodno este o alcauit din constructii baroce din secolul al XVII-lea. Orasul Vitebsk este un oras plin de istorie si de mister. Aici veti gasi o versiune mai mica a Muzeului Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Tot aici puteti vizita Gradina Zoologica. Domurile in forma de ceapa ale bisericilor ortodoxe rusesti stapaneste peisajul pe intreg parcursul tarii, insa mai ales in Logoysk, Krasnoe si Molodechno. Satul Zhirovitsa, ce se afla la 190 km de Minsk, este renumit pentru frumoasa manastire a Adormirii Maicii Domnului din secolul al XV-lea.
Cimitirul evreiesc se afla in micul oras Mir, la 120 km de Minsk. Tot aici puteti vizita si castelul din secolul al XV-lea. Unul din cele mai atragatoare palate din tara este fosta resedinta a familiei Radzivill. Constructia este inconjurata de un parc si numeroase lacuri si gradini, bine elaborate. La mica distanta se gaseste biserica catolica ce apartine arhitectului italian din secolul al XVI-lea, Bernardoni. Orasul slav Polotsk era centrul crestinismului in timpului primului stat rus. Acesta este cel mai vechi oras din Belarus, intemeiat in 862. Biserica Sf. Sofia din secolul al XI-lea este cel mai bun exemplu a arhitecturii din acea perioada.
Pinsk este al doilea oras ca marime din regiunea Brest si se afla la 300 km sud de Minsk. Aici se gasesc numeroase monumente istorice, arhitectutale si culturale. Orasul si zona din imprejur este renumita pentru frumusetea naturii. Grodno este considerat ca fiind al cincilea oras ca marime iar aici principalele atractii sunt centrul istoric, biserica Lalozh si vechiul castel, ambele din secolul al XI-lea. Raubichi este un sat pitoresc ce se afla la aproximativ 2 km de capitala. Are un muzeu etnografic foarte interesant, plasat in interiorul unei biserici scoase din uz.
Peisajul din jurul Brest pare neatins de timp (copaci vechi de 500 de ani, bizoni salbatici). Parcul National Belovezhskaya are 60 de specii de animale si 900 de specii de plante. Muzeul de Arhitectura Folclorica Dudutki se gaseste la 40 km de capitala si este singurul muzeu privat din Belarus care expune obiecte de mestesugarit si obiceiuri traditionale.
In calitate de turist, trebuie sa stiti ca in Belarus are loc si o serie de festivaluri, pe parcursul anului. Guvernul bielorus sponsorizeaza numeroase festivaluri culturale anuale dupa cum urmeaza: Slavianski Bazaar in Vitebsk, Primavara la Minsk, Intalnire de Teatru Slavona, Festivalul International de Jazz, Festivalul National al Recoltei, Arta pentru copii si tineri, Muzele din Niesvizh, Castelul Mir si Festivalul National de cantec si poezie bielorusa. Diverse sarbatori de stat sunt ocazia perfecta pentru numeroase spectacole, cum ar fi focuri de artificii sau parade militare. Cele mai multe festivaluri au loc la Minsk si Vitebsk.
Ambasada Belarus in Romania are urmatoarea adresa: str. Kiseleff, nr. 55; telefon: + 40212233510; email: ambasada.belarus@vipnet.ro.