Ghid turistic Bhutan

Recomandat pentru: arhitectura, fortarete, istorie, puncte de interes, situri religioase, manastiri, palate

Despre Bhutan

Regatul Bhutan-ului sau Tara Dragonului (Druk-Yul) se gaseste in Asia de sud, in Muntii Himalaya si se intinde pe o suprafata de 47.000 km², avand o populatie de 633.000 de locuitori, cu o densitate de 13.5 locuitori/km², iar limba oficiala este dzongkha (dialect tibetan). Conform statisticilor din 2011, speranta de viata a locuitorilor din Bhutan este de 67.01 ani pentru barbati si 68.79 ani pentru femei.

Situat in sud-estul Muntilor Himalaya, regatul Bhutanului, al carui nume se traduce prin „extremitatea sau marginea Tibetului”, are un relif dispus sub forma a trei trepte. In sud, pe o fasie de 50 km se gaseste o zona de campie si coline prehimalayene, in partea centrala se gaseste Himalaya Mijlocie. In partea de nordica, se afla Himalaya Inalta.

Incepand cu jumatatea deceniului sapte al secolului XX, Regatul Bhutanul a intrat in circuitul turistic international, pentru ca incepnd cu anul 1983 sa se acorde primele permise, pentru turistii straini, de escaladare a varfurilor din Himalaya. In anul 2006, revista Business Week a catalogat Bhutanul ca fiind tara cu cei mai fericiti locuitori din Asia, si a opta tara din lume intr-un top al celor mai fericite natiuni ale lumii.

Capitala si, totodata, cel mai mare oras al regatului, este Thimphu, situat in partea centrala a tarii, de-a lungul vaii Wang Chuu (chuu – rau) si strabatut de Raul Raidak. Odata cu deschiderea granitelor regatului pentru circuitul turistic, guvernul a inteles sa evidentieze importanta cunoasterii culturii regatului, a florei si faunei. Desi capitala nu cunoaste o viata de noapte activa, turistii sunt impresionati atat de frumusetea naturii cat si de numeroasele manastiri budiste si de Motithang Takin Preserve, o rezervatie nationala cu specii de animale protejate. Un alt oras important al regatului este Phuentsholing, situat la granita sudica a Bhutanului. Legatura cu capitala se face foarte usor, acesta aflandu-se la 7-8 ore de condus, pe o distanta 176 km. Practic, daca va aflati la Phuntsholing, mai ales seara, puteti observa drumul luminat de farurile autovehiculelor ce se indreapta in/spre capitala.

Situat la aproximativ 72 km departare de capitala, orasul Punakha este foarte frumos atat iarna cat si vara. Este situat la 1200 m deasupra nivelului marii si este recunoscut pentru culturile de orez din valea raurilor Pho Chu si Mo Chu. Casele de aici sunt construite din lut cu fundatie de piatra. Acestea sunt inconjurate de plantatii de orez si de livezi de portocali si papaya, ceea ce ofera un aer pitoresc intregii regiuni. In apropierea granitei cu India, la 30 km departare est de orasul Sarpang, veti intalni un mic orasel, cu aproximativ 10.000 de locuitori, numit Gelephu. In Valea Paro a regatului, la 65 km departare de capitala, se afla orasul Paro, ce gazduieste sigurul aeroport international al regatului Bhutanului. Supranumit „orasul nou” – Trongsa/ Tongsa este locul unde s-a construit primul templu, in anul 1543, de catre Drukpa Kagyu. Orasul este recunoscut ca fiind centrul de putere al dinastiei Wangchuck. In mod traditional, regele Bhutanului, este guvernator ai provinciei Trongsa, inainte de a fi incoronat rege.