Cum se ajunge in Benin

Calatoria cu avionul in Benin

In general, in Benin se gasesc aeroporturi de mici dimensiuni, iar cel mai important este Cotonou Cadjehoun Airport (COO), situat in Cotonou. Exista cateva zboruri internationale si unele domestice care fac legatura intre Arakou, Natitingou, Djougou si Kandi. Aeroportul din Cotonou pune la dispozitia calatorilor servicii bancare, zona de restaurante si cateva magazine de suveniruri. Cadjehoun Airport este, de altfel, cel mai important aeroport din vestul Africii. Sunt si cateva companii europene care opereaza zboruri cu destinatia Cotonou Cadjehoun Airport, din Paris si Amsterdam. Pe langa acestea, un numar de companii aflate sub control guvernamental opereaza zboruri intre Cotonou, Parakou Natitingou, Djougou si Kandi.

Pentru a ajunge de la Bucuresti in Benin, trebuie sa fiti pregatiti pentru un drum lung si destul de solicitant, deoarece nu exista zbor direct cu aceasta destinatie. Trebuie sa cautati un zbor cu legatura prin Paris sau Amsterdam, iar durata calatoriei este de aproape 18 ore.

Calatoria cu autocarul in Benin

Desi nu dispune de o infrastructura rutiera moderna, calatoria cu autobuzul poate fi o modalitate eficienta si foarte utila de a calatori in orase sau in afara acestora. Exista cateva rute fixe, mai ales in zonele urbane, dar autobuzele nu opresc in statii. Tot ce trebuie sa faceti este sa-i semnalati soferului intentia dvs. de a cobora/urca. Pentru siguranta turistilor, acestora le este recomandat sa evite sa calatoreasca pe timpul noptii.

Nici in Contonou nu exista un sistem de transport public, iar localnicii folosesc, in special, bicicletele sau motoretele pentru a se deplasa. In general, autobuzele sunt intr-o avansata stare avansata de degradare si prost intretinute, motiv pentru care, nu de putine ori, sunt implicate in accidente de circulatie. Microbuzele sunt, de asemenea, un mijloc de transport foarte intalnit in zonele urbane. Sunt cateva astfel de vehicule care fac legatura intre marile orase. Spre exemplu, pe rutele Cotonou - Quidah, Abomey – Parakou, puteti folosi si taxiurile, dar preturile cu microbuzul sunt cu 25% mai mici, iar durata calatoriei este mai lunga. Autobuzele companiei Confort Lines efectueaza curse, zilnic intre Cotonou – Natitingou - Savalou (un drum de aproximativ 10 ore). Iar autobuzele companiei Benin Routes, circula zilnic de la Cotonou la Parakou, o distanta de 5 ore. 

Calatoria cu masina in Benin

In zonele urbane, precum Contonou, exista drumuri amenajate pentru transport, dar nu exista trotuare, iar caile de acces din afara oraselor sunt, de multe ori, impracticabile pentru soferii neexperimentati, mai ales in timpul sezonului ploios (mai –septembrie). In general, sunt utile autoturismele 4X4, complet echipate. Drumurile cele mai bune fac legatura intre Cotonou si in sudul Malanville, pana la granita cu Nigeria in nord, si din Parakou, pana in centrul tarii, la Nattingou, in nord –vestul tarii. Contrabanda cu benzina adusa din Nigeria este foarte raspandita, dar turistii sunt sfatuiti sa evite cumprarea acesteia, mai ales ca nu este de buna calitate. Motiv pentru care este recomandat sa faceti plinul numai de la statiile de benzina autorizate, care sunt situate pe principalele drumuri de legatura intre marile orase. Daca intentionati sa calatoriti in zona de nord a tarii, asigurati-va ca aveti rezervorul masinii plin, deoarece statiile de benzina sunt foarte putine in aceasta parte a tarii.

Pentru a putea conduce masina in Benin, trebuie sa posedati permis de conducere international. Autoturismul se conduce pe partea dreapta a drumului. In general, se recomanda turistilor sa conduca preventiv, mai ales ca localnicii au tendinta sa nu respecte regulile de ciculatie, iar starea tehnica a autoturismelor este depasita, reprezentand un adevarat pericol pentru restul participantilor la trafic. De asemenea, evitati sa conduceti pe timpul noptii, deoarece iluminatul public lipseste, iar Politia locala efectueaza dese controale pe arterele principale. Pentru turisti, o metoda confortabila de a calatori un Benin, sunt taxiurile oficiale, care sunt usor de recunoscut dupa combinatia de culori rosu cu galben.

Calatoria cu trenul in Benin

Benin dispune de o retea feroviara ce se intinde pe o distanta de aproximativ 600 km. Majoritatea trenurilor circula pe ruta Cotonou - Pobé si Ouidah, spre Parakou. Conditiile de calatorie sunt relativ bune la trenurile de clasa I, care circula exclusiv pe rutele care fac legatura cu Parakou. Acestea sunt prevazute cu scaune individuale si puteti sa va procurati alimente si racoritoare de la bufetul existent in tren. In general, trenurile circula cu viteze foarte reduse. Ca sa va faceti o idee, drumul de la Cotonou pana la Parakou dureaza aproximativ 14 ore. Trenurile pleaca in fiecare marti, joi si sambata la ora 8.30, iar biletele se achizitioneaza de la ghiseele garii, si preturile acestora variaza in functie de distanta si categoria de tren pentru care optati. Pentru un bilet la clasa I, pe ruta Cotonou spre Bohicon (4 ore), platiti echivalentul a 2,5 USD, in timp ce, pentru un bilet de la Cotonou pana la Parakou (12 ore), platiti 11,2 USD.