Ghid turistic Spa

Spa

Recomandat pentru: formula 1, schi, drumetii, castel, golf, izvoare termale, spa

Despre Spa

Spa este un oras situat in regiunea Valonia, Belgia. Orasul se afla in apropiere de granita cu Germania, fiind o cunoscuta statiune turistica a muntilor Ardeni (una dintre cele mai cunoscute statiuni balneare din Europa). Izvoarele sale minerale sunt cunoscute inca din vremea romanilor, fiind mentionate in scrierile lui Plinius.

In Evul Mediu, regiunea s-a dezvoltat, in principal, datorita exploatarii zacamintelor de fier si a dezvoltarii industriei siderurgice.

Dezvoltarea infrastructurii a facut posibila cunoasterea si utilizarea proprietatilor curative ale apelor termale, localitatea devenind din ce in ce mai frecventata, elita Europei facandu-si sejururile aici, iar in urma vizitei regelui Carol al II lea al Angliei si a Tarului Rusiei, Petru cel Mare, Spa a devenit locul privilegiat de intalnire al nobilimii. In aceasta perioada localitatea a fost numita "Cafeneaua Europei".

Ca turist in acest oras puteti vizita Cazinoul - mostenitorul celui mai vechi cazinou din lume, fondat in 1763; puteti merge la Les Thermes de Spa - recent renovat, cu piscine cu apa fierbinte, un loc ce va va oferi un binemeritat moment de relaxare (apa provine direct din izvorul Clementine si este bogata in minerale naturale ce ajuta la curatarea pielii); vizitand Galeria Leopold al II lea, veti putea vedea o galerie tipica secolului al XIX-lea, cu doua pavilioane conectate intre ele, sustinute de coloane metalice bogat decorate cu incrustatii de lemn si luminate cu lampi de gaz; nu in ultimul rand puteti vizita Muzeul Laundry – un muzeu neobisnuit care include 25 camere, in care este evocata istoria spalatului, din antichitate pana in prezent (veti vedea masini de spalat vechi ce inca functioneaza, reconstituirea unei spalatorii si istoria sapunului).

Turismul este principala activitate economica a localitatii, in statiune existand 16 hoteluri, 30 case de oaspeti, 10 pensiuni, un camping, 45 restaurante si 15 cafenele, (unde gasiti preparate din bucataria belgiana si internationala), baruri si braserii. Centrul statiunii dispune de o zona comerciala cu aproximativ 200 de magazine.

Spa este situat in apropierea autostrazilor A 27 si A26. Bruxelles, Bonn si Luxemburg sunt situate la maxim 150 km, iar Liege, Aachen si Maastricht sunt la mai putin de 50 km. Doua gari deservesc localitatea, legaturile feroviare fiind catre si dinspre localitatea Verviers. Orasul este deservit de linii de autobuz si dispune si de un funicular ce asigura legatura dintre centrul orasului si terme. Spa detine si un aerodrom de mici dimensiuni.

Spa