Ghid turistic Mogilev

Despre Mogilev

Unul dintre cele mai mari si mai frumoase orase ale Belarusului este Mogilev. Se afla in estul tarii, la aproximativ 76 de kilometri de granita cu Rusia. Conform ultimelor statistici, aici locuiesc aproximativ 360.000 de oameni, ceea ce plaseaza localitatea pe locul al treilea din acest punct de vedere. Mogilev este capitala regiunii cu acelasi nume.

Orasul a fost fondat in secolul al XI-lea, in anul 1267, iar secolul al XIV-lea a primit numele de Mohylew sau Mogilew. Localitatea a inflorit frumos datorita rutelor importante care treceau pe aici dinspre est spre vest si dinspre nord spre sud. In anul 1577, regele Stefan Batory i-a conferit titlul de oras, ceea ce a insemnat un mare pas inainte. Dupa ce polonezii au venit insa aici, pentru prima data, orasul a ajuns in mainile acestora. Mai tarziu, in timpul Primului Razboi Mondial, intre anii 1915 si 1917, inima imperiului rus si-a gasit casa in Mogilev, iar tarul Nicolae al II-lea si-a petrecut o buna perioada din viata in acest frumos oras.

Mogilev nu a scapat nici de ocupatia germana, trecand si in mainile nazistilor, pentru o scurta perioada de timp. Pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial, ca in multe dintre alte orase, in Mogilev a trait un numar mare de evrei: aproximativ 21.500. De cand Belarus si-a recuperat independenta in anul 1991, orasul are din nou statutul important ce i se cuvine.

Din punct de vedere economic, orasul Mogilev sau Mahylow cum este cunoscut printre localnici, este unul dintre centrele economice si industriale principale din Belarus. Dupa ultimul razboi mondial, au fost construite mai multe uzine metalurgice in care se lucra cu otel, ceea ce a atras numeroase locuri noi de munca. De asemenea, aici exista si astazi cateva fabrici importante de masini sau tractoare. Nici portul nu lipseste ca si facilitate industriala, cel existent avand importanta sa pentru economia tarii, foarte mare si frumos, amplasat pe Nipru.

Cel mai important punct turistic ce ar trebui sa fie pe lista oricui este Primaria care dateaza din secolul al XVII-lea, o constructie uluitoare. Turnul inalt si frumos al primariei a suferit avarii serioase in timpul Marelui Razboi Nordic si in timpul Marelui Razboi Patriotic, iar o parte din el a fost daramata in anul 1957. Cladirea primariei a fost renovata in anul 2008. Un alt loc pe care trebuie sa-l vizitati este Catedrala Sfantul Stanislaw, sustinuta de sase coloane, intocmai ca la cladirile greceste. A fost construita intr-un stil baroc superb, intre anii 1738 – 1752 si se distinge prin picturile sale murale. Astazi, catedrala este inclusa in patrimoniul UNESCO. De asemenea, printre obiectivele turistice, mai putem mentiona palatul archiepiscopal, ce dateaza din anul 1780, dar si un teatru enorm realizat in stil neo-renascentist.

Strazile din Mogilev va vor purta pasii prin istoria orasului si veti avea ocazia sa faceti poze superbe. Va puteti odihni intr-unul dintre minunatele parcuri ori puteti merge la cumparaturi de suveniruri pentru cei dragi de acasa, intr-unul din buticurile numeroase din oras. Orice ati decide sa faceti, Mogilev este o destinatie superba si inedita pentru vacanta!

Mogilev