Ghid turistic Thimphu

Recomandat pentru: puncte de interes, situri religioase, plimbari in aer liber, arhitectura, fortareata, istorie, manastiri

Despre Thimphu

Capitala tarii Buthan este Thimphu, al carui nume are origine tibetana, motiv pentru care, adeseori, acesta este mai scris si Thimpu. El reprezinta cel mai mare oras al acesteia si este situat in partea de centru – vest a ei. Districtul cu acelasi nume cuprinde si valea care il inconjoara, numele in buthaneza pentru aceasta delimitare fiind dzongkhags. Acesta a devenit capitala tarii incepand cu anul 1961, insa, in ciuda acestui fapt, doar 80.000 de oameni traiesc aici.

Orasul Thimphu se intinde de-a lungul raului Wang Chuu, aflandu-se la o altitudine de 2.248 metri. Spre deosebire de alte capitale ale lumii, aici nu exista aeroport, insa puteti gasi unul international in orasul Pero, care se afla la o distanta de doar 54 de kilometri.

Locuitorii de aici isi desfasoara viata in jurul agriculturii si al turismului, cel din urma, insa, fiind atent monitorizat, pentru a se pastra balanta corecta intre modern si traditional. In acest oras se afla majoritatea cladirilor importante din punct de vedere politic din tara, incluzand resedinta oficiala a regelui, Palatul Dechencholing, pe care il puteti gasi in partea de nord.

In anul 1998, pentru Thimphu s-a dezvoltat un plan urbanistic menit sa conserve cladirile vechi, dar si ecologia fragila a acestei vai. Acest proiect primeste finantare din partea Bancii Mondiale, dar si a Bancii de Dezvoltare din Asia.

Cultura Buthanului se poate observa in fiecare colt al orasului Thimphu. Se simte, pretutindeni, respectul locuitorilor pentru religie, literatura, dan si muzica. Obiceiurile traditionale pot fi vazute adeseori si, sa nu va mirati, daca veti vedea pretutindeni oameni imbracati in costumele specifice. In fapt, aceste porturi sunt menite si pentru a atrage turisti, buthanezii fiind foarte atenti in pastrarea lor.

In acest oras se tine anual festivalul Tsechu, atunci cand, in curtile de la Tashichhoe Dzong, puteti vedea localnici imbracati in costume traditionale si executand dansurile cunoscute drept Cham. Acesta tine 4 zile, desfasurandu-se in toamna, in lunile Septembrie sau Octombrie, in functie de cum spune calendarul buthanez.

Initial, atunci cand acest oras a fost deschis turismului, in anul 1974, guvernul incuraja tururile spre destinatiile importante din Buthan, preocupandu-se, in mod special, de promovarea buddhismului, a naturii si a obiectivelor deosebite. Organizatia special creata pentru acest lucru a fost privatizata in anul 1994, aceasta detinand majoritatea hotelurilor si locurilor de cazare din Thimphu. Aici puteti gasi interpreti in diferite limbi de circulatie internationala, ghizi si masini de inchiriat, de asemenea.

De la sine inteles ca, avand o istorie turistica atat de tanara si o cultura religioasa atat de bogata, viata de noapte din Thimphu nu este dezvoltata. Totusi, puteti gasi cateva piscine deschise, si chiar si cateva cluburi, numarul acestora fiind in crestere, de la an la an. Elita buthaneza prefera barul Om, acesta fiind un restaurant cu o mancare delicioasa. De asemenea, soldatii prefera restaurantul Plum. Mai puteti vizita, pe timp de noapte, si Space 34, Buzz Lounge, Zone si 4 Degrees.

Strada principala din Thimphu se numeste Norzim lam, aici aflandu-se un numar de hoteluri, restaurante si magazine. De asemenea, mai puteti gasi aici si Biblioteca Nationala, Muzeul de textile Buthan, cateva cafenele, Casa de Oaspeti Yeedzin, un restaurant cu specific culinar al Indiei de Sud, unul cu mancaruri traditionale si cateva terenuri de sport.

