Cum se ajunge in Belarus

Calatoria cu avionul in Belarus

In Romania nu sunt inca companii aeriene care sa ofere curse directe pana in Belarus iar turistii care vor sa calatoreasca spre aceasta destinatie pot lua avionul cu decolare de la Aeroportul International Otopeni cu escala la Aeroporturile din Praga, Varsovia sau Kiev, in functie de compania pe care o alegeti. De aici aveti zbor direct cu aterizare la Aeroportul International Minsk. Din capitala tarii puteti sa calatoriti cu trenul sau autobuzele pana la destinatia aleasa.

Pretul tichetului de zbor variaza intre 150 si 300 de euro de persoana, in functie de mai multe aspecte: data anticipata de rezervare, disponibilitatea biletelor, compania aeriana pentru care optati, conditiile speciale ale acesteia, escala pe care o faceti, clasa la care zburati (Low Cost sau Business) si daca alegeti sa achizitionati un tichet de avion dus intors, beneficiind astfel de o reducere substantiala de aproape jumatate din pretul actual al acestuia. Biletele au incluse toate taxele de aeroport.

Calatoria cu trenul in Belarus

In cazul in care optati sa mergeti pe cale feroviara pana in Belarus, puteti lua trenul cu plecare la ora 6 dimineata de la Gara de Nord din Bucuresti si care ajunge la Kiev a doua zi la ora 8 dimineata. De aici va trebui sa luati un alt tren cu capat de linie la gara din Minsk. Calatoria din Bucuresti pana in capitala tarii va dura aproximativ o zi si jumatate, in functie de cat de mult timp sunteti retinuti la vama.

Pretul tichetului de calatorie din capitala Romaniei pana la Kiev variaza intre 100 si 150 de euro de persoana, in functie de mai multe aspecte: data anticipata de rezervare, daca sunteti student sau pensionar, clasa la care mergeti si daca optati pentru un tichet de tren dus intors, beneficiind astfel de reduceri. Costul biletului de calatorie de la Kiev la Minsk, variaza intre 70 si 100 de euro de persoana.

Calatoria cu autoturismul in Belarus

Persoanele care vor sa calatoreasca cu propriul mijloc de transport sau cu autocarele din Romania care fac saptamanal curse spre aceasta destinatie, trebuie mai intai sa se intereseze care este cel mai bun traseu de parcurs. Distanta dintre Bucuresti pana la Minsk este de aproximativ 1350 de kilometri in functie de traseul rutier pe care il urmati si timpul de parcurgere este de 20 de ore, depinzand de cat de mult sunteti retinuti la vama si de cat de dese sunt opririle pe care le faceti.

In general, soferii care fac acest traseu frecvent aleg sa parcurga ruta: Bucuresti – Bacau – Piatra Neamt – Suceava – Chernivtsi – Ternopil – Luts’k – Kovel – Baranavichy – Minsk. Din capitala tarii veti fi directionati cu ajutorul indicatoarelor rutiere, spre destinatia aleasa.

Pentru a putea calatori in Belarus, aveti nevoie de pasaport si de invitatie. Aceasta vi se va da de la hotelul unde va cazati pe parcursul sederii in tara. Cu invitatia va trebui sa mergeti la Ambasada Belarus din capitala Romaniei, pentru a vi se aproba viza de calatorie. Persoanele care au pasapoarte diplomatice sau de serviciu nu mai au nevoie de viza. Termenul de sedere in Belarus nu poate fi mai mare de 90 de zile intr-un an. Persoanele care vor sa stea mai mult in aceasta tara, trebuie sa faca o cerere cu doua saptamani inainte la Ambasada Romaniei din Minsk. De asemenea, turistii trebuie sa prezinte la vama invitatia, rezervarea de la hotelul in care urmeaza sa se cazeze, biletele de calatorie, voucherele, asigurarea de sanatate si Cartea Verde. La frontiera vi se va da sa completati o Carte de Migratie care vi se pune la dispozitie gratuit. Aceasta contine informatii despre turisti si trebuie predata la iesirea din tara. In cazul in care calatoriti cu animale de companie, trebuie sa prezentati la vama pasaportul acestora si carnetul de sanatate. In aceasta tara este strict interzisa detinerea si folosirea detectoarelor radar, fiind considerata o infractiune. De asemenea, nu este permis sa conduceti pe autostrada masini murdare.

Cand intrati in Belarus nu uitati sa va achizitionati vigneta, altfel riscati sa primiti amenzi in urma unui control de rutina. Politia rutiera de aici obisnuieste sa opreasca toate autovehiculele care prezinta numere de inmatriculare straine. De asemenea, purtarea centurii de siguranta este obligatorie atat de catre pasagerii de pe scaunul din fata, cat si a celor de pe bancheta din spate. Copiii cu varsta de pana la 12 ani nu au voie sa stea in fata si nici pe atasul motocicletelor. In masina trebuie sa prezentati trusa de prim ajutor, triunghiul si vesta reflectorizanta, stingatorul de incendii, precum si roata de rezerva. Nu parcati in zone interzise, altfel riscati sa va fie ridicata masina. Depasirea limitei de viteza este sanctionata aspru, in localitati nu se claxoneaza si luminile de intalnire sunt obligatorii ziua, in conditii de vizibilitate redusa. In cazul in care calatoriti pe timp de iarna, nu uitati sa va echipati anvelopele cu lanturi de zapada, pentru a nu lua nici amenzi si pentru a nu ramane nici inzapeziti. In Belarus este interzisa scoaterea din tara a sumelor in valuta mai mari de 10.000 de dolari. Condusul sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor este strict interzisa, valoarea maxima admisa de alcool in sange fiind de 0,049%. In cazul in care calatoriti cu motocicleta, casca de protectie este obligatorie.