Ghid turistic Tournai

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, puncte de interes, atractii inedite, cladiri istorice, cultura, istorie

Despre Tournai

Tournai este un oras situat la 85 km sud-vest de Bruxelles, pe raul Escaut, provincia Hainaut. Impreuna cu Tongeren, Tournai a avut un rol important in istoria culturala a tarii.

Pietrele din Tournai dateaza din Carbonifer, acestea fiind de fapt calcare inchise si lucioase, folosite in special in epoca romanica pentru sculpturi, insa fiind destul de grele au fost utilizate si pentru pavaje si borduri. Acest calcar mai este numit si "marmura de Tournai", desi geologic este inexact.

Tournai este considerat unul dintre cele mai importante situri culturale din Belgia. Catedrala in stil mixt romanico-gotic, Notre Dame de Tournai, si turnul clopotnita, cele mai vechi din Belgia, au fost desemnate Patrimoniu UNESCO. In interiorul catedralei, o racla frumos ornata, din secolul al XII-lea, sta marturie a bogatiei orasului din Evul Mediu.

Alte locuri de interes sunt Podul Scheldt, datand din secolul al XIII-lea, piata principala Grande Place, portile Orasului Vechi (considerate depozite istorice) si o varietate de muzee.

Pe strada Barre-St-Brice sunt doua dintre cele mai vechi case particulare din Europa, datand din anii 1175-1200, construite in stil romanic, iar pe strada Iezuitilor veti putea vedea o casa in stil gotic din secolul al XIII-lea.

Iubitorii de arta, vor petrece timp placut la Muzeul Artelor Fine, admirand numeroase picturi si sculpturi, din timpuri stravechi pana in zilele noastre, si la Muzeul Tapiteriei si Artelor Textile.

Castelul Beloeil, apartinand, din secolul al XIV-lea, printilor de Ligne, gazduieste o fantastica colectie de arta, cu picturi datand din secolele XV-XIX. Aici gasiti, de asemenea, si o bibliteca, ce contine circa 20000 de carti si o gradina in stil francez ce se intinde pe 25 hectare.

Va puteti caza la hotelurile din oras, care imbina armonios cladirile istorice cu cerintele si serviciile moderne.

La restaurantele si bistrourile din oras, se poate servi masa in conditii excelente, cu mancaruri bazate pe diverse bucatarii: frantuzeasca, greaca, italiana, belgiana, asiatica, grill, iar barurile sunt aprovizionate cu bauturi fine si de calitate.

Inspre si dinspre Tournai, se poate calatori cu trenul si auto, si ocazional aerian, existand un mic aerodrom in apropiere, apartinand printului de Ligne.

Top obiective turistice Tournai

Clopotnita din Tournai
Clopotnita din Tournai

Cea mai veche clopotnita din Belgia, dar si din Europa de Nord, se afla in Tournai, a carei constructie a inceput in anul 1188, la ordinul regelui Philip...

Catedrala Notre-Dame din Tournai
Catedrala Notre-Dame din Tournai

Orasul Tournai reprezinta casa unei adevarate bijuterii medievale arhitecturale, cunoscuta ca si Catedrala Maicii Domnului, sau Catedrala Notre-Dame din...

Podul Pont-des-Trous din Tournai
Podul Pont-des-Trous din Tournai

Tipic arhitecturii militare medievala, acest pod de piatra ce dateaza din secolele XIII si XIV, Podul „Pont-des-Trous”, facea parte din fortificatiile...

Casele Vechi de pe Strada Barre-St-Brice din Tournai
Casele Vechi de pe Strada Barre-St-Brice din Tournai

De-a lungul strazii Barre-St-Brice se gasesc doua dintre cele mai vechi case particulare construite in stil romanic si bizantin din Europa de Vest. Ambele...