Cum se ajunge in Bhutan

Calatoria cu avionul in Bhutan

Singurul aeroport international din regatul Bhutan este Paro Airport (PBH) si se afla la 6 km distanta de orasul Paro, intr-o vale adanca, pe malul raului Paro Chhu si la 65 km departare de capitala Thimphu. Aeroportul are un singur terminal, iar in timpul sezonului musonic se inregistreaza in mod curent intarzieri de zboruri. Compania nationala de zbor se numeste Druk Asi opereaza zboruri de pe acest aeroport spre Bagdogra, Bangkok–Suvarnabhumi, Delhi, Dhaka, Gaya, Guwahati, Kathmandu, Kolkata, Mumbai si Singapore. Prima companie internationala care a activat aici a fost Buddha Air, incepand cu august 2010, cu destinatia Kathmandu, iar prima companie privata bhutaneza, Tashi Air opereaza zboruri, aici, incepand cu decembrie 2011, cu destinatia Jakar si Trashigang. Al doilea aeroport din Regatul Bhutan este Yongphulla Airport (YON). Este un aeroport de dimensiuni mici, unde se efectueaza doar zboruri interne cu destinatia Jakar si Paro. Alt aeroport pentru zboruri interne este Bathpalathang Airport, situat la Jakar, in zona central-estica a regatului. De aici se efectueaza zboruri doar cu destinatia Paro.

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Paro, puteti zbura cu Tarom pe ruta Bucuresti - Dhaka, cu doua escale, Istanbul si Doha, un zbor de 15 ore si 5 min., apoi schimbati cu Druk Air via Paro, un zbor de aproximativ 1 ora. In ce privesc bagajele ar fi ideal sa va limitati la maximum 20 kg. Pentru a calatori in Regatul Bhutanul aveti nevoie de viza. Aceasta poate fi obtinuta la aterizarea pe aeroport, pentru care veti achita taxa de 20 USD si este valabila doua saptamani.

Calatoria cu masina in Bhutan

In Bhutan exista o retea de drumuri ce acopera o suprafata de 8.050 km, dintre care doar 4991 km sunt sosele, restul sunt drumuri neamenajate. Principala autostrada a tarii, care se intinde de la est la vest, este cunoscuta printre localnici sub numele de Drumul lateral. Acesta incepe in orasul Phuentsholing, ajunge la granita cu India, si se termina in orasul Trashigang. Acesta face legatura intre alte orase importante ca Paro, Thimphu si Panukha. Pe aceasta autostrada se poate circula in ambele sensuri, cu cate doua benzi pe sens. Drumul nu este semnalizat decat sporadic, si nici nu exista bariere de protectie. In general, se circula cu aproximativ 15 km/h. Desi se circula cu o viteza atat de redusa, din cauza drumului foarte abrupt si foarte ingust, accidentele pe aceasta ruta sunt destul de dese. Drumul care face legatura intre Aeroportul Intenational de la Paro si capitala Thimphu a fost recent imbunatatit si extins la doua benzi de circulatie. Drumurile aici nu sunt prevazute cu semafoare. Chiar si cele din capitala au fost desfiintate. Daca alegeti sa inchiriati o masina pentru a va deplasa in Bhutan, trebuie sa stiti ca drumurile sunt intortocheate si cu o latime de doar 3.05 m, iar circulatia unui autovehicul pe langa altul se face la limita. Ca regula generala, condusul masinii se efectueaza pe partea stanga a drumului, iar limitele de viteza, in oras, variaza intre 8km/h si 20 km/h, iar in afara orasului, viteza maxima admisa este de 50 km/h. Daca doriti sa inchiriati o motocicleta, este destul de putin probabil sa reusiti, pentru ca nu exista companii care sa ofere astfel de servicii. Mai degraba, gasiti de inchiriat biciclete chiar de la Departamentul de Tursim din Bhutan. Puteti traversa, astfel, vaile dintre Paro si Thimphu. In Bhutan pentru 1L / benzina se plateste 1.26 USD si pentru 1 L motorina achitati 0.96 USD.

Calatoria cu autocarul in Bhutan

Autobuzele sunt aglomerate si lipsite de confort. Compania oficiala de autobuze Bhutan Post Express si Dawa Transport ofera mijloace de transport - minibus, dar conditiile de calatorie sunt precare. Din cauza drumurilor foarte inguste, cel mai lung autobuz, in Bhutan, nu depaseste 9 m lungime. Exista si linii private, Leksol Bus Service si Karma Transport care folosesc roller-coastere Toyota, mult mai confortabile, iar preturile sunt de regula cu 50% mai mari decat la companiile de stat. Exista patru autobuze care fac legatura intre Thimphu si Paro, Punakha si Phuentsholing. Biletele pentru autobuzele publice sunt destul de ieftine. Un bilet de la Thimphu pana la Paro va costa Nu 40/ 1.15 USD de la Thimphu la Phuentsholing 120 Nu, (2.60 USD); de la Thimphu la Jakar platiti 202 Nu (4.39 USD).