Printre hotelurile notabile din aceasta zona se numara Peling Hotel si Wangchuck Hotel, Druk, Casa de Oaspeti Druk, Senge, Radacinile Dragonului si Jumolhari.

In apropierea pietei principale se afla un ceas decorat cu dragoni unde, daca aveti noroc, puteti urmari piese de teatru jucate in aer liber si de unde puteti cumpara diferite suveniruri. Tot aici veti gasi si un restaurant chinezesc, in cazul in care mancarea buthameza nu este pe placul dumneavoastra. Va recomandam sa cumparati, din magazinele de aici, branza specifica, si anume Gogona si Bumthang.

Pe strada Drentoen Lam, veti gasi un oficiu postal, o banca si cateva magazine de muzica. Tot aici se afla si Camera de Comert, Departamentul de Turism si Ministrul Comertului. Aceasta strada se afla paralel cu Doebum Lam. Intre aceste doua strazi veti gasi cateva complexe comerciale si un restaurant italian, insa va recomandam sa fiti cumpatati in ceea ce priveste cumparaturile.

Ce va va impresiona, cu siguranta, in Thimphu, este arta acestui oras. Aceasta reprezinta, in mod exclusiv, „spiritul si identitatea regatului himalayan” si este denumita Zorig Chosum, ceea ce, in traducere libera, ar insemna „cele 30 de arte si mestesuguri ale Buthanului”. Acestea includ textile, sculpturi, picturi, fabricarea hartiei, cioplirea lemnului, mestesugul bambusului si al metalelor, faurirea de arcuri, sageti si bijuterii.

Iar cum viata religioasa este o parte importanta a Buthanului si, implicit, a capitalei acestei tari, trebuie, neaparat, sa cunoasteti cateva aspecte ale ei, inainte de a vizita templele. Religia oficiala din Buthan este buddhismul Mahayana, grupul dominant fiind reprezentat de catre Drukpa. Liderul acesteia este Je Khenpo, in acest moment, care se afla in Tashechhoe Dzong, in Thimphu. De asemenea, Consiliul acesteia se afla tot in acest oras, acesta fiind responsabil de centrele si scolile de meditatie buddhista, dar si de multe dintre manastirile de aici.

Thimphu este un oras cu care trebuie sa aveti rabdare. Aici s-au construit strazi abia in anul 1960 si, 15 ani mai tarziu, primul turist i-a trecut pragurile. Inainte de asta, educatia locuitorilor era facuta in manastiri si, chiar daca acum se face in scoli, religia este un factor important al ei. Asadar, aratati-va respectul si lasati-va ghidat de locuitori in actiuni, pentru a nu ii face sa se simta jigniti.

Top obiective turistice Thimphu

Panorarama Buddha din Thimphu
Panorarama Buddha din Thimphu

Acest loc este atat de spectaculos incat nu-l puteti rata in vacanta voastra in capitala Regatului Buthan. Statuia de 50 m inaltime, inca neterminata,...

Templul Changangkha Lhakhang din Thimphu
Templul Changangkha Lhakhang din Thimphu

Situat in districtul omonim din capitala Thimphu, Templul Changangkha Lhakhang este unul dintre cele mai vechi din regat si a fost construit in secolul...

Fortareata Trashi Chhoe din Thimphu
Fortareata Trashi Chhoe din Thimphu

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Thimphu este Fortareata Trashi Chhoe, o constructie impozanta, situata pe malul raului Wang Chhu...

Rezervatia Motithang Takin din Thimphu
Rezervatia Motithang Takin din Thimphu

Din itinerariul vostru turistic in Bhutan nu poate lipsi o vizita in Rezervatia Nationala Motithang, situata in Thimphu. Rezervatia gazduieste o specie...

Manastirea Dechen Phodrang din Thimphu
Manastirea Dechen Phodrang din Thimphu

In traducere „Palatul sublimei fericiri”, manastirea budista Dechen Phodrang se gaseste in nordul capitalei Thimphu. Devine scoala monahala...