Ghid turistic Porto-Novo

Despre Porto-Novo

Porto Novo, capitala politica a statului Benin, este un oras situat in laguna cu acelasi nume, la 13 km de gura de varsare a raului Oueme în Oceanul Atlantic. Orasul numara in jur de 230.000 de locuitori, fiind al doilea ca marime din tara dupa Cotonou, capitala de facto a Beninului. Asezarea a fost intemeiata la inceputul secolului XVI de triburile ewe. In 1730, portughezul Eucharistus de Campos i-a dat orasului numele de Puerto Nuevo, datorita asemanarii cu orasul portughez Porto. De sub ocupatie portugheza a deveni ulterior capitala unui regat independent pentru ca, din 1893 pana in 1960, anul cuceririi independentei tarii, Porto Novo sa fie centrul administrativ al coloniei franceze.

Desi este capitala tarii, Porto Novo nu are un aeroport propriu, folosind aerogara orasului Cotonou, situat la o distanta de circa 30 de kilometri.

Orasul se lauda cu mostenirea sa culturala deosebita, majoritatea obiectivelor turistice amintind de trecutul acestei tari africane. Muzeul de Etnografie din Porto Novo contine o colectie larga de masti traditionale Yoruba si alte artefacte care vorbesc despre istoria Beninului. De vizitat si Palatului Regelui Toffa, un muzeu dedicat regalitatii africane, Muzeul Silva, care face o incursiune in viata sclavilor africani intorsi din Brazilia si Palatul Guvernatorului, actualul sediu al legislativului din Benin. Poate cea mai spectaculoasa cladire din oras este o biserica in stil brazilian, construita in secolul XIX, transformata intre timp intr-o moschee.

Amatorii de cumparaturi si artizanat pot trage o fuga pana la Piata Adjarra, situata la 10 kilometri de oras. Tinuta o data la patru zile, piata ofera o gama larga de obiecte din lut, instrumente muzicale traditionale si ornamente voodoo. Principalul festival al orasului se desfasoara la mijlocul lunii ianuarie, celebrand cu muzica, dans si mancare traditionala, mostenirea afro-braziliana a localitatii.

Nu la mare distanta de Porto Novo se afla Parcul National Pendjari, care adaposteste largi populatii de elefanti, lei, hipopotami, bivoli si antilope, precum si numeroase specii de pasari rare.

Porto-Novo